Interview | Joris Nieuwenhuis sukkelt met de rug: 'Op NK niets aan de hand, maar ene week is de andere niet' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Joris Nieuwenhuis sukkelt met de rug: 'Op NK niets aan de hand, maar ene week is de andere niet'

Interview | Joris Nieuwenhuis sukkelt met de rug: 'Op NK niets aan de hand, maar ene week is de andere niet'

Na zijn voortreffelijke NK in de modder van Zaltbommel zat er voor Joris Nieuwenhuis in de totaal anders verreden Wereldbeker van Benidorm niet meer in dan een veertiende plek. De Nederlander had te kampen met rugpijn, zo verklaarde hij achteraf tegenover In de Leiderstrui.

Van de modder en klei van Zaltbommel naar het snelle park in Benidorm: heel veel groter konden de verschillen niet zijn, merkte Nieuwenhuis terecht op. 'Pfoe, dit was wel even wat anders', pufte hij na afloop uit. In de snelle cross en met de zon op het lichaam was het voor crossers ook wel een uurtje lijden, in de wetenschap dat iemand als Nieuwenhuis ook geen bidon voor handen had. 'Maar met de sfeer en het publiek hier vond ik het wel echt een toevoeging.'

Nieuwenhuis kampt wisselend met rugproblemen

Ex-wegrenner Nieuwenhuis merkte halfweg cross dat het niet echt lekker ging in Benidorm, waar de renner van Baloise Trek Lions op eigen initiatief naartoe reisde. 'Eerder zou ik met de WorldTour-ploeg DSM hier al zitten, maar nu ging ik vooral zelf hier heen. Vooral voor punten, ook', klonk het. ''Ik voelde me ook goed, maar het was in een keer over en vanaf toen was het alleen maar fouten maken. Dus, ja, dan houdt het op.'

De bebaarde veldrijder kent de oorzaak van zijn mindere presteren in Spanje: last van de rug. 'Al bij al was het gewoon geen goede dag, maar het is een beetje gek. De ene week heb ik er wel last van, de andere week weer totaal niet. Vorige week op het NK was er niets aan de hand, maar nu hier dan wel weer. De ene week is de andere dus niet', lacht hij als een boer met kiespijn.

Interview | Joris Nieuwenhuis sukkelt met de rug: 'Op NK niets aan de hand, maar ene week is de andere niet'

Een directe oplossing heeft Nieuwenhuis nog niet. 'Ik weet eerlijk gezegd ook nog niet echt waar het van komt, maar het is tot dit moment heel erg wisselvallig bij mij', stelde de Nederlander, die na Gavere op Tweede Kerstdag ook al klaagde over rugproblemen. 'Voorlopig heb ik ook niet direct een andere oplossing voor handen dan er mee bezig blijven, maar ik denk dat elke crosser dat tegenwoordig tegenkomt. En de een wat meer dan de ander', doelt hij op de problemen die ook onder meer Mathieu van der Poel, Thibau Nys en Eli Iserbyt deze winter al hadden met de rug.

Tot slot: het NK, wat toch wel een once in a lifetime-kans leek voor Nieuwenhuis, is dat al verwerkt? Het antwoord is volmondig ja. 'Oh, daar houd ik me niet zo mee bezig. Over dat soort dingen kan ik me snel heen zetten', sprak de nummer twee van de nationale titelstrijd verstandig.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws