Gaviria slaat eerste slag van 2022 met ritwinst in Oman, Cavendish komt net te laat Wielrennen
Wielrennen

Gaviria slaat eerste slag van 2022 met ritwinst in Oman, Cavendish komt net te laat

Gaviria slaat eerste slag van 2022 met ritwinst in Oman, Cavendish komt net te laat

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Tour of Oman gewonnen. De sprinter van UAE Team Emirates kwam in de Saudi Tour nog wat snelheid te kort, maar knalde nu overtuigend naar de zege. Mark Cavendish kwam nog rap opzetten, maar werd tweede.

Drie renners slaagden er vroeg in de koers in om weg te rijden, voor de vlucht van de dag. Peio Goikoetxea (Euskaltel), Mohammed Al-Wahibi (Oman National Team) en Jan Dunnewind (Novo Nordisk) sloegen de handen ineen en kregen maximaal drie minuten voorsprong, alvorens UAE Team Emirates de controle in handen nam in het peloton.

Eigenlijk lag de koers op die moment een hele tijd in de plooi, tot de eerste en enige klim van de dag opdoemde. De kopgroep van vier ving de Fanja (1 kilometer aan 9,6 procent) aan met een voorsprong van anderhalve minuut. Die voorgift werd op de klim echter volledig dichtgereden door het peloton, door toedoen van Team DSM. Terwijl het peloton in stukken scheurde, werden drie vroege vluchters net na de top gegrepen. Goikoetxea bleef er als enige nog even voor.

Goikoetxea houdt het lang vol, maar kan sprint niet afwenden

De dappere Spanjaard gooide er nog een indrukwekkende solo uit in de finale, maar Quick Step-Alpha Vinyl, UAE Team Emirates en Team BikeExchange hadden de teugels inmiddels stevig in handen. Het peloton was na de klim weer één geheel en maakte zich duidelijk op voor een massasprint. Toch was het pas op tien kilometer van de streep dat Goikoetxea daadwerkelijk werd ingerekend.

Nadat in de slotfase Søren Kragh Andersen namens DSM nog probeerde weg te rijden, konden de sprintersploegen over de brede wegen in Oman in alle ruimte werken aan hun sprint. Op één moment hadden we zes treinen over de breedte van de weg naast elkaar, met de snelheid die hoog lag. Het was UAE Team Emirates dat de boel uiteindelijk het beste voor elkaar had. Gaviria werd perfect afgezet en sprintte uiteindelijk naar de overwinning.

Uitslag etappe 1 Tour of Oman 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws