Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg! Wielrennen
Wielrennen

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Wielerpooltjes en grote rondes, het gaat sinds de opkomst van het internet hand in hand. Voor elke grote ronde wordt er weer gezocht naar de pareltjes, waarbij de Vuelta stiekem wel de leukste koers is om de allergrootste talenten hun neus aan het venster te zien steken. In de Leiderstrui licht er weer eens een aantal uit!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing Vuelta a España 2023
Favorieten rode trui Vuelta a Espana 2023
Favorieten bolletjestrui Vuelta a Espana 2023
Favorieten groene trui Vuelta a Espana 2023
Favorieten Witte trui Vuelta a España 2023
Nederlanders in de Vuelta a España

Marijn van den Berg - EF Education-EasyPost

We trappen deze lijst af met een Nederlander, leuk! Marijn van den Berg is namens EF Education-EasyPost de man die voor sprintsucces moet gaan zorgen en daar geloven ze bij de Amerikaanse ploeg volledig in. Voor het grote publiek is Van den Berg - wiens naamgenoot Julius ter ondersteuning ook van de partij zal zijn - misschien nog niet al te bekend, maar wie het wielrennen wat beter volgt is zijn naam ongetwijfeld al eens tegengekomen.

Met name de laatste maanden is hij ontzettend goed bezig, met een etappezege in de Ronde van Polen als hoogtepunt. Daar klopte hij alles en iedereen met een machtige spurt, zoals hij het liefste heeft. In de komende Ronde van Spanje heeft hij alvast de tweede en vierde rit met stip aangekruist, daar die aankomsten ook wat hoogtemeters kennen richting het einde. Onder meer de Zwitserse hardrijder Stefan Bissegger is door ploegbaas Jonathan Vaughters aangewezen om Van den Berg te ondersteunen.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Romain Grégoire - Groupama-FDJ

Als er één ploeg is die interessant is qua talent, dan is het wel Groupama-FDJ. De formatie van Marc Madiot nam afgelopen seizoen de stap om een groot deel van een sterke beloftenlichting door te schuiven naar de hoofdmacht, met Romain Grégoire en Lenny Martinez als absolute parels. Allebei rijden ze een formidabel debuutseizoen en hadden ze hun plekje verdiend, maar in deze schuiven we toch Gregoire naar voren.

Waar de hoge bergen het lichtgewicht Martinez beter passen, is de 20-jarige leeftijdsgenoot Grégoire een man van de kortere hellingen. In Strade Bianche eindigde hij dit seizoen al als achtste, terwijl hij recent nog amok maakte in de Ronde van Limousin. In de voorbereidingskoers op de Vuelta pakte de man uit Besançon twee ritoverwinningen en het eindklassement, wat met recht een goede gouden generale genoemd mag worden.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Max Poole - DSM-firmenich

DSM-firmenich gaat de Vuelta eigenlijk op dezelfde manier in als het eerder genoemde Groupama-FDJ, met een in hun geval zeer talentvolle Britse combi. Hier pikken we met Max Poole de betere klimmer van de twee eruit, maar Oscar Onley had als puncher net zo goed genoemd kunnen worden. Zo wist Onley afgelopen jaar in de CRO Race al te wedijveren met Jonas Vingegaard.

Beide Britse mannen kregen van DSM-firmenich een mooi programma dit jaar en dat legde hen geen windeieren. Poole schoot in april in gang met een goede prestatie in de Tour of the Alps, waarna hij als vierde wist te eindigen in de sterkbezette WorldTour-koers Ronde van Romandië. Even later wedijverde hij in het Critérium du Dauphiné met de mannen die later furore maakten in de Tour de France, om via een hoogtestage toe te werken naar deze Vuelta. Dat die stage heeft gewerkt, bewees ploeggenoot Lorenzo Milesi ondanks een relatief tegenvallende Ronde van Polen al met zijn zege op het WK tijdrijden voor beloften.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Casper Pedersen - Soudal Quick-Step

Bij Soudal Quick-Step trekken ze voor deze Vuelta resoluut de kaart-Remco Evenepoel, maar ploeggenoten van dergelijke renners kunnen om verschillende redenen vaak ook interessant zijn voor wielerpooltjes. Zo kan Casper Pedersen bijvoorbeeld een optie zijn voor de Vuelta van dit jaar. De Deen is namelijk bezig aan een sterk eerste seizoen voor de ploeg van Patrick Lefevere.

Pedersen werd op een haar na gepasseerd voor de Tour de France, waarna hij tot overmaat van ramp zijn sleutelbeen brak op het Deens kampioenschap. Eerder in het seizoen kreeg hij in het klassieke voorjaar echter al de nodige lof van ploegmaats, die hem er als intelligente coureur maar al te graag bijhebben. Zijn precieze rol is nog niet helemaal duidelijk, al lijkt hij de man te worden die Evenepoel door de laatste kilometers moet gaan loodsen. Met zijn goede sprint en kwaliteiten bergop kan hij zelf echter zomaar eens een ritzege meesnoepen, naast al dat werk voor de kopman Evenepoel.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Lennert Van Eetvelt - Lotto-Dstny

Het gros van België kijkt natuurlijk uit naar de eerder genoemde Evenepoel en het grote ronde-debuut van dat andere toptalent, Cian Uijtdebroeks van BORA-hansgrohe. In de schaduw van die twee stoomt er echter nog een heel goede klimmer op: Lennert Van Eetvelt, afgelopen jaar nog tweede in de BabyGiro. Hij krijgt bij zijn ploeg Lotto-Dstny een vrije rol en kan zomaar eens gaan verrassen.

De Belgische formatie gaat van start met een ritzege als grootste ambitie. 'Lennert liet dit jaar al een paar mooie dingen zien en pakte in de Sibiu Tour zijn eerste profzege. Hij mag nu voor het eerst proeven van een grote ronde en start zonder enige druk', liet sportief directeur Kurt Van de Wouwer weten. Maar of iemand met de kwaliteiten en motivatie van Van Eetvelt genoegen neemt met proeven van een grote ronde...

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Matevz Govekar - Bahrain Victorious

Interessant aan deze Vuelta is de sterkte van Jumbo-Visma en het antwoord van de concurrentie daarop. Normaliter gaan er tal van ploegen met louter klassementsambities van start, maar dat ligt deze Ronde van Spanje net even anders. Soudal Quick-Step en INEOS Grenadiers lijken nog wel grotendeels voor die strategie te kiezen, maar ploegen als Movistar (Iván García Cortina), UAE-Team Emirates (Juan Sebastián Molano), BORA-hansgrohe (Jonas Koch), EF Education-EasyPost (Van den Berg) kiezen naast hun klassementskopman ook voor sprinters (en vrijbuiters) die ze expliciet vooruit schuiven.

Bahrain Victorious doet dat ook, maar dan met de jonge Sloveen Matevz Govekar. De 23-jarige coureur moet nog ontbolsteren als renner, maar bewees (al dan niet met inleidend werk voor Phil Bauhaus) al vaker dat hij vrij rap uit de hoek kan komen. Zijn ploeg presenteerde hem al als absolute sprinter voor deze Ronde van Spanje, waarbij de sterke beren Jasha Sütterlin en Kamil Gradek hem moeten helpen bij zijn mindere punt: positionering, iets waar hij recent getuige goede prestaties op zowel het WK als in Hamburg al minder last van heeft.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Kévin Vauquelin - Arkéa Samsic

De Franse pers komt absoluut wel aan zijn trekken in de komende Ronde van Spanje. Naast het Groupama-FDJ-duo Grégoire/Martinez is er namelijk ook nog Kévin Vauquelin van Arkéa Samsic die aan zijn eerste grote ronde gaat beginnen. Bij zijn ploeg kiezen ze er in de komende Vuelta voor om hem te laten proeven aan het klassement rijden.

Vauquelin mogen we bestempelen als een veelzijdige coureur, die alle facetten van de sport wel zo'n beetje bezit. Hij kende voor de zomer wat tegenslag, maar lijkt met goede prestaties in Polen en Limousin net op tijd terug in vorm te komen voor deze Vuelta. 'Het is ons doel om met hem een zo goed mogelijk resultaat te behalen, maar we moeten niet vergeten dat hij nog jong is', hinkt Arkéa Samsic nog op twee gedachten als het gaat om hun diamant.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Rune Herregodts - Intermarché-Circus-Wanty

De Vuelta kenmerkt zich vaak als een grote ronde waarin de avonturiers vaak aan bod komen. Het wedstrijdverloop is doorgaans wat minder gecontroleerd dan in de Giro en Tour, waardoor mannen van het genre Angél Madrazo/Mikel Itturia (beiden 2019) zelfs kans maken op een ritzege. Niet dat we Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) in die categorie willen plaatsen, maar hij kan zomaar de Giro-Nico Denz - let in dat opzicht ook op Jayco AlUla-man Felix Engelhardt - van deze Vuelta worden.

De Belg heeft alles in zich om de moderne versie van Thomas De Gendt te worden: hij kan ontzettend hard tegen de klok rijden, gaat een heuvel over, valt niet stil en kent de kneepjes van het vluchtersvak. 'Rune kan rekenen op onze volledige steun in de etappes die hij zelf als opportuniteiten aangeduid heeft', liet ploegleider Pieter Vanspeybrouck niet voor niets weten.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Lewis Askey - Groupama-FDJ

We zeiden het eerder al: Groupama-FDJ verschijnt met een groep van formaat aan de start van deze Vuelta. Eigenlijk hadden we daar al de jonge Fransman Paul Penhoët bij verwacht, maar de sprinter verkiest ervoor om deze grote ronde nog niet mee te doen. Met succes overigens, want hij won woensdag nog een rit in de Tour Poitou-Charentes.

Dan is het zoeken naar andere snelle mannen binnen de Franse formatie, waarbij we op Lewis Askey stuitten. De 22-jarige Brit is geen pure sprinter, maar wel iemand met flink wat inhoud die na een lastige koers komt bovendrijven. Dit jaar verrichte hij al het nodige werk voor Arnaud Démare en Penhoët, maar recent reed hij zelf ook al eens prijs. Dat hij in staat is om mee de voorfinales van grote klassiekers te kleuren, geeft alleen maar aan op welk punt in zijn ontwikkeling Askey staat.

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Jason Osborne - Alpecin-Deceuninck

Voor de laatste plek in ons lijstje gaan we op zoek naar de Jay Vine van 2023. Die zoeken we opnieuw in het kamp van Alpecin-Deceuninck, dat met mountainbiker Sam Gaze en ex-roeier c.q.. Zwiftkoning Jason Osborne twee zeer interessante renners aan de start brengt in Barcelona. Met name die tweede is iemand die we met stip noteren. De 29-jarige Duitser reed dit jaar al een volwaardig programma op de weg en groeide daarbij alleen maar, al schuilen er in zijn eerste profjaar nog wel wat addertjes onder het gras die er in de Vuelta bovenuit kunnen komen te steken.

Echte resultaten reed hij tot juli nog niet, maar toen was er wel plots een teken aan de wand met een tweede plaats in de Ronde van Oostenrijk. In aanloop naar de Vuelta zat Osborne vooral op hoogte, maar werkte hij ook nog de prestigieuze eendagskoers Clasica San Sebastian af. Daar kabbelde hij binnen in de achtervolgende groep op de drie koplopers, maar naar eigen zeggen haalde hij daar zijn niveau niet eens. Op hoogte in La Plagne, iets waar hij in de eerste seizoenshelft ook nog aan moest wennen, hoopte hij nog een stap te kunnen zetten richting deze Vuelta. Wij zijn benieuwd waar het toe kan leiden!

Pooltips Vuelta a Espana 2023 | Met z'n allen zoeken naar de Jay Vine in een hooiberg!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws