Ganna imponeert, maar Groves wint er weer één in La Vuelta; Evenepoel stunt met zes seconden Wielrennen
Wielrennen

Ganna imponeert, maar Groves wint er weer één in La Vuelta; Evenepoel stunt met zes seconden

Ganna imponeert, maar Groves wint er weer één in La Vuelta; Evenepoel stunt met zes seconden

Kaden Groves heeft de vijfde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Aussie van Alpecin-Deceuninck was voor de tweede dag op rij de allersnelste in de massasprint. Het was opvallend genoeg Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) die tweede werd, Dries Van Gestel (TotalEnergies) werd derde. De rode trui van Remco Evenepoel kwam geen enkel moment in gevaar. Sterker nog, de 'Kannibaal van Schepdaal' liep door een gewonnen bonificatiesprint zelfs zes seconden uit op zijn concurrenten.

Het Vuelta-peloton begon woensdagmiddag rond de klok van één aan een 186 kilometer lange tocht in de richting van Burriana, een plaatsje aan de Costa Blanca. Gestart werd er echter in het binnenland. Morella, dat overal te boek staat als een indrukwekkend landelijk bergdorpje, diende als startplaats van de etappe die naar alle waarschijnlijkheid ging in een massasprint. Waarom die kans op een massasprint zo groot was? Er was slechts één gecategoriseerde col opgenomen in het parcours: de beklimming naar Collado de Ibola (11,4 kilometer aan gemiddeld 3,9 procent), met de top op meer dan vijftig kilometer van de aankomst.

Veel renners proberen het, maar het is de eenzame Fagúndez die de vlucht van de dag vormt

Nadat de renners uit de Spaanse neutralisatiekooi werden losgelaten, werd er slag om slinger gedemarreerd in het peloton. In de prille openingsfase wist er echter niemand écht weg te geraken, waardoor er doorlopend met aanvallen gestrooid werd. Het waren Sean Quinn (EF Eduaction-EasyPost) en Jarrad Drizners (Lotto-Dsnty) die als eersten over goede papieren leken te beschikken om de kopgroep van de dag te vormen. Ook Stefan Bissegger, ploeggenoot van Quinn, voegde zich even later bij het tweetal. Toch mocht ook dit trio zich slechts kort de tête de la course noemen.

Het was de enige Uruguayaan in het peloton, de 25-jarige Antonio Eric Fagúndez, die er wél in slaagde om een flink gat op het peloton te slaan. De Zuid-Amerikaan van Burgos-BH kreeg alleen niemand met zich mee en was dus aangewezen op een eenzame dag in de vlucht. Fagúndez fietste al gauw zo'n vijf minuten voorsprong bijeen, terwijl het peloton - dat werd aangevoerd door de sprintersploegen - het allemaal welletjes vond.

Verslag loopt verder onder de foto.

Ganna imponeert, maar Groves wint er weer één in La Vuelta; Evenepoel stunt met zes seconden
Hoe sterk is de eenzame fietser?

Sepúlveda verstevigt leidende positie in strijd om bergtrui, Evenepoel snoept zes 'gratis' seconden mee

Naarmate de finish iets dichterbij kwam, begon het peloton het tempo langzaam maar zeker op te schroeven. Aan de voet van de Collado de Ibola had Fagúndez wel nog altijd drie minuten voorsprong, maar van paniek was logischerwijs geen sprake. Op de flanken van de col van tweede categorie was het bergkoning Eduardo Sepúlveda die ervantussen ging. Met enkel Fagúndez voorop kon de Argentijn van Lotto-Dstny er relatief gemakkelijk voor zorgen dat hij de bollentrui steviger om zijn schouders zou hebben. En zo geschiedde: Sepúlveda ging 'erop en erover' bij zijn oosterbuur, pakte de volle buit (5 punten) en deed het rustig aan.

Logischerwijs was het eerst Fagúndez die werd ingerekend door het peloton, gevolgd door de man in de bollen. Met nog circa veertig kilometer voor de boeg was het peloton compleet en kon eigenlijk al alles in werking worden gesteld voor een massasprint in de straten van Burriana. Eerst moest er nog wel op tien kilometer van de aankomst nog om de punten en bonificatieseconden gesprint worden. Wonderbaarlijk genoeg was het rodetruidrager Evenepoel die zich met de debatten bemoeide en de sprint ogenschijnlijk simpel won. Groves werd tweede en deed op zijn beurt weer goede zaken in de strijd om de puntentrui.

Verslag loopt verder onder tweet.

Schaduwfavorieten op drie kilometer van meet onderuit, Groves klopt Ganna en pakt tweede opeenvolgende zege

Wie o wie zou er dan met de felbegeerde ritzege vandoor gaan? De ultieme slotfase was er in ieder geval eentje die als riskant bestempeld kon worden, daar er in de slotkilometers bijzonder veel rotondes 'overwonnen' moesten worden. Op drie kilometer van de meet was er een valpartij waarneembaar: een lead-out-mannetje van Groves, Milan Menten (Lotto-Dstny), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Andreas Kron (Lotto-Dstny) gingen tegen de vlakte.

In de massasprint die uiteindelijk volgde toonde Groves zich de allersterkste. Ganna, normaal gesproken een tijdrijder, mengde zich in de debatten en wist zowaar naar een knappe tweede plaats te sprinten. Van Gestel vervolledigde het figuurlijke podium.

Uitslag etappe 5 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van de vijfde etappe in de Vuelta a España 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws