Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022 | Battle tussen Aussies in Zwitserland Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022 | Battle tussen Aussies in Zwitserland

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022 | Battle tussen Aussies in Zwitserland

Na vijf enerverende dagen komt de Ronde van Romandië zondag ten einde met een heuse klimtijdrit. De renners moeten één voor één de laatste zestien kilometer naar Villars afwerken, die flink omhoog lopen.

Parcours etappe 5 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022 | Battle tussen Aussies in Zwitserland

Het startschavot van de etappe staat in Aigle, waar het hoofdkantoor van de UCI te vinden is. De eerste vijf kilometers richting het plaatsje Ollon verlopen relatief vlak, maar vanaf dat moment gaat de weg omhoog. De laatste 11,1 kilometer lopen aan 7,5 procent omhoog, wat het meteen de zwaarste beklimming van deze wielerweek in Romandië maakt.

Finishen doen de coureurs in Villars op 1261 meter hoogte, waar in 2018 ook een klimtijdrit van de Ronde van Romandië finishte. Destijds won Egan Bernal, voor Primoz Roglic, Richie Porte en Steven Kruijswijk. Rohan Dennis werd toen zevende, op bijna anderhalve minuut.

De vergezichten op de klim naar Villars.

Weer etappe 5 Ronde van Romandië 2022

Het zal zondag rond de tien graden zijn in Villars, de finishplaats van deze tijdrit. De wind steekt niet echt op, terwijl de renners mogen rekenen op een zonnetje met wat bewolking.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022

Op basis van de combinatie tijdrijderskwaliteiten en klimmerspotentie is Luke Plapp misschien wel dé te kloppen man zondag. De Australiër is nog altijd jong, maar heeft al laten zien dat hij beide facetten van de wielersport uitstekend onder de knie heeft. INEOS Grenadiers-ploegmaat Geraint Thomas kwam bergop te kort zaterdag, maar kan zich mogelijk zondag weer hervinden.

Rohan Dennis heeft de leiding in het algemeen klassement stevig in handen. De coureur van Jumbo-Visma zal er alles aan gelegen zijn om zondagavond nog steeds leider (en dus eindwinnaar) van deze rittenkoers te zijn en kan met een tijdritzege voor de kers op de taart zorgen. Normaal gesproken is de slotklim iets te zwaar voor hem, maar de zes inleidende kilometers zijn in zijn voordeel.

Favorieten etappe 5 Ronde van Romandië 2022 | Battle tussen Aussies in Zwitserland
Rohan Dennis in de openingstijdrit

Als we de beste klimmers van deze week erbij pakken, dan springen twee jongens eruit: Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) en Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe). Beide mannen kunnen met een fenomenale beklimming een dubbelslag slaan en hun naam op de erelijst zetten. Ook

Andere man die wat te verdedigen heeft is Juan Ayuso, de nummer twee van het klassement. Gino Mäder, Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) kunnen zich met een goede klim ook nog laten zien, terwijl Ion Izagirre namens Cofidis een gooi kan doen naar een ereplaats in de daguitslag.

Favorieten lezers etappe 5 Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint de slottijdrit in de Ronde van Romandië?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws