Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022 | Nog een korte kamikazerit voor Poels en de rest Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022 | Nog een korte kamikazerit voor Poels en de rest

Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022 | Nog een korte kamikazerit voor Poels en de rest

De Ruta del Sol: makkelijk zal het geen dag worden. Zeker anno 2022 niet, want na vier spectaculaire etappes zal ook de slotrit een ware reclame voor de wielersport worden. In de Leiderstrui vertelt er alles over.

Parcours etappe 5 Ruta del Sol 2022

Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022 | Nog een korte kamikazerit voor Poels en de rest

De vijfde etappe voert het peloton van Huesa naar Chiclana de Segura, over een afstand van slechts 146 kilometer. Desondanks heeft de organisatie het voor elkaar gekregen om vier fikse beklimmingen in het parcours op te nemen, met een aankomst bergop.

Beginnen doen we ook in stijgende lijn. Na enkele kilometers doemt de Puerto Fuenta del Gallo op, die na een korte afdaling opgevolgd wordt door de Puerto de Tiscar. Beide beklimmingen zijn niet al te lang, niet al te steil, maar in deze etappe zorgen ze wel al voor de nodige schade aan de klimbenen. Als er één of meerdere ploegen al zin in hebben, dan kan het al wel uit elkaar spatten.

Mooie vergezichten, maar ook zware beklimmingen in het begin van de rit.

Vervolgens volgt een tussenfase van zo'n 75 kilometer, die wel kort wordt onderbroken door de La Iruela-klim (2,2 kilometer aan 9 procent). Op 40 kilometer van de meet komt het peloton vervolgens aan de top van de steile Alto de Iznatoraf (2,1 kilometer aan 9,5 procent), waarna de dalende lijn wordt ingezet richting de laatste pater, de Alto de Chiclana de Segura (7,1 kilometer aan 5,2 procent). De laatste twee kilometer van deze klim zijn het steilst.

De slotklim, met in de verte Chiclana de Segura.

Start: 11.00 uur
Finish: 14.40 uur

Weer etappe 5 Ruta del Sol 2022

We hoeven ons geen zorgen te maken over de renners in de Ruta del Sol, die te maken krijgen met veertien graden Celsius, een zonnetje en een licht briesje vanuit het noorden.

Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022

Na enkele felbetwiste dagen lijkt het erop dat de renners voor het klassement zich nog eens kunnen uitleven in deze etappe. Bahrain Victorious heeft met kopmannen Jack Haig en Wout Poels en knechten als Mikel Landa en Damiano Caruso dan de beste kaarten in handen. Het eerste doel van die ploeg zal echter het behouden van de leiderstrui van Poels zijn.

Alessandro Covi en Miguel Ángel López vergaarden de beste positie in het algemeen klassement, waarbij die tweede het voordeel heeft van enkele sterke ploegmaats die er vrijdag voor zorgden dat Covi uit de leiderstrui werd gereden. Bij Astana is het echter altijd de vraag in hoeverre ze het ploegenspel spelen: Alexey Lutsenko wil ook nog wel eens puur voor zichzelf rijden namelijk, zoals we zaterdag zagen.

Favorieten etappe 5 Ruta del Sol 2022 | Nog een korte kamikazerit voor Poels en de rest
Miguel Angel López rijdt sterk deze ronde

Andere sterke klimmers die een plekje bij de voorwacht zullen willen bemachtigen zijn Iván Ramiro Sosa (Movistar), Simon Yates (BikeExchange-Jayco), Steff Cras (Lotto Soudal), Carloz Rodriguez (INEOS Grenadiers), Ben O'Connor (AG2R Citroën) en Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe).

Dan zijn er ook nog de klassieke types, die met lang aanhaken en een punch op het eind zomaar eens een gooi kunnen doen naar de zege. Simon Clarke van Israel-Premier Tech verkeert al de hele week in topvorm, evenals de verrassend sterke Dries Devenyns en zijn ploeggenoot Mauri Vansevenant (Quick Step-Alpha Vinyl).

Favorieten lezers etappe 5 Ruta del Sol 2022

Poll

Wie wint etappe 5 in de Ruta del Sol?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws