Geoghegan Hart pakt opnieuw zege in Tour of the Alps na goede dag voor INEOS Wielrennen
Wielrennen

Geoghegan Hart pakt opnieuw zege in Tour of the Alps na goede dag voor INEOS

Geoghegan Hart pakt opnieuw zege in Tour of the Alps na goede dag voor INEOS

Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) heeft de tweede etappe van de Tour of the Alps naar zijn hand weten te zetten. De Brit klopte Jack Haig (Bahrain Victorious) met een fel sprintje na een valpartij van Felix Gall (AG2R Citroën) in de laatste meters.

Zonder Cian Uijtdebroeks stapte het peloton rond 10.45 uur op voor de tweede rit van de Tour of the Alps, die van Reith im Alpbachtal naar Ritten liep. De Belg van BORA-hansgrohe voelde zich niet optimaal en besloot in samenspraak met zijn ploeg dat het beter was om huiswaarts te gaan. Ook Vadim Pronskiy (Astana Qazaqstan) ging niet van start.

Vroeg in de rit ontsnapten er meerdere renners. Simon Carr (EF Education-EasyPost) was erg actief, net als Moran Vermeulen van de nationale Oostenrijkse selectie. Sergio Samitier (Movistar), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) en Sebastian Schönberger (Oostenrijk) voegden zich later bij hen, terwijl Manuele Boaro (Astana Qazaqstan Team) en Samuele Rivi (EOLO-Kometa) de koers verlieten.

Koplopers rijden hard over Brennerpass en maken kans op overwinning

Na het overwinnen van de door Henk Wijngaard bekende Brennerpass maakten de renners zich stilaan op voor de finale. Op goed 35 kilometer van de aankomst werd het verschil tussen de WorldTour-mannen en de rest duidelijk. Carr en Samitier gooiden hun collega's voorin overboord met nog 35 kilometer voor de boeg, wetende dat ze op dat moment met een voorsprong van meer dan drie minuten een serieuze kans hadden op de overwinning.

In de grote groep nam INEOS Grenadiers het leeuwendeel van het werk op zich, wetende dat er nog een tweetrapsraket met de Barbiano (4,5 kilometer aan 7,8 procent) en Monte di Mezzo (3,9 kilometer aan 8,3 procent) te wachten stond. Carr en Samitier begonnen met ongeveer twee minuten voorgift aan deze beklimmingen, op 18 kilometer van de aankomst in Ritten.

Geoghegan Hart pakt opnieuw zege in Tour of the Alps na goede dag voor INEOS

Carr nam al vrij snel afscheid van zijn Spaanse medevluchter, maar ook in het peloton zaten ze niet stel. Thymen Arensman zette zich op kop in dienst van zijn ploegmaats van INEOS Grenadiers en deed op die manier een pak af van de bonus van Carr.

Op zeven kilometer van het einde nam De Plus het commando over, terwijl Carr plafonneerde en het peloton over hem heen zag vallen. Daar bleven de mannen van INEOS op kop rijden, wat niet echt uitnodigde tot serieuze pogingen van de concurrentie. Net voor de top van de Monte di Mezzo trachtte Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) toch maar eens te versnellen, maar ook dit werd dicht gereden door Pavel Sivakov van INEOS.

Vervolgens mochten we ons opmaken voor een finale met pakweg negen van de beste klimmers van deze Tour of the Alps, waar Sivakov het tempo hoog wist te houden voor Hart. Gall ging in de slotmeters tegen de grond, waarmee hij het Hart nog wat handiger maakte. De Brit klopte Haig met verve, maar hij was na afloop niet te spreken over de actie van Gall.

Uitslag etappe 2 Tour of the Alps 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws