Hoe zomer 2024 voor Van der Poel (en Philipsen) een kopie wordt van 2023: 'Geloven erin dat het kan' Wielrennen
Wielrennen

Hoe zomer 2024 voor Van der Poel (en Philipsen) een kopie wordt van 2023: 'Geloven erin dat het kan'

Hoe zomer 2024 voor Van der Poel (en Philipsen) een kopie wordt van 2023: 'Geloven erin dat het kan'

Mathieu van der Poel maakte dinsdag zijn langeverwachte zomerprogramma bekend. De wereldkampioen op de weg koos uiteindelijk voor de Tour de France en de olympische wegrit, maar laat het mountainbiken op de Spelen in Parijs links liggen. Dat stuitte op teleurstelling bij Nederlands bondscoach Gerben De Knegt.

KNWU-bondscoach De Knegt liet in een reactie bij de NOS laten weten dat hij baalt van de gemaakte keuzes door Van der Poel. 'Heel jammer, maar wel begrijpelijk', gebiedt eerlijkheid de Noord-Brabander te zeggen. 'Om beide te doen, daar kleeft een risico aan. Dan kan het ook twee keer niks worden. En we weten inmiddels dat als hij zich ergens volledig op richt, hij dan vaak succesvol is.'

'Het is eigenlijk een copy-paste', concludeert De Knegt, waarbij hij doelt op het feit dat de combinatie die Van der Poel kiest lijkt op die van 2023. 'Mountainbiken is toch wat lastiger, hij heeft het toch alweer een tijdje niet gedaan. Er zijn er ook maar weinig die dat kunnen. Ja, één ander iemand, Tom Pidcock. Maar tussen die twee heeft Pidcock iets minder grote wedstrijden op de weg gewonnen en wat meer succes gehad op de mountainbike. Hoe dan ook, jammer is het. Het is zijn eigen beslissing. Hij heeft mij wel gezegd dat hij in toekomst zeker nog gaat mountainbiken.'

Lees verder onder de foto.

Hoe zomer 2024 voor Van der Poel (en Philipsen) een kopie wordt van 2023: 'Geloven erin dat het kan'

Bondscoach wegploeg blij met keuze Van der Poel: 'Combinatie brengt altijd onzekerheden mee'

Bondscoach van de wegploeg Koos Moerenhout was vanzelfsprekend blij dat Van der Poel de wegrace voorrang geeft boven de mountainbike. 'Een combinatie was mogelijk geweest, maar brengt altijd wat onzekerheden met zich mee.', vertelt Moerenhout bij AD, die daarmee ook zijn kopman voor de zware wegrit in Parijs kon bevestigen.

De 50-jarige Moerenhout mag naast Van der Poel nog twee andere renners selecteren. Een van hen moet ook aan de start staan van de individuele tijdrit. Voorlopig maken Dylan van Baarle en Daan Hoole de beste kans om mee te mogen. 'Dat is een scenario, maar de keuzes zijn nog niet gemaakt', benadrukt Moerenhout. 'Vóór de Tour wil ik de definitieve selectie presenteren.'

De Tour toch wél weer een hoofddoel in de zomer, Roodhooft gelooft stellig in planning

Bij de ploeg Alpecin-Deceuninck zijn ze maar wat blij met de planning van Van der Poel. Dat steekt Christophe Roodhooft, ploegleider van dienst, niet onder stoelen of banken, bespreekt hij in Het Nieuwsblad. Afgelopen zomer kende Van der Poel veertien dagen na de Tour zijn hoogtepunt op het WK, nu ligt de olympische wegrit dertien dagen na de streep in Nice. Een herhaalrecept voor succes? Aan de opbouw zal het dan in ieder geval niet liggen.

'Maar eigenlijk hadden wij het zo nog niet bekeken. We zijn er gewoon van overtuigd dat het op deze manier ook kan', vertelt Roodhooft aan het dagblad op de vraag of zeven koersdagen niet erg weinig is voor Van der Poel richting de Tour. De ploegleider denkt dat zijn kopman in de Tour een opbouw kan vinden richting de spelen. 'In de conditie die hij toen had, speelde drie weken koersen in Frankrijk natuurlijk een rol', verwijst hij naar de WK-zege. Het doel in de Tour is ritten winnen als sprintaantrekker voor Philipsen én zelf een etappe winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws