Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

Het puntenklassement in de Vuelta was jarenlang jachtterrein voor de klassementsmannen, met Chris Froome in 2017 als absoluut hoogte/dieptepunt. Sinds 2021 heeft Unipublic echter besloten dat de sprinters meer kans moeten maken op het groene tricot, wat met Fabio Jakobsen en Mads Pedersen al opleverde. In de Leiderstrui neemt je mee door de kandidaten voor de 2023-editie!

Op de erelijst van het puntenklassement van de Vuelta komen we tal van klassementsmannen tegen, waarvan de goed sprintende Alejandro Valverde en Primoz Roglic zelfs meermaals voorbijkomen. Froome, eindwinnaar in 2017, wist het truitje zelfs te bemachtigen ten koste van spurter Matteo Trentin door in Madrid nog even wat cruciale puntjes mee te grijpen in de eindsprint.

In 2021 wilde de Vuelta net als de Giro en Tour zorgen voor een klassement dat in de handen van de sprinters kon vallen. Jakobsen boekte in dat jaar drie etappezeges en mocht zo het groen mee naar huis nemen, terwijl Pedersen afgelopen seizoen hetzelfde klusje klaarde. In beide edities waren de klassementsrenners echter niet ver weg, dus het is toch altijd weer uitkijken voor die mannen. Als we geen uitgesproken spurter hebben die er bovenuit steekt, kan het groen dus zomaar weer voor een man van de algemene rangschikking zijn.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Vuelta a España 2023
Favorieten rode trui Vuelta a España 2023
Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023
Favorieten witte trui Vuelta a Espana 2023
Pooltips Vuelta a Espana 2023
Nederlanders in de Vuelta a Espana 2023

Laatste winnaars groene trui Vuelta a España 

2022 Mads Pedersen
2021 Fabio Jakobsen
2020 Primoz Roglic
2019 Primoz Roglic
2018 Alejandro Valverde
2017 Chris Froome
2016 Fabio Felline
2015 Alejandro Valverde
2014 John Degenkolb
2013 Alejandro Valverde

Puntentelling groene trui Vuelta a Espana

De ASO heeft het puntensysteem sinds 2021 ingrijpend veranderd en is sindsdien vrijwel identiek aan die van de Tour de France. Renners kunnen zowel aan de finish als bij tussensprints punten verdienen voor het puntenklassement. Wat de tussensprints betreft kunnen in de Vuelta enkel de eerste vijf renners punten verdienen. In de Tour zijn dit bijvoorbeeld de eerste tien.

Waar het maximale aantal te behalen punten bij tussensprints in elke etappe met twintig hetzelfde is, geldt dat niet voor aan de finish. Het aantal punten aan de finish hangt namelijk af van de zwaarte van de etappe. De organisatie van de Vuelta maakt onderscheid tussen vier soorten etappes: vlak, heuvel, berg en tijdrit. In vlakke ritten vallen de meeste punten te verdienen, in bergritten en tijdritten de minste. De ploegentijdrit in Barcelona zal alvast geen punten opleveren.

Punten vlakke etappes: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 (etappes 4, 7, 19 en 21)

Punten heuveletappes: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 (etappes 2, 5, 9, 12, 15 en 16)

Punten bergetappes en tijdrit: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 (etappes 3, 6, 8, 10, 11, 13, 14, 17, 18 en 20)

Punten tussensprints: 20, 17, 15, 13 en 10

Favorieten groene trui: puntenklassement Vuelta a Espana 2023

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex-)redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Vuelta te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Dit percentage staat aangegeven bij de desbetreffende coureurs. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen! Het gaat dus specifiek om de winstkans en niet om de grootste kanshebbers om top tien te rijden.

10. Milan Menten - Lotto-Dstny (16,7%)

Onze lijst wordt afgetrapt met Milan Menten, een 26-jarige Belg die dit jaar een stevige ontwikkeling heeft doorgemaakt namens Lotto-Dstny. Menten kwam afgelopen winter over van Bingoal Pauwels Sauces WB, maar verwierf met zijn constant goede prestaties direct een plekje bij zijn nieuwe ploeg. Eind februari won hij Le Samyn, om vervolgens heel wat ereplaatsen binnen te halen in een serie eendagswedstrijden.

Ook in rondes liet Menten zien dat hij zijn mannetje staat. De redelijk klimmende Belg liet enkele ereplaatsen noteren in rittenkoersen als die van Romandië en Catalonië en het Critérium du Dauphiné, waar het nooit gemakkelijk is. Via de Rondes van Roemenië en Polen maakt hij zich nu op voor zijn eerste grote ronde. Menten heeft Jarrrad Driznes meegekregen als lead-out-man. 'Milan is onze snelle man in deze ploeg en we hopen hem in de mix te zien in de sprint-etappes in deze Vuelta', aldus sportief directeur Kurt Van de Wouwer.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

9. Hugo Hofstetter - Arkéa Samsic (16,7%)

Via Menten zetten we onze reis voort naar de nummer twee van Le Samyn, Arkéa Samsic-coureur Hugo Hofstetter. De Fransman kent een minder jaar, maar hoopt het dubbeltje in de Vuelta de andere kant op te kunnen laten vallen. Afgelopen seizoen reed hij nog vijf keer top tien in de Tour, maar dit jaar is die uitslag in Le Samyn nog altijd de beste.

De man die altijd grossiert in ereplaatsen is door die kwaliteit ook iemand die altijd wel boven komt drijven in puntenklassementen, waar ze bij zijn ploeg Arkéa Samsic dan ook op rekenen. 'Hugo is onze man waar we op rekenen in de vlakke spurts, maar ook voor de aankomsten die wat selectiever zijn. Als er enkele sprinters uitgeschakeld zijn, kan hij er nog bij zitten', vertelde ploegleider Sébastien Hinault.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

8. Andrea Vendrame - AG2R Citroën Team (25,0%)

Een man die net als Hofstetter in staat moet worden geacht om boven te komen drijven zodra het wat selectiever wordt, is Andrea Vendrame van AG2R Citroën Team. De Italiaan in Franse dienst is iemand die altijd wel wat etappes in de top tien eindigt, al liet hij de afgelopen jaren wel steeds meer verkondigen dat hij zich niet meer zou mengen in vlakke sprints ten faveure van zijn kansen in de vlakke ritten.

Met het spurtersveld dat deze Vuelta aanvat rekenen ze er bij AG2R Citroën weer op dat Vendrame na zijn opgave in de Giro terug kan slaan in de Ronde van Spanje. 'Andrea is iemand die we in veel ritten uit kunnen spelen. Hij heeft de snelheid om zich te mengen in de spurts, maar hoort ook bij de beste punchers van het peloton. Daarbij heeft hij zich zeer zorgvuldig op deze Vuelta voorbereid', liet ploegleider Julien Jurdie weten. In het verleden kon hij zich met goede benen zelfs ook nog plaatsen in bergetappes, vanuit de vroege vlucht.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

7. Gerben Thijssen - Intermarché-Circus-Wanty (32,1%)

Gerben Thijssen zal niet starten in de Vuelta na een positieve coronatest op vrijdag.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

6. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step (33,3%)

Door naar de volgende Belg, van een ander genre: Remco Evenepoel eindigde in 2022 als eindwinnaar van de Vuelta al als vierde in het puntenklassement en kan met het parcours van dit jaar zomaar weer eens dicht eindigen. In de strijd om de bonificaties in zo'n ronde als deze krijg je namelijk ook punten toebedeeld, wat hem en andere klanten van het klassement zomaar kanshebbers voor groen maakt.

Tuurlijk is het geen hoofddoel voor de wereldkampioen tijdrijden, maar uitsluiten mogen we het zeker niet zomaar. Temeer omdat Evenepoel dit seizoen in enkele rittenkoersen al bewees dat het met zijn explosiviteit na een lastige koers zeker niet minder is geworden.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

5. Marijn van den Berg - EF Education-EasyPost (47,6%)

Vanuit Nederlands perspectief is de deelname van Marijn van den Berg aan de komende Vuelta zeer interessant. De jongeling van EF Education-EasyPost gaat beginnen aan zijn eerste grote ronde, maar bewees met een resem ereplaatsen dit jaar dat hij klaar is om de volgende stap te zetten. En dat kan zomaar betekenen dat hij plots pakweg twee ritten wint.

Van den Berg beschikt over goede snelheid op het vlakke, maar is op zijn best als er wat hoogtemeters overwonnen moeten worden. Bij zijn ploeg geloven ze alvast rotsvast in hem, daar hij ondersteund wordt door Stefan Bissegger, Julius van den Berg, Sean Quinn en Andrea Piccolo. 'Zelf ben ik wel wat nerveus, maar ik kom naar de Vuelta voor een etappezege. De tweede en vierde rit moeten me al goed liggen, want als er wat vermoeidheid in de benen zit ben ik vaak rapper dan de andere spurters.'

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

4. Juan Sebastián Molano - UAE-Team Emirates (48,8%)

UAE-Team Emirates komt niet alleen met Juan Ayuso en Joao Almeida naar de Vuelta, maar neemt ook Juan Sebastián Molano mee. De Colombiaanse sprinter won vorig jaar als lead-out de slotrit van de Ronde van Spanje in Madrid, wat nog altijd zijn grootste zege is. Zijn ploeg beloonde hem ervoor met een stevige contractverlenging tot en met 2026.

Dit jaar lag hij lang in de lappenmand door een aanrijding in België, maar wist hij met zeges in de UAE Tour, GP Denain en recent nog de Ronde van Burgos toch al enkele prestigieuze zeges binnen te harken. Met Rui Oliveira krijgt hij om die reden ondanks de klassementsambities van UAE-Team Emirates toch een mooie lead-out mee, al moest diens broer Ivo afhaken met ziekte.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

3. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (52,4%)

Op plekkie drie vinden we een man terug die al tweemaal het puntenklassement van de Vuelta op zijn naam wist te schrijven, maar belangrijker nog: drie keer het eindklassement. De rode trui is dan ook dit seizoen weer het grote doel voor Primoz Roglic, die met zijn felle spurt echter ook zomaar weer tussen de namen voor het puntenklassement kan staan.

In 2021 boekte Jakobsen drie zeges en werd hij twee keer tweede als sprinter, maar toch wist Roglic dat seizoen de tweede plek in de strijd om de groene trui - voor pakweg Magnus Cort, die dat seizoen ook drie ritten won - op te eisen. We kunnen echter imagineren wat we willen, het puntenklassement zal altijd bijvangst zijn voor de Sloveen en zijn ploeg.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

2. Bryan Coquard - Cofidis (88,1%)

Bryan Coquard was voor velen een kleine verrassing op de startlijst voor de Vuelta, maar wie er dieper op inkijkt weet dat hij al langer met deze ronde bezig was. De kleine Fransman vindt een parcours op zijn maat, schrapte eerder al de klassieke van Hamburg en de Tour Poitou-Charentes van zijn programma en ploegsponsor Cofidis is tevens een belangrijke partner van de Vuelta.

Coquard reed de Vuelta één keer eerder, maar finishte toen niet. De sprinter met goede punch bergop finishte de Tour de France wel vijfmaal, waarbij hij telkens bij de beste zes in de eindnotering voor de groene trui kon eindigen. Dat is een bevestiging van het feit dat hij er altijd voor rijdt, wat hem direct één van de topfavorieten voor het puntenklassement van deze Vuelta maakt.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

1. Kaden Groves - Alpecin-Deceuninck (92,6%)

Het predicaat topfavoriet voor het puntenklassement van deze Vuelta gaat naar Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck. De beresterke Australiër brak vorig seizoen met een ritzege in de Spaanse ronde definitief voor, wat hij in de Giro van dit jaar voort kon zetten namens zijn nieuwe ploeg Alpecin-Deceuninck. Nadien trok Groves zich voornamelijk terug op hoogte, om zich op die manier optimaal voor te bereiden op de Vuelta.

Weet Groves zijn benen van het voorjaar en de Giro te bereiken en die gedurende de Vuelta vast te kunnen houden, dan is hij hoe dan ook één van de kandidaten voor het groen. Hij bezit de topsnelheid op het vlakke, maar is ook een sprinter die aardig omhooggaat.

Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023: Puntenklassement als hoofdprijs of bijvangst?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws