Hayter wint vijfde etappe Tour of Britain na valpartij in slotkilometer Wielrennen
Wielrennen

Hayter wint vijfde etappe Tour of Britain na valpartij in slotkilometer

Hayter wint vijfde etappe Tour of Britain na valpartij in slotkilometer

Ethan Hayter heeft de vijfde rit van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. In de massasprint was hij de sterkste. Wout van Aert verloor de leiding van het klassement doordat hij werd opgehouden door een val in de laatste kilometer.

Nadat de renners in de koninginnenrit een megasteile slotklim te verduren kregen, leek het deze etappe wat makkelijker te worden met een finish die naar verwachting een massasprint ging opleveren. Over een parcours van 153 kilometer met alleen wat gecategoriseerde klimmen in de beginfase van de rit, mochten de sprinters van stal.

Net als in de andere ritten kon al snel een kopgroep wegrijden. Die bestond uit Leon Mazzone (Saint Piran), Nicholas Zukowsky (Rally), Chris Blevins (Trinity), Dan Bigham (Ribble) en tenslotte Jacob Scott (Canyon), die voor de vierde keer in de ontsnapping van de dag zat en daardoor het tussensprint- en bergklassement leidde.

Het peloton, onder leiding van Deceuninck-Quick-Step, Qhubeka NextHash en Israel Start-Up Nation, gaf nooit veel ruimte en wilde maar al te graag de controle houden nadat Robin Carpenter in de tweede rit onverwachts de zege pakte vanuit een vroege kopgroep. De voorsprong van de vijf vluchters werd nooit veel groter dan drie minuten en de sprintersploegen zorgden al snel dat dat verschil teruggedrongen werd.

Koplopers houdt het lang vol, maar niet lang genoeg; massasprint ontsierd door valpartij

De kopgroep hield het in de slotfase verrassend lang vol, waar de vluchters Scott en Mazzone zagen lossen. Uiteindelijk werd het overgebleven drietal dan toch ingerekend op minder dan twee kilometer van de finish. Mark Cavendish, Ethan Hayter en Van Aert werden goed voorin gehouden door hun knechten voor de massasprint, terwijl ook André Greipel en Giacomo Nizzolo aasden op succes in de spurt.

Aangekomen in de slotkilometers nam INEOS het initiatief met hun sprinttrein, terwijl de anderen daarachter zaten te loeren. Het was een van de renners van die ploeg die viel en daardoor een gat liet vallen. Hayter was vervolgens sneller dan onder anderen Nizzolo en Cavendish in de sprint.

Uitslag etappe 5 en klassementen Tour of Britain 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws