Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen

Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen

Voor de tweede dag op rij gaat het overgrote deel van de rit in dalende lijn, wat betekent dat de snelle mannen ook donderdag wel kansen hebben op succes. In de Leiderstrui tracht je wat wijzer te maken voor de vijfde etappe van de Vuelta van dit jaar!

Parcours etappe 5 Vuelta a España 2023

Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen

Starten doen we in Morella, 917 meter boven zeeniveau. Finishen doen we nabij de Costa Blanca, precies tien meter boven zeepeil. Dan weet je wel hoe het verloop van de rit gaat zijn: voor het overgrote deel in dalende lijn, al zijn er nog wel wat beklimmingen die in theorie voor amok kunnen gaan zorgen. In de wielersport gaan theorie en praktijk echter lang niet altijd hand in hand, dus wij sorteren toch wel voor op een waarschijnlijke spurt...

Vanuit het begin gaat het wel direct voor zo'n twee kilometer bergop, waar het peloton op de hoede moet zijn voor sterke vluchters die willen vertrekken. Na 23 kilometer bereiken we in Ares del Maeste het hoogste punt van de rit, om vervolgens via een knik in dalende lijn naar Onda te trekken. Deze stroken lopen over het overgrote deel over licht dalende wegen, dus het peloton zal woensdag het gevoel hebben dat het lekker aan het bollen is over het asfalt in de provincie Valencia.

Via Onda komen we bij het gedeelte dat in koerstactisch perspectief nog wat op kan leveren: de beklimming naar Collado de Ibola, een heuvel van tweede categorie. De kerncijfers zijn een lengte van 11,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9 procent, maar als we er dieper op inzoomen zien we dat de laatste drie kilometer aan iets minder zes procent de hoogte ingaan, flink wat bochten kent en ook niet over al te fijn asfalt bolt.

De realiteit is echter ook dat we op de top nog 55 kilometer moeten fietsen, waarvan het overgrote deel in dalende lijn. Spurters die eventueel overboord worden gegooid, hebben dus nog ruim de tijd om de aansluiting te maken. Temeer omdat we tussen kilometer 17,5 en 4,5 over één lange, rechte weg richting aankomstplaats Burriana trekken.

Op dat punt bereiken we de rondweg, om vervolgens via zeven (!) rotondes in 3,5 kilometer naar het vod te trekken. Met nog zevenhonderd meter te gaan volgt er nog een laatste haakse bocht, om vervolgens aan het Platja de la Malva-Rosa te finishen.

Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen

Beklimmingen
132,5 km: COLLADO DE IBOLA (11,4 km aan 3,9%)

Tijden
Start: 13.11 uur
Finish: rond 17.30 uur

Weer etappe 5 Vuelta a España 2023

Vanuit startplaats Morella vertrekken de renners met een flinke wind in de rug en prima temperaturen, maar bij aankomstplek Burriana komt de wind volgens de schattingen wel vanuit de Middellandse Zee. Met enkele rukken zou er op waaiergebied wat mogelijk kunnen zijn, maar of de wind daar sterk genoeg voor is?

Favorieten etappe 5 Vuelta a España 2023

Wie de spurt van dinsdag nog eens in ogenschouw neemt, kan niet anders dan concluderen dat de kans groot is dat we naar dezelfde rappe mannen gaan kijken. Kaden Groves rekende namens Alpecin-Deceuninck met een formidabele spurt af met Juan Sebastían Molano van UAE-Team Emirares, meters voor de andere rappe mannen. De Australiër en Colombiaan rekenen we zodoende met stip tot de topfavorieten voor woensdag.

Groves heeft bij Alpecin-Deceuninck een voltallige ploeg tot zijn beschikking, terwijl Molano bij UAE enkel Ivo Oliveira als lead-out heeft. Ook DSM-firmenich committeerde zich dinsdag volledig in de finale, maar hun sprinter Alberto Dainese eindigde uiteindelijk als 63e. Sean Flynn werd wel negende, maar of de ploeg daarvoor nu de hele dag op kop heeft gereden?

Voor andere spurters was het een kwestie van wonden likken. Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Bryan Coquard (Cofidis) gingen tegen de grond, waarbij met name die tweede met veel pijn achterbleef. Woensdagochtend werd bekendgemaakt dat de Fransman niet van start zou gaan op dag vijf, waardoor het sprintersgilde een sterke troef minder telt.

Favorieten etappe 5 Vuelta a Espana 2023 | Nieuwe spurtkans voor zowel de overwinnaars als geslagenen

De Belgen Edward Theuns (Lidl-Trek), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Dries Van Gestel (TotalEnergies) wisten ook een plekje in de top vijf te bemachtigen in Tarragona, waardoor ze ook tot de outsiders gerekend mogen worden. Dat geldt ook voor Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Andrea Vendrame (AG2R Citroën) en Orluis Aular (Caja Rural), andere mannen die we terugvonden in de top tien.

Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) eindigde daar net buiten, maar ook hem rekenen we voor woensdag tot de overige kanshebber. Dat geldt ook voor Ivan García Cortina (Movistar), de gevallen Matevz Govekar (Bahrain Victorious) en Felix Engelhardt (Jayco-AlUla).

En wat met de vluchters? Dit zou zo'n dag kunnen zijn waarop een type als Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) of Jetse Bol (Burgos-BH) vooruit kan blijven, maar naar onze mening zitten we daarvoor nog te vroeg in deze Vuelta.

Favorieten etappe 5 Vuelta a España 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Edward Theuns (Lidl-Trek), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Alberto Dainese (DSM-firmenich)
Longshots: Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Iván Garcia Cortina (Movistar), Milan Menten (Lotto-Dstny) en Orluis Aular (Caja Rural)

Poll

Wie wint rit 5 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws