Krankzinnig sterke Van Vleuten kraakt Vollering met solo van 62 (!) km en lijkt Tour te beslissen Wielrennen
Wielrennen

Krankzinnig sterke Van Vleuten kraakt Vollering met solo van 62 (!) km en lijkt Tour te beslissen

Krankzinnig sterke Van Vleuten kraakt Vollering met solo van 62 (!) km en lijkt Tour te beslissen

Annemiek van Vleuten heeft op werkelijk oppermachtige wijze de zevende etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. De Nederlandse kopvrouw van Movistar greep de koninginnenrit van deze Tour bij de strot, reed op de eerste klim al weg met Demi Vollering en reed alle anderen op minuten. Op de tweede klim van de dag werd Vollering overboord gegooid en greep Van Vleuten de macht in het algemeen klassement, na een solo van 62 kilometer. Vollering kwam pas drie minuten en 26 seconden later over de finish.

De zevende etappe in de Tour de France werd vooraf gevreesd en dat was niet zonder reden. Zoals iedere dag in deze Tour lag het tempo in het openingsuur verschroeiend hoog, waardoor de gekwetste Lorena Wiebes al snel in de remmen kneep. Een grote kopgroep van 33 leek nog naar de voet van de eerste klim te racen, maar uiteindelijk zaten de favorieten van het klassement op kop toen de Petit Ballon begon.

Van Vleuten degradeert concurrentie en kraakt dappere Vollering

Vanaf kilometer één dat het omhoog ging, was het Van Vleuten die op de pedalen ging staan. Het boeide de Nederlandse kennelijk weinig dat er nog drie grote cols op gefietst moesten worden, want het ging zo hard, dat alleen Vollering mee kon. Marianne Vos zakte er in haar gele trui volledig doorheen en een achtervolgende groep met andere favorieten voor een goed klassement had op de top al 2.23 minuten achterstand op Van Vleuten en Vollering. Alleen Elisa Longo Borghini van Trek-Segafredo reed er tussenin en was zodoende 'best of the rest'.

Na de Petit Ballon volgde een snelle afdaling, waarin Vollering druk zette. Ze kreeg Van Vleuten even op een gaatje, maar de loeisteile Col du Platzerwasel begon met gewoon twee koplopers. Het was andermaal Van Vleuten die de kop nam en tot boven legde ze het tempo hoog. Vollering leek op een licht verzet lang soepel mee te kunnen, maar een kilometer onder de top brak ze dan toch. Vollering rook bloed, zette nog eens aan en kwam met een voorgift van 25 seconden boven. Longo Borghini reed als derde in de koers al op dik vier (!) minuten en het geel van Vos kwam op twaalf minuten boven.

Van Vleuten rijdt weg in de vallei

Na de tweede klim volgde een plateau, waar Van Vleuten zich in de tijdrithouding hees en de voorsprong op Vollering uitbreidde tot boven de minuut. Daarmee reed ze virtueel in het geel en sprong ze over haar landgenote achter haar heen. Halverwege de afzink moest ze nog vijftig kilometer, inclusief een vallei met wind mee. Je zag het er niet aan af, want Van Vleuten bleef gas geven en leek zo nog wel uren door te kunnen. De voorsprong op Vollering bleef oplopen, tot over de twee minuten.

Toch gaf Vollering zich lang niet helemaal gewonnen. Ze gaf na de afdaling in de vallei niet veel meer tijd toe en begon zo op twee minuten van Van Vleuten aan de de slotklim, de Grand Ballon van dik dertien kilometer. Longo Borghini reed al de hele dag alleen in de achtervolging en de Italiaanse bleef sterk doordoen op de slotklim. Ze hield een groep met onder meer Katarzyna Niewiadoma en Uttrup Ludwig keurig op afstand, in de strijd om plek drie in het klassement.

Vollering krijgt het lastig, Van Vleuten doet vrolijk door

Minuten daarvoor was het Van Vleuten die haar voorsprong op Vollering alleen maar verder uitdiepte met een indrukwekkend tempo. Vollering schakelde steeds lichter en kwam de man met de hamer tegen in de eerste lopende kilometers. Ze reed snel op drie minuten van de ontketende Van Vleuten, al had ze nog voldoende speling op de achtervolgers. Daar reed Longo Borghini een ijzersterke etappe, weliswaar in de schaduw van de Nederlanders.

Eigenlijk was het de laatste tien kilometer een status quo richting de finish. Van Vleuten breidde haar voorsprong nog een beetje uit, maar had het in de slotfase toch ook wel zitten. Vollering behield haar drie minuten speling op de achtervolgende groep, waar Longo Borghini door Niewiadoma en consorten werd ingerekend.

Met een grote lach op haar gezicht stoomde Van Vleuten de laatste kilometer in. Ze bekroonde haar solo met een machtige zege en nam zodoende ook de leiderstrui over van Marianne Vos. Vollering werd tweede op bijna 3.30 minuten, terwijl de derde plek was weggelegd voor Uttrup Ludwig, die op 5 minuten en 16 seconden binnenkwam.

Uitslag etappe 7 Tour de France Femmes 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 7 in de Tour de France Femmes 2022 hier terug!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws