Historisch moment in Giro d'Italia: Koen Bouwman als eerste Nederlander ooit zeker van bergtrui Wielrennen
Wielrennen

Historisch moment in Giro d'Italia: Koen Bouwman als eerste Nederlander ooit zeker van bergtrui

Historisch moment in Giro d'Italia: Koen Bouwman als eerste Nederlander ooit zeker van bergtrui

Koen Bouwman heeft de blauwe bergtrui binnen in de Giro d'Italia. De 28-jarige Nederlander van Jumbo-Visma reed de hele Giro in de aanval en deed dat ook in etappe 19. Hij verzamelde op de eerste drie beklimmingen de maximale punten en is zodoende niet meer te achterhalen.

Bouwman won in deze Ronde van Italië de zevende etappe, op een Nederlandse dag. Eigenlijk ontstond daar de ambitie om voor de bergtrui te gaan. Bouwman zagen we meermaals mee in de kopgroep en hoewel hij de trui nog even moest afstaan aan Diego Rosa van EOLO-Kometa, liep hij dag na dag verder uit in het bergklassement.

Aan het einde van de tweede week wierp Giulio Ciccone van Trek-Segafredo zich na een ritzege nog even op als rivaal voor het blauw, maar Bouwman bleef stoïcijns aanvallen, punten sprokkelen en energie sparen als het werk gedaan was. Ciccone en Rosa hadden in de derde week duidelijk niet meer de benen om Bouwman te bedreigen.

Bouwman heeft daardoor een etappezege én een blauwe trui overgehouden aan de Giro d'Italia. Een waanzinnige prestatie, helemaal in de wetenschap dat er nog nooit een Nederlander de bergtrui won in de Italiaanse grote ronde.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws