Gaat Vaals volgende week vonnis vellen over de Gold Race? 'Zou verschrikkelijk zijn voor Nederlandse wielrennen' Wielrennen
Wielrennen

Gaat Vaals volgende week vonnis vellen over de Gold Race? 'Zou verschrikkelijk zijn voor Nederlandse wielrennen'

Gaat Vaals volgende week vonnis vellen over de Gold Race? 'Zou verschrikkelijk zijn voor Nederlandse wielrennen'

Het was op 8 februari al onderwerp van gesprek, daar bekend werd dat de gemeente Vaals de toertochten van de Amstel Gold Race zou willen gaan weren. Met dat voornemen zou direct ook het voortbestaan van de wielerklassieker met de gelijke naam op losse schroeven komen te staan. Langzaam wordt ook duidelijk dat er veel weerstand is tegen het voorstel van de gemeente Vaals, brengt De Telegraaf donderdagochtend.

Organisator Leo van Vliet van de Amstel Gold Race, die de leiding van die koers vanaf 2025 overdraagt aan Flanders Classics, waarschuwde vorige week tijdens een gemeentelijke commissievergadering in Vaals voor de gevolgen van die beslissing. 'U kunt ze niet los van elkaar zien. Zonder toerversie komen de wedstrijden op zondag ook in gevaar, dus geen twintig miljoen euro economische impact voor de regio en geen inkomsten voor al die vrijwilligers en verenigingen.'

Het gaat de gemeente Vaals vooral om het waarborgen van de rust en de natuur in de omgeving, deze zou op de zaterdag van de toertocht verstoord worden. Het gaat dan met name om stiltegebieden. Overigens gaat het dan trouwens niet alleen om de Gold Race toertocht, maar om meerdere evenementen die gedurende het jaar plaatsvinden in de gemeente. Enkele organisaties, waaronder Horeca Nederland, ondertekenden inmiddels een brandbrief. Zij vinden het voorstel 'een draconische maatregel die niet genomen moet worden', zo meldt De Limburger.

Andere gemeenten pissig op Vaals, Boogerd vreest voor grootste wedstrijd in Nederland

Ondertussen laten de geruchten veel mensen niet onberoerd. Zo zouden andere gemeenten waar de toertochten ook doorheen komen, het voornemen van Vaals helemaal niet delen. Het Beleid wielertochten Zuid-Limburg-Euroregio, dat in 2022 is ondertekend, is een product van alle gemeenten waar de tochten doorheen trekken. Nu zou Vaals in zijn eentje de stekker eruit willen trekken. Ook vanuit de toerisme-sector klinkt weerstand. Het wegvallen van de Gold Race zou het toerisme 'killen' in de regio. Op 19 februari gaat de gemeenteraad in Vaals stemmen over het voorstel. Dat wordt dus een belangrijke dag voor het voortbestaan van de toertochten en indirect de profversie van de Amstel Gold Race.

Michael Boogerd won in 1999 de Amstel Gold Race en zou het afschuwelijk vinden als de wedstrijd verdwijnt. 'Als de Amstel Gold Race van de kalender verdwijnt, zou dat verschrikkelijk zijn voor het Nederlandse wielrennen. Dit is dé wielerkoers van ons land, ik kan me haast niet voorstellen dat die er niet meer zou zijn. Ook de toertocht is voor veel wielerliefhebbers niet meer weg te denken en echt een must', concludeert de Hagenees.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws