Higuita blij met tweede plek, Fuglsang had Thomas liever eerder in het geel gezien Wielrennen
Wielrennen

Higuita blij met tweede plek, Fuglsang had Thomas liever eerder in het geel gezien

Higuita blij met tweede plek, Fuglsang had Thomas liever eerder in het geel gezien

Sergio Higuita verloor op de slotdag van de Ronde van Zwitserland de gele leiderstrui aan Geraint Thomas. Wel wist de Colombiaan Jakub Fugslang nipt voor te blijven in het klassement. Hij eindigde zodoende als tweede op het eindpodium.

Higuita stond met een voorsprong van twee seconden op Thomas voor vrijwel een onmogelijke opgave in de slottijdrit. ‘Ik wist dat het vandaag moeilijk zou worden’, vertelt Higuita op de ploegsite. ‘De verschillen in de top van het klassement waren klein en het parcours was meer geschikt voor de tijdritspecialisten. Ik heb mijn best gedaan en het was voldoende voor de tweede plek.’

Higuita reed allesbehalve een onverdienstelijke tijdrit en eindigde als elfde. Daarmee hield hij vier seconden over op Fugslang, op wie hij er in totaal negentien mocht verliezen. ‘Ik ben blij met het resultaat van deze week; ik heb de gele trui mogen dragen en een plek op het eindpodium is heel mooi en geeft mij extra motivatie voor de komende wedstrijden.’

Eerder had de ploeg van Higuita – BORA-hansgrohe – al succes met Aleksandr Vlasov,. Hij won de vijfde etappe en pakte toen ook de leiderstrui. De Rus was ook de beoogd leider voor het klassement, maar dat plan viel in duigen toen hij in de zesde etappe na een coronabesmetting niet meer van start ging. Higuita nam de rol uiteindelijk sterk over. ‘We hadden wat tegenslag met sommige renners die uit moesten stappen wegens ziekte. Ik wil echter iedereen bedanken die mij tot het einde kon steunen’, besluit Higuita.

'Het was misschien slim geweest om de trui eerder aan Thomas te geven'

Jakub Fugslang

Fuglsang kwam dus vier seconden tekort om Higuita te passeren. Desondanks kan de Deen over een prima ronde spreken met een derde plaats in het eindklassement. ‘Het was een zwaar gevecht, zelfs op de laatste dag. Het is een lastige Ronde van Zwitserland geweest, zeker ook met de hitte. Dat maakt het niet makkelijker’, puft Fugslang in gesprek met Cycling Pro Net uit.

Fuglsang kreeg de gele trui na het afstappen van Vlasov in de schoot geworpen. Sindsdien moest hij vooral controlerend koersen. Terugblikkend denkt Fuglsang dat een andere tactiek misschien wel beter was geweest. ‘Het was misschien slim geweest om de trui eerder aan Thomas te geven, zodat zijn team de koers moest controleren. Daarentegen is het achteraf altijd makkelijk praten. Ik heb geen spijt. Ik wist dat het moeilijk zou worden om Thomas in een tijdrit te verslaan.’

Fuglsang: 'Moet nog een keer terugkomen'

‘Over het algemeen ben ik tevreden met mijn wedstrijd’, vervolgt Fugslang. ‘Ik heb alles geprobeerd wat ik kon. Als één van de weinigen heb ik in meerdere etappes aangevallen. Ik trachtte de koers zwaar te maken, om zo verschillen te creëren. Uiteindelijk was het niet voldoende. Aan het eind van de dag heb ik alles gegeven. Ik neem de trui niet mee naar huis, dus ik moet nog een keer terugkomen’, glimlacht Fuglsang.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws