Het mysterie rondom de halve minuut van Vingegaard: 'Vooral dáár heeft Pogacar een verschil gemaakt' Wielrennen
Wielrennen

Het mysterie rondom de halve minuut van Vingegaard: 'Vooral dáár heeft Pogacar een verschil gemaakt'

Het mysterie rondom de halve minuut van Vingegaard: 'Vooral dáár heeft Pogacar een verschil gemaakt'

Het Tourpeloton is de bergen alweer uit, en toch houdt één conclusie de wielervolgers bezig. Jonas Vingegaard verloor in de vierde rit 37 seconden pure tijd op Tadej Pogacar. Hij kon het wiel van zijn eeuwige rivaal nét niet volgen, op dinsdagmiddag. In de afdaling leed hij echter het meeste verlies. De hamvraag is dan ook - daar we Vingegaard kennen als een prima daler - waar is het misgegaan voor de Deen?

Gisteren verschenen Vingegaard en ook ploegleider Grischa Niermann al met een goedgemutst gelaat aan de finish. Ze vonden het verlies prima meevallen. Vingegaard zelf werd door de NOS naar de afdaling en weet zijn verlies mogelijk aan het verschil in gewicht tussen hemzelf en Pogacar. De Sloveen is zwaarder en zou daar dan voordeel van gehad hebben.

Visma | Lease a Bike haalt schouders op na Galibier-afdaling

Ploegleider Arthur van Dongen ging in gesprek met Sporza kort in op de kwestie, en ziet een combinatie van factoren. Er gingen verhalen dat de Deen een te klein verzet tot zijn beschikking zou hebben in de bijtrapdelen van de afdaling van de Galibier. 'Dat is geen issue', vertelde Van Dongen, daarna verwijzend naar het verschil in zwaartekracht tussen de heren. 'In het eerste deel ging Jonas gewoon goed naar beneden. Er is ook een behoorlijk verschil in kilo's met Pogacar.'

Speelden er dan nog andere dingen? Was Vingegaard wat angstig in de afdaling? 'Misschien heeft dat een beetje in zijn achterhoofd gespeeld, maar hij had zeker geen schrik', vervolgt de ploegleider. Dan rest puur het fysieke aspect, en daar wil de Nederlander dan wel degelijk in meegaan. Pogacar is nu eenmaal vinniger in het optrekken na de bochten, dat zagen we in de klim én in de afdaling. 'Tadej kan heel goed accelereren vanuit de bochten. Vooral daar heeft hij het verschil gemaakt', besluit Van Dongen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws