Thomas snelt op excentrieke Pinarello naar eindwinst: 'Supermooi na verlies in 2015' Wielrennen
Wielrennen

Thomas snelt op excentrieke Pinarello naar eindwinst: 'Supermooi na verlies in 2015'

Thomas snelt op excentrieke Pinarello naar eindwinst: 'Supermooi na verlies in 2015'

Geraint Thomas greep zondag de eindzege in de Ronde van Zwitserland met een sterke prestatie in de slottijdrit. De man uit Wales boog zijn achterstand op Sergio Higuita om in een grote voorsprong en won zo de rittenkoers voor het eerst in zijn loopbaan. Voor de ritwinst kwam Thomas drie seconden tekort op Remco Evenepoel.

Thomas stond voorafgaand aan de tijdrit op twee seconden van de Colombiaan Higuita, die normaal gesproken een veel mindere tijdrijder is. Dat bleek ook, want Thomas boog de achterstand om naar een voorsprong van 1.12 minuut. Het was echter niet zozeer de prestatie van de ronderenner die indruk maakte, maar de fiets waarop hij de tijdrit reed. De Pinarello trok met een bijzonder ontwerp de nodige aandacht. Wat de overweging achter het ontwerp is, is nog niet bekend.

Thomas snelt op excentrieke Pinarello naar eindwinst: 'Supermooi na verlies in 2015'
De in het oog springende tijdritfiets van Thomas

‘Het is supermooi’, jubelt Thomas in het flashinterview. De ronderenner denkt gelijk terug aan 2015. ‘Ik was in 2015 al eens tweede. Ik begon toen ook als nummer twee aan de slottijdrit, maar Simon Spilak versloeg me destijds met vijf seconden.’ Deze keer hoefde Thomas niemand te vrezen in de slottijdrit. ‘Het is geweldig om te winnen; het is iets wat ik al lang wilde, na dat nipte verlies van 2015. Het is een grote wedstrijd, maar ook een zware. Ook het weer maakte het heel zwaar; ik heb niet eerder een koers gereden waar het consistent zo warm was.’

Thomas: 'Zij zijn de MVP's van de voorbije jaren'

Thomas reed een slimme en zuinige ronde, op de momenten dat het moest, stond hij er echter. ‘Vooral met de hitte moet je conservatief koersen en niet te vroeg aanvallen. De etappe die Vlasov (Alekdsandr, red.) won in Mendrisio, die was echt heel zwaar. Maar om eerlijk te zijn waren alle etappes dat wel. Ik presteerde constant en was altijd in de goede positie. We verloren onze leider Adam Yates, dat was onfortuinlijk. Het heeft ons echter niet zwakker gemaakt, en dat was heel mooi om te zien’, vervolgt Thomas.

Met de eindzege op zak gaat het vizier van Thomas op de Tour de France. Daar zal hij normaal gesproken een vrije rol krijgen om een klassement te rijden. De concurrentie is met tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar en drievoudig Vueltawinnaar Primoz Roglic alvast immens. Kan INEOS Grenadiers de Slovenen verslaan? ‘Als een team kunnen we dat zeker. Man tegen man is een heel ander verhaal. Ze zijn allebei supergetalenteerd. En zoals we allemaal weten zijn ze de MVP’s van de afgelopen jaren’, aldus Thomas.

‘We hebben een sterk team. Gezond blijven is vanaf nu het belangrijkste. Dat is hedendaags makkelijker gezegd dan gedaan’, verwijst Thomas na de voorbije coronaperikelen. ‘We zijn allemaal gemotiveerd en we gaan het onze beste poging geven.’


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws