Gladiatoren in Rome: Merlier wint slotrit Giro op de klinkers, Milan na dolle achtervolging tweede Wielrennen
Wielrennen

Gladiatoren in Rome: Merlier wint slotrit Giro op de klinkers, Milan na dolle achtervolging tweede

Gladiatoren in Rome: Merlier wint slotrit Giro op de klinkers, Milan na dolle achtervolging tweede

Tim Merlier heeft in Rome de laatste etappe van de Giro d'Italia 2024 naar zijn hand weten te zetten. De renner van Soudal Quick-Step was de beste in de spurt na het veredelde criterium in de Italiaanse hoofdstad. De roze leiderstrui van Tadej Pogacar kwam uiteraard niet in gevaar, waardoor hij zich eindwinnaar mag noemen.

Na de transfer vanuit Bassano del Grappa, waar de etappe van zaterdag aankwam, mochten de coureurs vrij lang in bed blijven liggen. De start van de slotrit in Rome was namelijk pas om 15.40 uur, zodat de Giro in de vooravond prominent aanwezig was op de TV-kanalen.

In de eerste koersuren trok men vanuit Rome van en naar de zee, maar bovenal was er de nodige tijd voor alle feestvieringen. UAE-Team Emirates had speciaal voor deze etappe nieuwe roze shirtjes laten maken en die werden pontificaal getoond aan de mensen langs de kant en de TV-kijkers, uiteraard met Pogacar als stralend middelpunt.

Daarbij was er ook nog tijd voor wat geklink van champagneglazen, meerdere ploegen die op de foto gingen, de standaard afbeeldingen voor het peloton en ... de rat van Filippo Ganna. De coureur van INEOS Grenadiers had plots een pluizig beest in zijn achterzak zitten, maar waarom? Wij weten het ook niet. Ploeggenoot Geraint Thomas wees de UAE-knechten er ondertussen op dat ze te hard op kop reden, wat het tempo van deze rit meer dan aangaf.

Met het Colosseum in zicht schoot de gang er in het peloton wat in voor de laatste tachtig kilometer, al kreeg Domenico Pozzovivo van VF Group-Bardiani CSF-Faizané eerst zijn eresaluut. De Italiaanse klimmer reed zijn laatste Giro-kilometers en mocht als eerste van het peloton doorkomen bij het betreden van Rome, als afzwaaiende gladiator.

Kopgroep van vier doet aanzet tot twee snelle koersuren

Vanaf dat moment kregen we 'serieus' koers, ingegeven door een aanval van vier renners: Alex Baudin (Decathlon AG2R), Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost), Ewen Costiou (Arkéa - B&B Hotels) en Martin Marcellusi (VF Group-CSF Faizané-Bardiani) kozen het hazenpad, waarmee ook de spurtersploegen wakker werden. Lidl-Trek en Soudal Quick-Step lieten er - zoals de gehele Giro - geen gras over groeien en posteerden elk een mannetje op kop.

De voorsprong van de vier kwam zodoende niet boven de halve minuut, wat Tudor en Alpecin-Deceuninck er ook toe noopte om mee te helpen. Deze ploegen zorgden ervoor dat alles onder controle bleef, waardoor de RAI alle tijd had om de toeristische trekpleisters van Rome goed in beeld te brengen. Eén van de weinige notities was een mechanisch probleem voor Tim Merlier, die zijn positie wel weer makkelijk in kon nemen.

Richting de laatste vijftien kilometer nam de nervositeit wat toe, wat ook voor een valpartij zorgde. Dries De Pooter (Intermarché-Wanty) en Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) lagen er bij, net voor het moment dat de kopgroep werd ingerekend. Volgend pechgeval was voor topfavoriet Jonathan Milan, die met een probleem kampte aan zijn speciale paarse fiets.

De Italiaan stond zo'n minuut stil en kon de dagzege op dat moment schijnbaar al zo goed als vergeten, wat toch wel een pijnlijk aangezicht was voor de drager van de puntentrui in deze Giro d'Italia. Op 4,5 kilometer van het einde sloot hij weer aan, waarna zijn mannen hem weer naar voren brachten. Een kunststukje van jewelste.

Voorin stonden ze uiteraard niet stil, waarbij de mannen van INEOS Grenadiers en BORA-hansgrohe hun klassementsmannen voorin hielden. Pogacar zette zich als roze trui ondertussen voor zijn sprinter Juan Sebastian Molano, die op deze laatste dag van de Giro dus mocht rekenen op de meest luxe lead-out ter wereld.

Pogacar zette zich op twee kilometer van het einde op kop van het peloton, terwijl er achter hem gedrumd werd om de juiste plekken. Op anderhalf kilometer van het einde reed Jasper Stuyven spurter Milan in één ruk naar voren, die op die manier weer voorin postvatte. Pogacar zette Molano vervolgens af in het wiel van Milan.

De Belg trok door tot enkele honderden meters van de meet, waarna het aan Simone Consonni was. Tim Merlier ging echter van ver aan, met Milan in zijn spoor. De Italiaan kon de Belg niet remonteren, die zo op prachtige wijze de zege pakte op de klinkers in Rome.

Uitslag etappe 21 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 21 van de Giro d'Italia 2024 terug in ons liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news