Na Giro-sof gaat Girmay vol voor Tour-voorbereiding: 'En met Gerben Thijssen racen is daarin cruciaal' Wielrennen
Wielrennen

Na Giro-sof gaat Girmay vol voor Tour-voorbereiding: 'En met Gerben Thijssen racen is daarin cruciaal'

Na Giro-sof gaat Girmay vol voor Tour-voorbereiding: 'En met Gerben Thijssen racen is daarin cruciaal'

Biniam Girmay zal al snel in het peloton terugkeren na zijn dubbele crash in de Giro d'Italia. De 24-jarige Eritreeër staat namelijk aan de start van Veenendaal-Veenendaal, de Nederlandse eendagskoers van 1.1-niveau, die op zaterdag 18 mei verreden wordt. Dat maakte de organisatie van de Utrechtse wielerkoers zondag bekend via zijn website.

Girmay trok als kopman richting de Giro en eindigde in de derde rit naar Fossano al op het podium achter Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Jonathan Milan (Lidl-Trek). De sprinter van Intermarché-Wanty kwam in regenachtige omstandigheden in de vierde rit naar Andora echter twee keer kort na elkaar ten val en stapte meteen in de volgwagen. Even werd gevreesd voor een bekkenbreuk, maar uiteindelijk kwam hij er vrijwel ongedeerd van af.

Girmay voegt nog twee Belgische koersen aan programma toe

Dat gegeven stuitte op heel wat kritiek bij Eurosport-commentator Bobbie Traksel. De Nederlandse ex-renner vroeg zich namelijk af waarom hij de etappe niet gewoon uit had gereden en vertelde ook dat Girmay al na zijn eerste valpartij wilde opgeven. Giro-ploegmakker Roel van Sintmaartensdijk lachte evenwel om die kritiek en Girmay kwam spoedig met een update dat hij snel zijn rentree zou maken in het peloton.

Dat gebeurt dus in Veenendaal-Veenendaal, al was het niet zeker of de naam van Girmay wel effectief op de deelnemerslijst te zien zou zijn. Intermarché-Wanty moest namelijk nog de goedkeuring krijgen van de Giro-organisatie, omdat de Nederlandse eendagskoers nog tijdens de Ronde van Italië verreden wordt. De Belgische formatie wil Girmay rustig laten terugkeren en de ex-winnaar van Gent-Wevelgem zal dan ook geen kopman zijn in Veenendaal. Die eer is namelijk weggelegd voor collega-spurter Gerben Thijssen.

Naast een start in Veenendaal-Veenendaal heeft zijn ploeg Intermarché-Wanty aangekondigd dat Girmay ook start in de Antwerpen Port Epic op zaterdag én de Ronde van Limburg op zondag. Hiermee is zijn weekend bomvol geworden.

Wisselwerking met Thijssen richting Tour is het belangrijkste voor Girmay in eendagswedstrijden

Geen kopmanschap dus voor Girmay in bovenstaande wedstrijden, wél een aantal andere insteken, zo geeft de sterker Eritreeër aan. 'Mijn terugtrekking uit de Ronde van Italië was een grote teleurstelling. Maar nu moet ik me concentreren op nieuwe doelen. Ook al voel ik me fysiek nog niet op mijn best door mijn grote wonden en de slaapproblemen die ze veroorzaken, ik wil goed presteren en competitief zijn. De vorm is er, ik heb me heel goed voorbereid op deze competitiemaand en ik ben enorm gemotiveerd om te racen.'

Hierin staat de band met Gerben Thijssen voor de Tour de France, waar Girmay nu ook naartoe werkt, centraal. 'De Veenendaal Classic en de Ronde van Limburg zijn ideale mogelijkheden om naast Gerben Thijssen te racen, in het kader van de Tour de France. Elke dag kan ik de intensiteit van de trainingen geleidelijk verhogen en ik hoop dat dit gevoel zich in de races zal voortzetten, want ik sta te popelen om de komende weken de kansen te grijpen om te presteren.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws