Update III | Telefoon van Cavendish' vrouw zorgt ook voor veroordeling van derde man schuldig bij overval Wielrennen
Wielrennen

Update III | Telefoon van Cavendish' vrouw zorgt ook voor veroordeling van derde man schuldig bij overval

Update III | Telefoon van Cavendish' vrouw zorgt ook voor veroordeling van derde man schuldig bij overval

(4 januari 2023) Het proces tegen de overvallers die op 27 november 2021 het huis van Mark Cavendish binnendrongen is begonnen. Volgens de aanklagers werden er twee Richard Mille-horloges (ter waarde van honderdduizenden euro's) buitgemaakt en dreigen de overvallers de Britse wielrenner neer te steken in het bijzijn van zijn kinderen.

Cavendish, die toen zelf herstellende was van een zware val tijdens de Zesdaagse van Gent, liet op 8 december van dat jaar via social media weten wat hem en zijn gezin was overkomen. 'Het allerergste dat is gestolen is het gevoel van veiligheid, privacy en waardigheid waar mijn jonge gezin en iedereen in zijn eigen huis recht op heeft. Het effect van deze nachtmerrie op mijn gezin is overduidelijk hartverscheurend, dus ik smeek iedereen die iets gezien heeft zich te melden bij de politie', klonk het destijds.

Reconstructie 'goed geplande invasie' op huize Cavendish

De BBC rept nu dat er sprake was van een 'goed geplande invasie' op de familie-Cavendish. 'Het is vrij duidelijk dat de aanvallers geïnteresseerd waren in het bemachtigen van horloges. Toen ze die eenmaal hadden, verlieten ze het pand met heel weinig anders', stelde aanklager Edward Renvoize op de eerste dag van het proces in Chelmsford Crown. In Groot-Brittannië hebben veel beroemdheden, onder wie voetballers, te lijden onder dergelijke incidenten. Zo keerde Raheem Sterling op het meest recente WK voetbal huiswaarts na eenzelfde incident.

In een reconstructie vertelde aanklager Renvoize dat Cavendish tegen zijn vrouw Peta vertelde dat hij 'mannenstemmen' hoorde, waarop zij - Cavendish was namelijk nog geblesseerd - ging kijken. De overvallers volgden mevrouw Cavendish vervolgens naar de slaapkamer met grote messen en bivakmutsen, waar ze zich op de wielrenner richtten. Ze dreigden de sprinter, die officieel nog altijd zonder contract voor 2023 zit, neer te steken in het bijzijn van zijn kinderen.

De overvallers waren uit op de horloges en die kregen ze, waarna ze het pand in Essex weer verlieten. Eén van de drie overvallers heeft al schuld gepleit nadat zijn DNA op de telefoon van de vrouw van Cavendish was gevonden, de andere twee ontkennen elke betrokkenheid. Het proces duurt naar verwachting twee weken.

Update - 23 januari 2023 (17.55 uur): Eén overvaller schuldig bevonden door de jury

Eén van de twee overvallers die terecht stond voor de overval op het huis van Mark Cavendish in november 2021 is schuldig bevonden door een jury. Een 31-jarige man uit Lewisham ontkende twee aanklachten van beroving, maar de jury vond hem met een meerderheid van tien tegen twee toch schuldig op beide punten. Een 28-jarige man uit Camberwell zou die nacht ook binnen zijn geweest, maar hij werd onschuldig verklaard. De rechter moet nu besluiten wat de straf wordt.

Update II - 7 februari 2023 (14.00 uur): Twee overvallers veroordeeld tot lange gevangenisstraf

Romario Henry (31) en Ali Sesay (28) zijn door het Britse Chelmsford Crown Court schuldig bevonden aan de overval op Mark Cavendish. De rechtbank acht het bewezen dat beide mannen het huis van de renner zijn binnengedrongen en gedreigd hebben hem neer te steken. Er werden onder andere twee horloges van Richard Mille gestolen. Tegen Sesay is een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. Hij krijgt daarnaast nog acht jaar vanwege zes andere misdrijven. Henry wordt veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Op het moment van schrijven zijn er echter nog steeds twee andere overvallers op vrije voeten. Cavendish verklaarde dat er vier mannen onderdeel waren van de overval.

Update III - 1 november 2023 (10.30 uur): Derde man schuldig bevonden en veroordeeld tot vijftien jaar lange opsluiting

Ook Jo Jobsen (27) is schuldig bevonden aan de overval op Mark Cavendish en wordt later woensdag veroordeeld door de jury, zo meldt de Britse openbare omroep BBC. De man gaf zichzelf al in juni aan op een politiebureau, 18 maanden nadat agenten voor het eerst een foto-oproep deden waarin hij verdacht gemaakt werd.

Het DNA van de man zou naar verluidt teruggevonden zijn op de telefoon van de vrouw van Cavendish, die later aan het huis gevonden werd. Volgens de openbare aanklager was dat 'een enorme fout in een heel doordacht plan'. De schuldverklaringen zouden tijdens de rechtszaak in Chelmsword op hoofdschudden van Jobsen onthaald zijn. Intussen zou hij veroordeeld zijn tot vijftien jaar cel.

3 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws