Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op steile stroken Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op steile stroken

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op steile stroken

Na vier enerverende dagen is het op zondag tijd voor één van de Algarve-klassiekers: de Alto del Malhao. Een klim van Muur van Hoei-achtige proporties, en dus een uitstekende graadmeter voor de komende weken. In de Leiderstrui bereid je voor.

Parcours etappe 5 Ronde van de Algarve 2022

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op steile stroken

Het rijtje winnaars op de klim naar Malhao liegt er niet om: onder meer Alberto Contador (drie keer), Miguel Ángel López en Richie Porte wonnen er, maar ook klassiekerspecialisten als Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar. Dit omdat het niet altijd aankomt op die steile slotklim van 2,5 kilometer aan bijna tien procent, maar het nogal eens hommeles is in het voorwerk van deze spannende rit.

In de 173 kilometer die afgewerkt moeten worden zitten namelijk de nodige hoogtemeters verstopt. De eerste tachtig á negentig kilometer lopen op enkele korte onderbrekingen na constant licht bergop, waarna na honderd kilometer de Vermelhos-klim van 3,4 kilometer aan 5,6 procent aangevat wordt.

Vervolgens gaat het peloton een eerste keer naar Malhao, op zo'n 25 kilometer van de definitieve meet. De eerste anderhalve kilometer van deze steile slotklim zijn het steilst, namelijk zo'n elf procent. Daarna vlakt het wat af richting de acht procent, maar het zuur zit dan toch al in de benen op deze klim a la Muur van Hoei. Na de eerste ronding gaat het glooiend richting de tweede beklimming, waar dan ook de finish getrokken ligt.

De steile stroken van de Alto de Malhao.

Start: 13.10 uur (14.10 uur Nederlandse tijd)
Finish: 17.30 uur (18.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 Ronde van de Algarve 2022

De temperaturen zijn net zoals de afgelopen dagen aangenaam in Zuid-Portugal. Ook in Malhao zat het rond de twintig graden Celsius zijn, terwijl de wind op de slotklim geen grote rol van betekenis zal spelen. Deze blaast wel op de neus, maar slechts miniem.

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022

Waar we op de Alto de Fóia een sprint tussen de klassementsmannen kregen, verwachten we hier in deze laatste rit wat meer opportunisme. Van David Gaudu bijvoorbeeld, op papier toch wel de beste klimmer van deze etappekoers. Gaudu kan uitstekend overweg op de steilere percentages en vindt op die manier een aankomst op zijn maat.

Het scheelde niet veel of Gaudu had helemaal niet gewonnen op de Alto de Fóia. Het was dat Sergio Higuita, die hard kwam opzetten, samen met Tobias Foss ten val kwam. Beide mannen verwachten we in deze slotrit opnieuw. Ook Tom Pidcock en Warren Barguil zijn normaal gesproken uitstekende muurklimmers, bewezen beide mannen al in het verleden.

Favorieten etappe 5 Ronde van de Algarve 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op steile stroken
Tom Pidcock, laat hij nog wat zien?

Voor Remco Evenepoel zal het vooral zaak zijn om zijn positie in het klassement te verdedigen, maar het wordt wel interessant om te zien hoe de Belg omgaat met de stijgingspercentages. Met de dubbele cijfers had hij in de Ronde van Valencia namelijk wat moeite.

Brandon McNulty liet in de Mallorca Challenge zien dat hij zeker een man is om in de gaten te houden, terwijl we verder Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty-Gobert), de grillige Jay Vine (Alpecin-Fenix) en de sterke Samuele Battistella (Astana) op ons lijstje outsiders plaatsen. INEOS Grenadiers beschikt naast Pidcock ook nog over Ethan Hayter en Daniel Felipe Martínez.

Favorieten lezers etappe 5 Ronde van de Algarve 2022

Poll

Wie wint etappe 5 in de Ronde van de Algarve?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws