Geoghegan Hart rondt knap werk van INEOS af in eerste etappe Tour of the Alps, valse start voor Arensman Wielrennen
Wielrennen

Geoghegan Hart rondt knap werk van INEOS af in eerste etappe Tour of the Alps, valse start voor Arensman

Geoghegan Hart rondt knap werk van INEOS af in eerste etappe Tour of the Alps, valse start voor Arensman

Tao Geoghegan Hart heeft de eerste etappe van de Tour of the Alps op zijn naam geschreven. In de lastige bergrit naar Alpbach leek Hugh Carthy (EF-Education EasyPost) er in de slotfase met de zege vandoor te gaan, maar de Engelsman van INEOS Grenadiers sprintte net op tijd langs zijn landgenoot. Carthy werd uiteindelijk derde, achter Felix Gall (AG2R Citroën Team).

De eerste rit was met drie steile beklimmingen, waarvan twee gecategoriseerd, meteen loodzwaar te noemen. Een nieuwe koers is altijd aftasten en dus duurde het even voordat de kopgroep wegreed. Uiteindelijk kregen Sergio Samitier (Movistar), Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural), Andrea Garosio, Alex Martín (beide EOLO-Kometa) en Moran Vermeulen (Team Vorarlberg) de ruimte van het peloton.

INEOS en BORA controleren, Arensman en Thomas lossen al vroeg

INEOS Grenadiers en BORA-hansgrohe hebben meer dan genoeg kopmannen aan de start in Italië en Oostenrijk, dus beide ploegen namen de controle op zich en hielden het gat onder de vier minuten. Toch bleef de openingsfase niet zonder opvallende momenten. Het peloton reed verkeerd en de kopgroep moest even wachten. Na een korte pauze ging het feest vrolijk verder en zette de gladiatoren koers naar de zware finale. Daar wachtte drie beklimmingen in vijftig kilometer tijd.

Richting de voorlaatste klim, de Kerschbaumer Sattel, barstte de koers echt los en met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2 procent voor de boeg was dat niet verrassend te noemen. De kopgroep werd bedankt voor bewezen diensten en INEOS Grenadiers voerde het tempo nog maar eens op naar de voet. De Engelse formatie reed nadien onder leiding van Laurens De Plus het halve peloton eraf, inclusief zijn eigen ploeggenoot Thymen Arensman. De Nederlander moest relatief snel verstek laten gaan.

Haig en Cepeda vallen aan, Geoghegan Hart heeft beste sprint in huis

Jack Haig (Bahrain Victorious) was de eerste klassementsrenner die zijn geluk ging beproeven. De Australiër reed weg uit de elitegroep en zag een paar honderd meter later ineens Jefferson Alexander Cepeda (EF-Education EasyPost) voorbijvliegen. Haig had alle moeite om te volgen, maar kreeg het voor elkaar om het wiel te houden. Het tweetal pakte vijftien seconden en ging met die voorsprong de afdaling in.

Haig reed daar gek genoeg weg bij zijn medevluchter, die weer werd opgeslokt door de andere klassementsmannen. Het klimwerk was verre van voorbij, want er stond nog een slotklim van zes kilometer op het programma. Haig hield het heel lang vol en werd pas op het allerlaatste moment gegrepen door een fikse versnelling van Carthy. De renner van EF-Education EasyPost pakte een voorsprong op de rest in de laatste kilometer, maar viel net voor de streep stil. Geoghegan Hart pakte Carthy nog terug en ook Gall wist zijn fiets langs de Engelsman te steken.

Uitslag etappe 1 Tour of the Alps 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws