Ganna waant zich tijdrijder op grote hoogte: Italiaan gesanctioneerd  voor tijdrithouding Wielrennen
Wielrennen

Ganna waant zich tijdrijder op grote hoogte: Italiaan gesanctioneerd voor tijdrithouding

Ganna waant zich tijdrijder op grote hoogte: Italiaan gesanctioneerd  voor tijdrithouding

Filippo Ganna reed vrijdag naar een knappe tweede plaats in de koninginnenrit van de Vuelta a San Juan, maar overtrad bij het behalen van die prestatie de regels van UCI, de mondiale wielerunie. De Italiaan van INEOS Grenadiers nam in de slotfase namelijk de verboden tijdrithouding aan.

Sinds 2021 is het door de UCI verboden voor renners om tijdens ritten in lijn de tijdrithouding aan te nemen. Bij die houding legt de renner de onderarmen als steunpunt op het stuur. Zodoende kunnen ze een meer aerodynamische houding aannemen, wat voordeel biedt als een renner bijvoorbeeld in de aanval is.

Ganna was de regel even vergeten, wat misschien niet heel vreemd is gezien de vijfde etappe van San Juan finishte op een klim van achttien kilometer. De finish lag op ruim 2600 meter hoogte. Ganna beging de fout in de slotfase toen hij de achtervolging inzette op de ontsnapte Miguel Ángel López, die de etappe uiteindelijk zou winnen.

Ganna: 'Reed tegen mijn limiet'

‘Na de etappe van vrijdag werd ik door de UCI op de hoogte gebracht dat ik een verboden houding op de fiets had aangenomen. Op dat moment reed ik tegen mijn limiet en verloor ik voor een moment mijn concentratie. Ik accepteer de straf die de UCI Commissaris mij heeft opgelegd en respecteer – zoals altijd – dat we de regels van de UCI dienen te volgen’, aldus Ganna in een statement. Volgens Tuttobiciweb bestaat de straf uit een boete van 500 Zwitserse Frank en een aftrek van vijftien UCI-punten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws