Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022 | Jumbo-Visma bepaalt: Roglic, Vingegaard of vluchter? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022 | Jumbo-Visma bepaalt: Roglic, Vingegaard of vluchter?

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022 | Jumbo-Visma bepaalt: Roglic, Vingegaard of vluchter?

Het slotweekend van het Critérium du Dauphiné is traditioneel het walhalla voor de liefhebbers van bergen. Na de Galibier en Croix-de-Fer op zaterdag trekt het peloton in de laatste etappe naar Plateau de Solaison, een ontzettend zware beklimming. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Parcours etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022 | Jumbo-Visma bepaalt: Roglic, Vingegaard of vluchter?

Net als zaterdag loopt het ook zondag vanaf de start bergop: in deze 138,8 kilometer lange rit wordt er begonnen met de Col de Plainpalais, een beklimming van eerste categorie. 8,8 kilometer lang, aan 6,5 procent gemiddeld: dat gaat meteen voor de nodige spanning op de beentjes zorgen.

Na een afdaling moet ook de Col de Leschaud overwonnen worden, maar dit zal voor de ervaren profs niet direct een obstakel vormen. Met zijn lengte van 7,9 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 4,5 procent is dit niet meer dan een loper. Na afloop van deze beklimming volgt een lange vallei van vijftig kilometer.

Vanaf dat moment is het alleen maar op en af, daar we vanuit Le Grand Bornand de Col de la Colombiére gaan bedwingen. Een col van eerste categorie en zeker geen onbekende: 11,8 kilometer aan 5,8 procent boezemt echter ook niet direct angst in.

De slotklim naar Plateau de Solaison doet dit wel: deze mag met recht een Alpenreus genoemd worden. De eerste twee kilometer lopen meteen aan elf procent gemiddeld, terwijl de totale lengte van 11,3 kilometer gemiddeld 9,2 procent is. Het is een grillige berg, met veel steile stroken: ideaal voor de pure klimmers.

De steile beginfase van de slotklim.

Tijden:
Start: 13.05 uur
Finish: rond 16.53 uur

Weer etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022

Het wordt warm, ook in de Alpen. De temperatuur schommelt rond de 25 graden Celsius, bij een lekker zonnetje en amper wind!

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022

Het zal van de mannen van Jumbo-Visma afhangen wie de slotrit van het Critérium du Dauphiné gaat winnen. Met Primoz Roglic op één en Jonas Vingegaard op twee hebben zij nu eenmaal de sleutel in handen voor de eindstand en ook deze ritzege in de Franse rittenkoers. Wil Roglic zelf winnen, dan komt het waarschijnlijk zover. Wil hij ploegmaat Vingegaard laten winnen, dan lukt dat ook. Een luxepositie.

Ben O'Connor gaf de gele tweeling nog heel wat weerstand zaterdag, maar ook de Australiër kraakte toen de Sloveen zijn superversnelling inzette. Desondanks kan O'Connor zondag mogelijk weer een gooi naar de ritzege doen, wat hem dit jaar ook al lukte in de Ronde van Catalonië. De overige klassementsrenners kwamen, zo eerlijk moeten we zijn, tekort.

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022 | Jumbo-Visma bepaalt: Roglic, Vingegaard of vluchter?
Kan Jonas Vingegaard zondag voor de ritzege gaan?

Mogelijk dat iemand van de tweede rij als Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost) of Jack Haig (Bahrain Victorious) via een lange ontsnapping een mooie zege binnenhalen. Ook mannen op achterstand als Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) en Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) mogen hopen op wat ruimte.

Als Jumbo-Visma dit allemaal niet wil, is het waarschijnlijk - net als zaterdag - aan een uitgebreide vroege vlucht. Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) is in dat scenario een uitstekende kanshebber, maar dat geldt ook voor jongens als Warren Barguil (Arkéa Samsic), George Bennett (UAE-Team Emirates), Michael Storer (Groupama-FDJ) en natuurlijk rasaanvaller Pierre Rolland (B&B Hotels).

Odds etappe 8 Critérium du Dauphiné 2022

Nog niet bekend.

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 6 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint rit 8 in het Critérium du Dauphiné?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws