'Geef me je pistool, dan schiet ik ze dood', riep gehavende Weening, die wordt vrijgesproken door de rechter Wielrennen
Wielrennen

'Geef me je pistool, dan schiet ik ze dood', riep gehavende Weening, die wordt vrijgesproken door de rechter

'Geef me je pistool, dan schiet ik ze dood', riep gehavende Weening, die wordt vrijgesproken door de rechter

Pieter Weening werd vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur wegens de mishandeling en bedreiging van zijn voormalige zwager, maar die is woensdag door de rechtbank in Leeuwarden van tafel geveegd. Dat meldt het AD. Vorige week was er een nieuwe zitting voor de rechtbank en werd de avond van de feiten gedetailleerd uit de doeken gedaan, zoals vermeld in de Friese krant Leeuwarder Courant.

Het was Kerstdag 2021. De Nederlandse ex-wielrenner kreeg bezoek van zijn schoonfamilie, maar bij het avondmaal ontstond er een hevige discussie over de opvoeding van het kindje van zijn toenmalige partner, een uit een vorige relatie. De schoonbroer kon zich uiteindelijk niet meer houden en brak Weenings beide kaken met een vuistslag. De renner zou toen zijn zwager achterna gelopen hebben en ermee gedreigd hebben hem iets aan te doen. 'Geef me jullie pistool maar, dan schiet ik ze dood', reageerde een furieuze Weening, wanneer de politie bij het huis aankwam.

De momenteel 42-jarige Weening werd toen tot kalmte gemaand en door zijn zus naar het ziekenhuis gebracht. Toen hij anderhalf uur later opnieuw thuis kwam, zag hij dat zijn schoonfamilie nog altijd bij hem thuis was. De opnieuw woedende Weening rende 'gewapend' met een fles naar boven, waar hij zijn toenmalige vriendin en zoontje aantrof.

Weening zegt de waarheid te vertellen

'Ik wilde mijn huilende zoontje gaan troosten en heb mezelf tegen meer letsel verdedigd', was zijn uitleg. 'Ik voelde me extreem bedreigd in mijn eigen huis.' Op de zitting kon Weening, die tegenwoordig ploegleider is bij het Australische Jayco AlUla 'zich niets meer herinneren van zijn bedreigingen'. Verder was hij naar eigen zeggen ook nooit van plan om iemand aan te vallen en was de situatie nooit uit de hand gelopen, als zijn schoonfamilie naar huis vertrokken was, zoals Weening toen gevraagd zou hebben.

Weening vertelde verder ook dat de leden van zijn schoonfamilie hun verklaringen op elkaar afgestemd hadden. 'Dat voelt enorm oneerlijk. Ik vertel de waarheid. Dit is het verhaal', gaf hij aan. Volgens de advocaat-generaal (het Openbaar Ministerie in België) 'neemt Weening alvast geen constructieve houding aan die respect uitstraalt'. De openbare aanklager volgde de eis van de politierechter en eisde een taakstraf van tachtig uur, waarvan veertig voorwaardelijk.

De uitspraak op woensdag 1 november was in het voordeel van Weening. 'Het tonen van een mes was proportioneel, er was dreigend gevaar', zo klonk het. Verder kan niet precies worden vastgesteld wat er is gebeurd en dus ging de rechtbank over tot vrijspraak.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws