Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne Wielrennen
Wielrennen

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne

De proloog is anno 2022 nog springlevend in de wielersport, zo ook in de Ronde van Romandië. De zesdaagse koers wordt dinsdag afgetrapt met een tijdrit van slechts 5,12 kilometer. In de Leiderstrui bekijkt het parcours, bespreekt het weer en noemt de favorieten voor de dagzege.

Parcours proloog Ronde van Romandië 2022

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne

Ultrakort, ultratechnisch en eigenlijk weinig plekken om echt gas te geven. De proloog in Lausanne belooft een schouwspel te worden, helemaal als het parcours er nat bij ligt (zie het weerbericht hieronder). In een tijdsbestek van een dikke vijf minuten moeten de renners elf (!) haakse bochten nemen. Draaien en keren, met alleen in de eerste helft van de proloog kans om twee keer eens flink gang te maken.

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne

Tijden:
Start (eerste renner): 15.00 uur
Finish (laatste renner): 17.32 uur

Weer proloog Ronde van Romandië 2022

Technisch en snel, en mogelijk ook wel een beetje nat... Het weer in Lausanne is dinsdagmiddag niet geweldig, al lijkt het op het moment dat de eerste renner start, wel droog te zijn. In de uren daarvoor wordt wel wat regen verwacht, waardoor het even de vraag is hoe nat de wegen erbij liggen. Een natter parcours zorgt voor een heel andere dynamiek, wie is in staat de meeste risico's te nemen?

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022

Tijdritspecialisten genoeg in deze Ronde van Romandië, maar de vraag is of ze de tijd krijgen om hun kwaliteiten echt te uiten. Toch noemen we ze als eerste, want iemand als Rohan Dennis start in iedere tijdrit als favoriet. De Australiër van Jumbo-Visma heeft het liever iets zwaarder en langer, maar op de drie iets langere rechte stukken zou hij zijn kracht wel kwijt moeten kunnen. Dat geldt ook zeker voor Rémi Cavagna, die namens Quick Step-Alpha Vinyl zal hopen op de ritwinst. In een vergelijkbare proloog in de Ronde van het Baskenland werd hij nog derde achter Primoz Roglic en Remco Evenepoel.

Wie in die tijdrit in het Baskenland ook vooraan eindigden, waren Geraint Thomas en Aleksandr Vlasov. Thomas werd namens INEOS Grenadiers vierde en zou - met de afwezigheid van Roglic en Evenepoel - in staat moeten zijn om voor de zege mee te doen. Vlasov is ook in vorm, zo toonde hij nog maar eens aan met plek drie in de Waalse Pijl. In een tijdrit van dik zeven kilometer in het Baskenland werd hij zesde. Die korte inspanningen liggen hem dus wel.

Bij INEOS Grenadiers staan er nog twee op papier die hier zouden kunnen stunten. Ethan Hayter (foto) reed in de Algarve en Parijs-Nice al top tien in langere tijdritten en hij is dermate explosief om ook hier een goede uitslag te rijden. Met Luke Plapp kan INEOS zelfs zomaar met drie man in de top tien eindigen. De jonge Australiër werd vorig jaar Australisch kampioen tijdrijden en hij werd tweede bij het WK voor beloften. Dit seizoen reed hij pas één tijdrit, maar in de UAE Tour liet hij die toen lopen. We zijn dus benieuwd!

Favorieten proloog Ronde van Romandië 2022 | Vrees voor glibberen en glijden in Lausanne

Gaan we door met Patrick Bevin, die we zeker vooraan verwachten namens Israel-Premier Tech. De Nieuw-Zeelander is in topvorm, getuige zijn eindzege in de Ronde van Turkije. In zo'n korte en explosieve proloog kan hij volledig zijn ei kwijt. Met een klein vraagteken schrijven we ook Mark Padun bij EF Education-EasyPost op. De Oekraïner verraste dit jaar met tijdritwinst in Gran Camiño, al was de tegenstand daar wel van een andere orde. Kan hij zich dit keer meten tussen de betere specialisten?

Tot slot nog wat outsiders, renners die we misschien niet meteen zien winnen, maar die er op een goede dag wel zomaar tussen kunnen staan. Steven Kruijswijk moet het doorgaans hebben van die iets langer tijdritten, maar als de kopman van Jumbo-Visma in vorm is, kan hij eigenlijk alles wel goed. Brandon McNulty is de specialist bij UAE Team Emirates, maar net als Kruijswijk is dik vijf kilometer misschien iets te kort. Mattia Cattaneo (Quick Step) en Matteo Sobrero (BikeExchange) hebben ook een goede explosie in de benen. Tot slot zou Maximilian Schachmann van BORA dit perfect moet kunnen. Het is alleen de vraag hoe goed de Duitser is na een lange periode zonder koers.

Favorieten lezers proloog Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint de proloog in de Ronde van Romandië?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws