Fenomenaal: Evenepoel rondt solo van 45 kilometer af met prachtige zege in Clasica San Sebastián Wielrennen
Wielrennen

Fenomenaal: Evenepoel rondt solo van 45 kilometer af met prachtige zege in Clasica San Sebastián

Fenomenaal: Evenepoel rondt solo van 45 kilometer af met prachtige zege in Clasica San Sebastián

Remco Evenepoel heeft op indrukwekkende wijze de Clasica San Sebastián 2022 gewonnen. De renner van Quick Step-Alpha Vinyl, die ruim een maand niet gekoerst had, ging op 45 kilometer van de meet solo en zag zijn rivalen pas zo'n twee minuten later achter de finish weer terug. Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) en Tiesj Benoot (Team Jumbo-Visma) mochten met Evenepoel mee het podium op.

De koers werd geopend met een regen aan vluchtpogingen. Meerdere renners probeerden weg te springen, maar het peloton zag dat niet zo zitten. Uiteindelijk slaagden er dan toch negen mannen in om weg te blijven en was de vlucht van de dag een feit. De namen: Théo Delacroix (Intermarché-Wanty-Gobert), Manuele Boaro (Astana-Qazaqstan Team), Casper Pedersen, Martijn Tusveld (beide Team DSM), Eugenio Sánchez (Equipo Kern Pharma), Ibai Azurmendi (Euskaltel - Euskadi), Óscar Cabedo (Burgos-BH), Jon Barrenetxea (Caja-Rural) en Fabien Grellier (TotalEnergies).

Peloton houdt vluchters binnen schot

De voorsprong van deze renners schoot al snel richting de vier minuten. Iets te veel, zo dachten de mannen van UAE Team Emirates, die met Tadej Pogacar op de zege mikten. De Arabische formatie voerde het tempo op en kreeg daarbij steun van Team BikeExchange (Simon Yates) en Quick Step-Alpha Vinyl (Evenepoel). Ze snoepten er op deze manier een dikke minuut af, al wonnen de vluchters op de Azkarate (de eerste gecategoriseerde klim) weer wat terrein.

Ook op de volgende beklimmingen bleef het verschil schommelen. De koplopers bleven goed samenwerken, maar het peloton hield de negen mannen liever binnen schot. Ondertussen werd de eerste opgave van de dag gemeld, en wel vanuit de troepen van Groupama-FDJ. Het was Michael Storer die in de remmen moest knijpen. Gelukkig beschikte de formatie met David Gaudu nog altijd over een andere sterke troef. Later moesten er nog meer renners de brui aan geven, onder wie ook Søren Kragh Andersen (Team DSM).

Jaizkibel wordt vluchters én Pogacar fataal, Evenepoel zoeft ervandoor

Met de finale in zicht werd het moeilijker en moeilijker voor de vluchters. Barrenetxea was de eerste man die moest lossen, waarna het op de Jaizkibel ook voor de rest einde verhaal was en we daardoor getuige waren van een hergroepering. Ook in het peloton was de beklimming voor veel mannen fataal. Grote namen als Juan Ayuso en Maximilian Schachmann vlogen eraf.

Wie ook niet meer mee kon, was Tadej Pogacar. Het vaatje bleek helemaal leeg bij de nummer twee van de Tour de France, waardoor het overduidelijk niet voor hem ging zijn in deze klassieker. In diezelfde fase van de wedstrijd kreeg UAE Team Emirates een nieuwe tegenslag te verwerken, want medekopman João Almeida ging onderuit. De Portugees kon zijn weg wel vervolgen, maar zat door zijn crash niet meer van voren.

Lees verder onder de Tweet.

Op de Erlaitz vond de volgende schifting plaats. Bij de voet zette Esteban Chaves de eerste versnelling in, maar het was Evenepoel die daarna flink doorknalde. In eerste instantie was Yates de enige die op zijn wiel zat, maar niet veel later kon ook hij de Belg niet meer volgen. De solo van Evenepoel was begonnen! Achter Yates waren Sivakov, Benoot en Carlos Rodriguez en Bauke Mollema nog present, op ongeveer een minuutje.

INEOS-tandem opent jacht op Evenepoel, maar bijt zich stuk

Na een vergeefse poging om Evenepoel terug te halen voegde Yates zich bij het viertal. Samen bundelden ze krachten in de jacht op de renner van The Wolfpack, maar het groepje spatte in de afdaling van de Erlaitz uiteen. Rodriguez en Sivakov bleven over en moesten het werk met zijn tweetjes gaan opknappen. De voorsprong van Evenepoel op het INEOS-duo was ongeveer een minuutje, het verschil met het peloton bedroeg al zo'n drie minuten.

Wilden de achtervolgers nog een kans maken, dan moest het toch echt op de Murgil-Tontorra gebeuren. Met een geruststellende voorsprong van 1.13 minuten begon Evenepoel aan de laatste beklimming. Rodriguez en Sivakov kwamen geen meter dichterbij, integendeel zelfs. Omringd door de Baskische fans pakte de 22-jarige renner nog wat extra tijd, waarna het verschil richting de 2.30 minuten schoot!

Evenepoel houdt stand; Mollema en Benoot krijgen zicht op podium

Waar de winnaar bekend leek te zijn, was de strijd om de podiumplekken nog in volle gang. Rodriguez kon het tempo van Sivakov niet meer volgen en kreeg even later gezelschap van Mollema. Wie daar nog overheen vlamde, is Benoot. De Nederlander en de Belg hadden dus weer goede vooruitzichten op het podium, wat overigens niet gold voor Yates. De Brit zakte er finaal doorheen en kon niet meer meevechten om de prijzen.

Voor Evenepoel was de buit binnen. Het toptalent kon met een relaxed gevoel aan de laatste kilometers gaan beginnen en mocht gaan genieten van zijn tweede overwinning in de straten van Donostia. Hij bezorgde de ploeg van Patrick Lefevere een nieuwe overwinning, waarna we moesten afwachten wie er met de overige podiumplekken vandoor ging. Die werden een kleine twee minuten later opgeëist door Sivakov (tweede) en Benoot (derde).

Uitslag Clasica San Sebastián 2022

1. Remco Evenepoel
2. Pavel Sivakov + 1.58 min.
3. Tiesj Benoot + 2.31 min.
4. Bauke Mollema + 3.11 min.
5. Carlos Rodriguez ''
6. Simon Yates + 3.28 min.
7. Toms Skujins + 4.09 min.
8. Mattias Jensen ''
9. Rigoberto Urán ''
10. Lorenzo Rota ''

Lees Clasica San Sebastián 2022 hier terug!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws