Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024 | Snelle mannen moeten lastige start zien te overleven Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024 | Snelle mannen moeten lastige start zien te overleven

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024 | Snelle mannen moeten lastige start zien te overleven

Na twee dagen Tour Down Under zijn een deel van de verhoudingen in het eerste WorldTour-peloton van 2024 wel duidelijk. Op dag drie trekt men weeral naar de buitenwijken van Adelaide, waar In de Leiderstrui je het een en ander over tracht bij te brengen.

Parcours etappe 3 Tour Down Under 2024

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024 | Snelle mannen moeten lastige start zien te overleven

Voor de tweede dag op rij start de etappe in de Tour Down Under bergop, maar opnieuw is het zo dat we het zwaarste daarmee eigenlijk direct achter de rug hebben. Na de start in Tea Tree Gully trekken we naar de gelijknamige heuvel, middels een helling van 2,1 kilometer à 6 procent. Vervolgens gaat het nog wel even op en af, maar de hoogtemeters - 1638 in totaal - zitten toch vooral in de eerste helft van het parcours.

Halfweg koers bereiken we nog wel de top van Mount Pleasant, maar uiteindelijk trekt men vanaf dat moment in licht dalende lijn richting aankomstplaats Campbelltown. Daarin ook geen gekke beklimmingen meer zoals vorig jaar, toen Pello Bilbao de rit aldaar won. Nee, ditmaal kiest men in Campbelltown voor een aankomst voor - vermoedelijk - sprinters.

Tussen zeven en drie kilometer van de aankomst liggen nog wel wat lelijke bochtjes, maar de laatste rechte lijn bestaat - zoals zo vaak in Australië - uit mooie brede wegen, waarop de spurtersploegen normaliter alle ruimte zullen krijgen.

Beklimmingen
2,1 km: Tea Tree Guly Hill (2,1 km a 6%)
34,5 km: Whispering Wall (1,6 km a 2%)

Tijden
Start: 11.10 uur (01.40 uur Nederlandse tijd)
Finish: 14.49 uur (05.19 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 3 Tour Down Under 2024

Prima omstandigheden, ook donderdag weer. Het kwik ligt met circa 25 graden Celsius ietsjes lager dan de afgelopen dagen, maar dat moet voor de coureurs geen probleem zijn. De wind staat in de laatste kilometers tegen, dus daar dienen de spurtersploegen rekening mee te houden.

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024

Wie de door Sam Welsford gewonnen eerste rit van de Tour Down Under nog eens gaat herbekijken, komt op één conclusie uit: de spurttein van BORA-hansgrohe lijkt het voor het zeggen te hebben. Ryan Mullen en Danny van Poppel wisten hun Australische kopman dermate goed af te zetten dat hij enkel nog maar leek te hoeven trappen in Tanunda.

Maar goed, de ene rit is de andere niet: Phil Bauhaus stipte als nummer twee dat gegeven ook aan en de coureur van Bahrain Victorious is iemand die we altijd mee moeten nemen in deze voorbeschouwing. Datzelfde geldt voor nummer drie Biniam Girmay, die namens Intermarché-Wanty nog ontzettend sterk op kwam zetten ondanks een mindere positionering.

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024 | Snelle mannen moeten lastige start zien te overleven

De eerste vier van rit één zijn ook meteen de grootste kanshebbers in deze rit, met ook Caleb Ewan van Jayco AlUla. De Aussie keerde echter terug van ziekte en is zodoende (nog) niet in topconditie, . Andere kanshebbers vanop het content Oceanië zijn de rappe Nieuw-Zeelanders Corbin Strong (Israel-Premier Tech) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ).

Vanuit Europa zijn mannen als Dan McLay (Arkéa - B&B Hotels), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana), Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) en Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL) overgevlogen, maar dan zit je al bij de heren waarvoor álles goed moet vallen op een dag als deze. Of krijgt een vluchtgroep met dit listige begin alsnog de ruimte? Die kans lijkt klein, maar dan kom je al bij aanvallende types als Quinn Simmons (Lidl-Trek), Franck Bonnamour (Decathlon AG2R) of Derek Gee (Israel-Premier Tech) uit.

Favorieten etappe 3 Tour Down Under 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Sam Welsford (BORA-hansgrohe) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Outsiders: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Dan McLay (Arkéa - B&B Hotels) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ)
Long shots: Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Iván Garcia Cortina (Movistar), Max Kanter (Astana) en Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL)

Wie wint etappe 3 Tour Down Under 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws