Favorieten etappe 13 Tour de France 2023 | Fransen willen op 14 juli tanden laten zien, maar Pogacar ook! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023 | Fransen willen op 14 juli tanden laten zien, maar Pogacar ook!

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023 | Fransen willen op 14 juli tanden laten zien, maar Pogacar ook!

Na drie overgangsdagen, de ene zwaarder dan de andere, trekt het peloton in rit dertien weer de bergen in. Na een relatief korte etappe staat er namelijk een aankomst op de Grand Colombier op de rol, waar de klimmers weer hun ding kunnen doen! In de Leiderstrui maakt je (hopelijk) wat wijzer!

Parcours etappe 13 Tour de France 2023

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023 | Fransen willen op 14 juli tanden laten zien, maar Pogacar ook!

Starten doen de renners op Quatorze Juliiet in Châtillon-sur-Chalaronne, in de Franse regio Ain. Vanuit die startplek beginnen de coureurs aan een 137 kilometer lange etappe, wat voor Tour de France-begrippen vrij kort is. De A.S.O. gaat hiermee wel door op een trend van de laatste jaren, waarin steeds meer korte, vermakelijke ritten terugkomen in de omloop.

Waren de overgangsritten op dinsdag en donderdag nog meer haaientand-ritten, vrijdag heeft de rit meer weg van een roggenrug. Vlak dus! In de eerste 75 kilometer moeten er amper hoogtemeters overwonnen worden, waarna we naar de Col de la Lebe trekken. Dit is geen gecategoriseerde beklimming, maar hier ligt wel de tussensprint. Met een lengte van 7,9 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 4,9 procent zouden hier wat ons betreft echter ook net zo goed bergpuntjes verdeeld kunnen worden.

Eenmaal we daar boven zijn, dalen we af tot in Artemare. We zijn dan weer in de vallei, maar niet voor lang: tien kilometer later begint namelijk de Grand Colombier, een beklimming van maar liefst 17,4 kilometer aan 7,1 procent gemiddeld. Eentje van de buitencategorie, dus daar gaan we de betere klimmers hoe dan ook zien!

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023 | Fransen willen op 14 juli tanden laten zien, maar Pogacar ook!

De eerste zeven kilometer van de Colombier zijn vrij steil te noemen, maar voor het verdere verloop past het predicaat grillig ook. Zo zitten er enkele vlakkere stroken in, die we weer mogen afzetten tegen meerdere stukken boven de tien procent. In 2020 kwamen we in de Tour voor het laatst op de Colombier aan: toen won Tadej Pogacar, voor Primoz Roglic.

Tijden
Start: 13.45 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 13 Tour de France 2023

Het wordt vrijdag weer wat heter in Frankrijk en dat gaan ook de deelnemers van de Tour merken. Het kwik komt weer boven de 30 graden Celsius uit, met wind uit het zuiden. Dit betekent dat deze voor het gros van de rit schuin op de kop staat, maar op de slotklim voornamelijk in de rug.

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023

Eén beklimming tot het gaatje gaan, dat is wat Tadej Pogacar kan als de beste. De Sloveen van UAE-Team Emirates bewees in 2020 al dat hij de Grand Colombier aankan en dat hij met de bijbehorende bonificaties een slagje kan slaan. Daarbij is deze rit met een vlakke aanloop normaliter niet al te zwaar om te controleren voor hardrijders als Mikkel Bjerg en Matteo Trentin.

Zeg je Pogacar, dan zeg je Jonas Vingegaard. De Deense kopman van Jumbo-Visma is in een fel gevecht verwikkeld met zijn opponent in de strijd om het eindklassement van deze Tour de France. Tot dusver is het in de bergritten 2-1 voor Pogacar, maar na de Grand Colombier kan het zomaar weer gelijkspel worden. Dan moet Vingegaard uiteraard wel voor zijn rivaal eindigen.

live-etappe-13-tour-de-france

Komen we bij de jongens die het via een lange ontsnapping moeten gaan doen, daar de grote twee normaal gesproken wel té goed zijn voor de andere klassementsrenners. Types als Mattias Skjelmose (Lidl-Trek, wiens ploegmaat Giulio Ciccone vrij hard viel donderdag), Ben O'Connor (AG2R Citroën), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Tobias Halland Johanessen (Uno-X, won hier in 2021 in de Tour de l'Avenir), Jack Haig/Wout Poels (Bahrain Victorious), Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers), Pierre Latour (TotalEnergies) en Warren Barguil (Arkéa Samsic) zouden het zomaar eens af kunnen maken. Die laatste twee zullen omwille van Quatorze Julliet ook gemotiveerd zijn, maar of dat genoeg zal zijn?

Het verhaal wil dat het in zo'n rit lang niet alleen om klimmersbenen draait, dus ook jongens á la Matteo Jorgenson (Movistar), Alexey Lutsenko (Astana), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech) en Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) zullen het proberen. Voor de mannen die nog binnen het kwartier staan wordt het waarschijnlijk een moeilijker karwei, daar zij teveel gevaar vormen voor de top tien en niet direct zullen springen om die vlakke aanloop. Dan hebben we het over bijvoorbeeld Felix Gall (AG2R Citroën), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty) en Guillaume Martin (Cofidis).

Mocht het tot een strijd tussen de klassementsrenners komen, dan gaan we Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Carlos Rodríguez, Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) de gebroeders Yates en David Gaudu (Groupama-FDJ) ook terugzien. De Fransen zullen op hun nationale feestdag vooral hopen op die laatste, in combinatie met oudgedienden Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Romain Bardet (DSM-Firmenich).

Favorieten etappe 13 Tour de France 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
Outsiders: Michael Woods (Israel-Premier Tech), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Tobias Halland Johannessen (Uno-X) en Pierre Latour (TotalEnergies)
Longshots: Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Carlos Rodríguez, Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Adam Yates (UAE-Team Emirates), Simon Yates (Jayco AlUla) en David Gaudu (Groupama-FDJ)

Poll

Wie wint rit 13 in de Tour?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws