Gespot op Strava: Dylan van Baarle kiest bij Jumbo-Visma voor andere opbouw (en fietst al hárd!) Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Dylan van Baarle kiest bij Jumbo-Visma voor andere opbouw (en fietst al hárd!)

Gespot op Strava: Dylan van Baarle kiest bij Jumbo-Visma voor andere opbouw (en fietst al hárd!)

Hoe harder de renners in het peloton gaan, hoe minder er wordt gedeeld. Het is een trend van de laatste jaren, maar wie goed zoekt, kan op Strava soms nog wel wat houvast vinden richting het nieuwe koersjaar. Wat heeft Dylan van Baarle deze winter uitgespookt bij zijn nieuwe ploeg? In de Leiderstrui dook in de cijfers.

Wie straks in Omloop Het Nieuwsblad kijkt naar het seizoensdebuut van Van Baarle, zoekt maar beter naar een killer wasp. De 30-jarige Nederlander rijdt in 2023 niet meer in het blauw-rood van INEOS Grenadiers, maar in het geel en zwart van Jumbo-Visma. Het einde van een tijdperk, en het begin van een nieuwe. Bij Jumbo-Visma moet Van Baarle een meesterlijke tandem gaan vormen met uithangbord Wout van Aert.

Van Baarle doet minder in december...

Wie vorig jaar naar de totalen van Van Baarle keek in offseason, kon er een plank op laten balanceren. 3.039,2 kilometer in december 2021, 3.019,5 kilometer in januari 2022 en 3.093,0 kilometer in februari 2022. Qua hoogtemeters deed Van Baarle drie maanden lang vrijwel hetzelfde en qua aantal uren verschilden december en februari maar een dikke vijf uur van elkaar. Ongekend constant.

Na zijn overstap naar Jumbo-Visma is er sprake van een heel andere grafiek. Van Baarle doet traditioneel niet al te veel in de maanden oktober en november, maar de verandering van ploeg had kennelijk een portie motivatie tot gevolg. Kwam Van Baarle in november van 2021 nog tot 824,9 kilometer, afgelopen novembermaand reed de Nederlander 1.556,6 kilometer bij elkaar.

Met al een stuk meer kilometers in de benen deed Van Baarle het in december juist een stuk rustiger aan, qua afstanden dan. Hij kwam met 2.526,6 kilometer bij lange na niet aan de kilometers uit december van het jaar ervoor. Hij zat in totaal zo'n 15,5 uur minder op de fiets. Dat is voor de gemiddelde wielertoerist toch al gauw een weekje of twee á drie training...

2022 (boven) versus 2023 (beneden) voor Van Baarle.
2022 (boven) versus 2023 (beneden) voor Van Baarle.

... maar Van Baarle doet meer in januari

Hoe anders was dat in januari, de tweede maand op rij waarin Van Baarle op trainingskamp was met Jumbo-Visma. Plots overtrof hij zijn prestaties van een jaar ervoor, al zijn de verschillen niet zo enorm. Vorige maand tikte hij 3.118,7 kilometer af, goed voor 52.571 hoogtemeters. In totaal zat hij 106 uur en 9 minuten op de fiets. Een jaar eerder kwam hij in januari dus tot 3.093,0, met 51.186 hoogtemeters en 99 uur en 58 minuten op de klok.

De meer onregelmatige aanpak zien we ook terug in de weekgrafieken van 2021/2022 en 2022/2023. De verschillen in workload tussen de diverse weken is een stuk groter bij Jumbo-Visma. Reed Van Baarle in een INEOS-shirtje altijd wel tussen de 600 á 700 kilometer per week, in het geel en zwart schoten de aantallen de afgelopen weken van 390 op z'n laagst naar 882 op z'n hoogst.

Het zijn slechts observaties, het duiden van de diverse trainingsaanpakken kunnen we niet op basis van alleen wat getallen op Strava. Feit is wel dat Van Baarle al heel hard fietst. Op het Strava-segment 'Climb to Grasse' (9,24 kilometer aan 4,1 procent gemiddeld) reed hij op 4 januari van dit jaar nog een KOM indrukwekkend uit de boeken, met enkele minuten... Een jaar geleden begon hij 'pas' in februari aan z'n KOM-jacht. Sowieso kleurden zijn trainingen in januari goud van de vele persoonlijke records. We zijn dan ook benieuwd wat hij bij Jumbo-Visma in februari uit z'n mouwen rolt. En bovenal: hoe scherp we hem op 25 februari aan de start zien van de Omloop.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws