Gespot op Strava: De wonderafdaling van Mohoric en meer dan goede signalen voor Van der Poel Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: De wonderafdaling van Mohoric en meer dan goede signalen voor Van der Poel

Gespot op Strava: De wonderafdaling van Mohoric en meer dan goede signalen voor Van der Poel

Milaan-Sanremo was een wedstrijd met honderd verhalen. Tadej Pogacar die toch niet iedereen kan lossen, Wout van Aert die overal net te laat kwam, Mathieu van der Poel derde bij z'n rentree, Tom Pidcocks puike vorm verpest door maagklachten, Diego Rosa die na de finish naar huis fietste, maar natuurlijk bovenal de bizarre finale van Matej Mohoric. In deze Gespot op Strava wat cijfers uit La Primavera.

Lag het aan z'n mountainbikezadel? Lag het aan het feit dat Mohoric tot in de laatste kilometer werd gegangmaakt door een motard? Lag het aan het gebrek aan samenwerking bij de achtervolgende groep? Het zal allemaal een paar procentjes hebben gescheeld, maar wie op Strava kijkt naar de prestaties uit de finale van Milaan-Sanremo, moet vooral concluderen dat Mohoric won met de benen, én het verstand op nul.

Waanzinnige afdaling Mohoric (don't try this at home)

Op de top was hij er nog niet bij, maar na drie bochten zagen we de Sloveense kampioenstrui iedereen voorbij schieten. Van Aert, Van der Poel en uiteindelijk ook Pogacar, ze hadden niet eens tijd om te zien wie het was. Mohoric had maar één plan en dat was als een razende raket van de Poggio af knallen. Toen Pogacar twee seconden omkeek, was het beslissende gat al geslagen. Mohoric jumpte uit een greppel, sloeg bijna over de kop toen z'n fiets blokkeerde in een bocht, maar de familie van Matej kon opgelucht ademhalen toen hij heelhuids beneden kwam.

Volgens Strava daalde Mohoric af in een tijd van 3 minuten en 30 seconden. Daarmee zou het volgens het medium niet eens z'n snelste afdaling uit zijn carrière zijn geweest en hij komt er ook niet mee in de top tien van de KOM-lijst. Die wordt in Strava aangevoerd door Simon Clarke, die het segment in 2021 afwerkte in 3 minuten en 11 seconden. Uit de 2022-editie staat alleen Michal Kwiatkowski in de top tien, in 3 minuten en 14 seconden. Tsja, daar geloven we natuurlijk geen snars van, Strava! Onze wenkbrauwen fronsten namelijk toen we zagen dat Mohoric wel doodleuk op plek vier staat in het Strava-segment 'Poggio,salita e discesa'.

Gelukkig is er Twitter en zijn er wielerfans die ook van cijfers houden. Want Mihai Simion pakte de stopwatch erbij en spoelde de live-uitzending eens terug. Wat bleek: Mohoric daalde volgens zijn gegevens af in 3 minuten en 35 seconden, met een gemiddelde snelheid van 53,58 kilometer per uur. Vincenzo Nibali, tweede in de KOM-lijst in Strava met z'n Poggio-afdaling in 2018, deed het volgens de stopwatch in dat jaar in 3 minuten en 49 seconden. Dat lijkt er al meer op, Mohoric was zaterdag met recht de allersnelste daler ooit in Milaan-Sanremo. Simion wijt de verkeerde Strava-gegevens aan een GPS-fout.

Van der Poel en ook Pogacar maken indruk in finale Milaan-Sanremo

De bloemen waren verrassend voor Mohoric, de mannen die vooraf als topfavoriet werden bestempeld, moesten het doen met de ereplaatsen. Van der Poel noemde zijn derde plaats een ontgoocheling, maar het was eigenlijk natuurlijk te idioot voor woorden dat de Nederlander überhaupt finale reed in zijn eerste koers van 2022. En hoe! Toen de koers ontplofte op de Poggio en Pogacar z'n verwachte aanval plaatste, was het Van der Poel die mee kon met de Sloveen en Van Aert.

Omdat er niemand weg kwam, leek het misschien niet zo super hard te gaan, maar de cijfers in Strava bewijzen hoe de drie tekeer gingen. De eerste 1,81 kilometer van de Poggio (aan 4,5 procent gemiddeld) werkten Van der Poel en Van Aert af in 3 minuten en 6 seconden. Daarmee werd de oude toptijd van Alejandro Valverde uit 2019 verbeterd. Pogacar - de veroorzaker van de explosieve openingsfase op de Poggio - was in de praktijk een seconde langzamer op dit segment. Hij hield dan ook twee keer de benen stil, toen hij zag dat hij niet weg kwam.

Van der Poel haalde in de eerste 1,81 kilometer een gemiddelde van 494 watt en een piekvermogen van 1.211 watt. Laten we aannemen dat hij op wedstrijdgewicht was (volgens PCS 75 kilogram), dan levert dat een gemiddelde van 6,59 watt per kilogram op! Van der Poel rondde de volledige Poggio-beklimming aan 470 watt en op de Via Roma perstte hij er nog doodleuk een sprint uit aan 1.358 watt. 'Ik had op training al wel gemerkt dat het weer goed zat. Ik trapte waardes die ik lang niet meer gereden had', zo zei hij er na afloop over. Dat hebben we gemerkt!

Dat ook Pogacar goede benen had en er alles aan heeft gedaan, blijkt wel uit het feit dat hij een KOM noteerde in de openingsfase van de Poggio. In het segment 'SFR Poggio' (aan 4,9 procent gemiddeld) zit de eerste aanval van Pogi verwerkt. 770 meter aan 37,8 kilometer per uur en een max van 42,5 per uur bergop was niet genoeg om de anderen te lossen. In de sprint werd hij uiteindelijk vijfde, achter Van der Poel en Michael Matthews.

Gespot op Strava: De wonderafdaling van Mohoric en meer dan goede signalen voor Van der Poel
Het ging hárd, onderaan de Poggio.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws