Grand spectacle blijft uit op Colombier; Kwiatkowski wint rit, Pogacar deelt mini-tikje uit aan Vingegaard Wielrennen
Wielrennen

Grand spectacle blijft uit op Colombier; Kwiatkowski wint rit, Pogacar deelt mini-tikje uit aan Vingegaard

Grand spectacle blijft uit op Colombier; Kwiatkowski wint rit, Pogacar deelt mini-tikje uit aan Vingegaard

Michal Kwiatkowski heeft de eerste van drie opeenvolgende bergritten in de Tour de France naar zijn hand weten te zetten. Op de Grand Colombier was de INEOS-Pool na een sterke beklimming de beste vanuit de kopgroep. Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar weken niet van elkaars zijde, nadat de Sloveen zijn ploeg de gehele dag liet werken.

Na drie overgangsritten, waarin de renners het allesbehalve rustig aan deden, stapten ze vrijdag op voor een relatief korte rit: 137 kilometer moest er overbrugd worden tussen startplaats Châtillon-Sur-Chalaronne en de top van de Grand Colombier, een klim van meer dan zeventien kilometer aan circa 7,5 procent gemiddeld. Dat zegt niet alles, want door het onregelmatige karakter zitten er meerdere lange stroken aan dubbele percentages in.

Kopgroep van negentien man krijgt ruimte

Dat leende zich uiteraard tot aanvallen, al is het voor zo'n bergrit altijd de standaard vraag: mag de vroege vlucht meedoen om de dagzege of is het louter voor de klassementsrenners? Voor aanvang van deze dertiende rit kwam vooral dat tweede scenario ter sprake, daar enkele ploeggenoten van Tadej Pogacar lieten weten dat zij voor de rit zouden gaan.

Toch werd er direct na het startschot slag om slinger gedemarreerd. Met name de Fransen toonden zich op de nationale feestdag Quatorze Julliet actief, wat een kopgroep van twintig man als gevolg had: Adrien Petit, Georg Zimmermann, Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Alberto Bettiol, James Shaw (EF Education-EasyPost), Matej Mohoric, Fred Wright (Bahrain Victorious), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Cees Bol, Harold Tejada (Astana), Kwiatkowski (INEOS), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Nelson Oliveira (Movistar), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Luca Mozzato (Arkéa Samsic), Anthon Charmig (Uno-X) en Pierre Latour (TotalEnergies) waren de namen.

Eén minuut kregen ze cadeau, waarna UAE-Team Emirates direct de kop pakte. Vegard Stake Laengen, Mikkel Bjerg en Matteo Trentin zorgden er kop over kop voor dat de kopgroep nooit echt uitzicht op de dagzege zou hebben, maar ze moesten daarvoor wel een flink tempo onderhouden gedurende de eerste honderd kilometer. Achter de mannen van de Emiraten hielden de overige klassementsploegen, waaronder Jumbo-Visma zich schuil.

Grand spectacle blijft uit op Colombier; Kwiatkowski wint rit, Pogacar deelt mini-tikje uit aan Vingegaard

Ewan geeft nog voor Grand Colombier op, vuurwerk op slotklim

Richting de tussensprint in Hauteville-Lompnes moest er al een stukkie bergop bedwongen worden, waar Caleb Ewan (Lotto-Dstny) net als de afgelopen dagen als eerste moest passen. Even later kwam het onvermijdelijke bericht: Abandon Ewan. Een andere rappe man, onze eigen Teunissen, raapte bij de tussenspurt de punten en bijbehorende prijs op. Door goed werk bergaf van vooral Mohoric liep de voorsprong van de kopgroep even later plots op naar vier minuten, al was de mindere daler en Franse hoop Latour op dat moment niet mee. Hij verloor in de afdaling een minuut en daarmee zijn goede uitgangspositie.

Met 3.40 minuut voorgift begonnen de voorsten vervolgens aan de zeventien kilometer lange Grand Colombier, de zware kluif van deze dag. Mannen als Wout van Aert lieten zich relatief vroeg uitzakken, zij lieten het gespuis voor de dag aan de klassementsmannen. Pacher maakte de Fransen ondertussen gek door even solo weg te rijden uit de kopgroep, terwijl Van Gils namens Lotto-Dstny mooie dingen liet zien na de opgave van kopman Ewan. Kwiatkowski leek uiteindelijk over de beste benen te beschikken vooraan, hij hield zijn voorgift van meer dan drie minuten opvallend lang op peil.

Grand spectacle blijft uit op Colombier; Kwiatkowski wint rit, Pogacar deelt mini-tikje uit aan Vingegaard

UAE-Team Emirates trok de boel daarachter op gang met onder meer Marc Soler, terwijl Vingegaard zich louter op het wiel van rivaal Pogacar leek te focussen. Het eerste klassementsslachtoffer was Romain Bardet (DSM-Firmenich), die al liet weten dat hij zich enkele dagen niet goed voelde. Even later gebeurde hetzelfde bij Guillaume Martin (Cofidis) en Mikel Landa (Bahrain), terwijl Kwiato met nog zeven kilometer klimmen te gaan nog altijd één minuut had.

Na Soler was het aan Felix Grossschartner om tempo te maken, terwijl ook Rafal Majka en Adam Yates nog voor Pogacar uit reden in de overgebleven groep van veertien klassementsrenners. Het feit dat ze nog met vier zaten was sterk, maar dat was eenzame leider Kwiatkowski zeker ook. Die ging de laatste drie kilometer in met meer dan twee minuten voorgift, waarbij het er stilaan toch goed uitzag!

Op twee kilometer van de meet kwam de aanval uit het UAE-kamp: niet van Pogacar, maar van Yates. Die kreeg Sepp Kuss achter zich aan, met Pogacar en Vingegaard in het zog van de Amerikaan. Even later sloten ook Jai Hindley, Carlos Rodríguez en Tom Pidcock aan, maar voor de ritzege van Kwiatkowski kwamen ze te laat. In de laatste meters werd Pogacar echter alsnog gegangmaakt, waar Vingegaard een gaatje moest laten. Pogacar eindigde als derde en pakte naast drie secondes dus ook vier bonificatieseconden, waardoor hij ietsje dichter is gekomen. Van Gils werd knap tweede.

Uitslag etappe 13 Tour de France 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 13 Tour de France 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws