Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023 | Sprinters krijgen nieuwe kans in warme Emiraten, pakt Kooij nu wel de zege? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023 | Sprinters krijgen nieuwe kans in warme Emiraten, pakt Kooij nu wel de zege?

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023 | Sprinters krijgen nieuwe kans in warme Emiraten, pakt Kooij nu wel de zege?

Wat een weelde voor de sprinters in de UAE Tour! Etappe vier was al vlak en ook rit vijf kent geen enkel lastig obstakel. Koren op de molen van de topsprinters. Wie maakt de meeste aanspraak op de zege? In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 5 UAE Tour 2023

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023 | Sprinters krijgen nieuwe kans in warme Emiraten, pakt Kooij nu wel de zege?

Vlak, vlak en nog eens vlak. Dat is de omschrijving van het parcours in rit vijf. De renners leggen vanuit Al Marjan Island 177 kilometer af richting finishplaats Umm Al Quwain. Onderweg liggen op kilometer 64,6 en 129,1 tussensprints te wachten. Hopelijk vermaakt de kopgroep zich daar door uit te maken wie de puntjes meepakt. Enige vraag is wederom of het gaat waaien, want de wegen in de Emiraten liggen vaak langs open vlaktes. Mocht dit niet het geval zijn, wacht normaal gesproken een nieuwe massasprint.

Vorig jaar finishte de vijfde etappe juist in Al Marjan Island en ook toen was het een massasprint. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), dit jaar niet aanwezig, versloeg toen Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Sam Bennett (BORA-hansgrohe). Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) kwam er niet aan te pas en werd elfde. Kooij, Bennett en Groenewegen zijn er dit jaar wel weer bij en kennen de startplaats dus inmiddels al aardig.

Tijden

Start: 12.30 uur (09.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16:30 uur (13:30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 5 UAE Tour 2023

Zodra het zonnetje opkomt, wordt het gelijk flink warm. De renners vertrekken bij een graadje of 28 en gedurende de dag blijft de temperatuur relatief gelijk. Wellicht is het een graadje frisser als de renners aankomen in Umm Al Quwain, maar veel schelen zal het niet. De wind waait aan windkracht drie. Normaal gesproken is dat niet genoeg voor waaiers en dus ligt een massasprint het meest voor het hand. De renners krijgen tijdens de sprint te maken met tegenwind, dus te vroeg op kop komen kan fataal zijn.

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023

Etappe vier was de eerste echte krachtmeting tussen alle spurters, daar in rit één alleen de sprinters in de voorste waaier konden meedoen om de zege. Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates) pakte toch enigszins verrassend de overwinning. Nu worden de favorieten beoordeeld op hun vorm over de gehele UAE Tour. Met die visie zijn Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step) dé topfavorieten voor de vijfde etappe. Merlier won rit één na een fotofinish, terwijl de hele snelle Kooij tot nu toe het geluk niet aan zijn zijde had. De 21-jarige Kooij zal, zeker na de uitkomst van vorig jaar en de resultaten tot nu toe, gebrand zijn om zichzelf te laten zien.

Zoals gezegd werden ook Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) vorig jaar nipt door Philipsen verslagen in eenzelfde etappe. Beide mannen hebben al een overwinning binnen in 2023, maar komen er in de Emiraten nog niet aan te pas. Datzelfde geldt voor Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team). De Engelsman wist nog niet te winnen voor zijn nieuwe ploeg en het is toch lekkerder fietsen als de eerste zege binnen is. Ook Caleb Ewan (Lotto-Dstny) is nog op zoek naar zijn eerste seizoensoverwinning, al kwam de Australiër heel dichtbij in rit één.

Mark Cavendish
Mark Cavendish

Iets verder in de pikorde vinden we een aantal gevaarlijke outsiders. Zo moeten Fernando Gaviria (Movistar), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Elia Viviani (INEOS Grenadiers) en Arnaud Démare (Groupama-FDJ) altijd nog in staat worden geacht de rapste mannen te verslaan. Démare blijft een vraagteken. De Fransman is net terug van een coronabesmetting en waarschijnlijk nog niet 100 procent fit.

We sluiten af met een mogelijke verrassing: Sam Welsford (Team DSM). De 27-jarige Australiër wist eerder al een ritzege te boeken in de Vuelta a San Juan en werd achter Molano en Kooij derde in de vierde etappe. Als u ineens een zwart shirt tussendoor ziet schieten in de sprint, wees dan niet verrast.

Favorieten etappe 5 UAE Tour 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Tim Merlier (Soudal-Quick Step)

Schaduwfavorieten: Caleb Ewan (Lotto-Dstny), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)
Longshots: Fernando Gaviria (Movistar), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Elia Viviani (INEOS Grenadiers) en Sam Welsford (Team DSM)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws