IJzersterke Kämna wint derde etappe Tour of the Alps vanuit vlucht, Bilbao verdedigt leiderstrui Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Kämna wint derde etappe Tour of the Alps vanuit vlucht, Bilbao verdedigt leiderstrui

IJzersterke Kämna wint derde etappe Tour of the Alps vanuit vlucht, Bilbao verdedigt leiderstrui

Lennard Kämna heeft de derde etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe zat mee in de vlucht van de dag en daaruit reed hij in de absolute slotfase solo weg. Andrey Amador van INEOS Grenadiers werd tweede. Pello Bilbao blijft klassementsleider.

Na twee dagen punchen en sprinten tussen de meest explosieve klassementsmannen, stond er voor de derde etappe een serieus menu op papier. Waren de beklimmingen op dag één en twee nog niet superzwaar, dat zou anders zijn op dag drie. Met de Terento (6,1 kilometer aan 8,0 procent) en Passo Furcia (7,9 kilometer aan 7,6 procent) was het interessant hoe de eerste helft van de koers zich zou ontvouwen. Zoals verwacht wilden veel renners mee zitten, zij droomden van de dagzege.

Kämna wil mee zitten, strijd om kopgroep enorm

Met onder meer EOLO-Kometa en Movistar druk van voren, was het een hels gevecht om mee te zitten. Het was uiteindelijk Lennard Kämna van BORA-hansgrohe die na twintig kilometer een gaatje wist te slaan. De Duitser beukte vrolijk door, in de hoop dat hij volk mee zou krijgen. Dat gebeurde niet, helaas voor Kämna. Met een gemiddelde van 47,5 in het eerste uur ging het simpelweg te hard om makkelijk weg te rijden.

Uiteindelijk zat Kämna wel in de vlucht van de dag. Hij schoof eerst mee met een groep van acht, waar onder meer ook Thibaut Pinot van Groupama-FDJ deel van uitmaakte en toen die groep niet slaagde, ontstond er een club van negen. Het waren echter uiteindelijk elf renners die in de kopgroep van de dag terecht kwam. Na meer dan zestig kilometer keiharde koers schreven we naast Kämna ook Vadim Pronskiy (Astana), Chris Hamilton (DSM), Andrey Amador (INEOS), Merhawi Kudus (EF), Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Will Barta, José Rojas (beide Movistar), Jonathan Lastra (Caja Rural), Natnael Tesfazion (Drone Hopper-Androni), Unai Iribar (Euskaltel Euskadi) en Torstein Træen (Uno-X) op.

Twaalf renners voorop en het peloton kwam volledig tot stilstand. Het pak gaf snel dik drie minuten cadeau, met Hamilton op 4.23 minuten als gevaarlijkste klant voor het klassement in de kopgroep. Met die verhoudingen begonnen de leiders en het peloton aan de eerste klim van de dag. De voet van de Terento werd na 85 kilometer bereikt. Iribar kwam er als eerste boven, voor Piccoli en Hamilton. Het peloton gaf op de top 3.35 minuten toe. Dat was ook het verschil na honderd kilometer, en nog 54,6 kilometer voor de wielen.

Bilbao onder vuur van favorieten op Passo Furcia

Bahrain Victorious was voor Bilbao de ploeg die controleerde en zij knabbelden richting de slotklim van de dag wel wat van de voorsprong af. De voet van de Passo Furcia werd bereikt met een verschil van dik twee minuten. Wat stond er te gebeuren op de steile klim van 7,9 kilometer? Met de top op slechts 23,5 kilometer van de streep ging de blik op de klassementsrenners, met ook een schuin oog op de sterke kopgroep. INEOS Grenadiers was de ploeg die de koers hard maakte, al bleef er nog best een flink peloton in de wielen zitten. Pas toen Eddie Dunbar er vandoor ging, werd het interessant. Hij lanceerde z'n aanval, dik drie kilometer onder de top en twee minuten achter de overgebleven leiders. Daar was het Piccoli die de boel uit elkaar reed. Alleen Pronskiy, Tesfazion en Kudus konden de Canadees volgen. Strijd op twee fronten op die manier...

Op de ongelofelijk steile stroken bleef INEOS koers maken. Toen Dunbar niet weg kwam - mede omdat klassementsleider Bilbao scherp op de voorposten zat - was het Pavel Sivakov die een bommetje dropte. De bergkoning reed in z'n blauwe trui een beetje weg, maar Bilbao reed ook dat sterk dicht. Het groepje favorieten was flink uitgedund, tot nog maar tien renners op dat moment. Naast Bilbao en Sivakov waren onder meer ook Mikel Landa, Miguel Ángel Lopez, Richie Porte en het DSM-duo Romain Bardet en Thymen Arensman van de partij.

Op kop van de koers veranderde het ook constant. Plots was het Træen van Uno-X die terug van voren was, nadat hij met een groepje lange tijd achter de voorste vier had gereden. De Noor kreeg in zijn versnelling alleen nog Pronskiy mee. Zij rondden de top met nog een minuut voorprong op het groepje favorieten en leken zo een goede kans te maken. In de eerste bochten van de afdaling ging het echter mis voor Træen, die een bocht niet goed inschatte en viel. Pronskiy daalde in z'n eentje door en kreeg op zijn beurt weer gezelschap van Piccoli. Die reed er nog tussen en daalde als een bezetene. Met z'n tweeën behielden ze het minuutje voorgift op de groep-favorieten, waar Bilbao alle aanvallen had overleefd.

Vroege vluchters voor de dagzege

Van de vroege vlucht van twaalf kwamen er in de ziedende afdaling toch nog weer acht van voren. Piccoli en Pronskiy kregen voor de dagzege gezelschap van Lastra, Barta, Kudus, Amador, Tesfazion en Kämna. Kudus moest door kramp overigens ook snel weer afhaken. De zeven die overbleven, mochten het ook gaan uitmaken voor de ritwinst, aangezien het bij de favorietengroep een klassiek gevalletje hollen en stilstaan was. Landa zette zich wel even op kop voor Bilbao, om zo het tempo een beetje constant te houden. Het hielp niet echt, daar INEOS bleef aanvallen, ook in de laatste tien 'vlakke' kilometers richting de finish. Sivakov deed nog een poging, maar de Fransman raakte weer niet weg. Ook Arensman probeerde het. Team DSM was sowieso actief, met Hamilton die terugwapperde uit de vroege vlucht en tempo maakte. Ook EF hielp mee

De favorietengroep knabbelde in de laatste kilometers nog wel wat van de voorsprong af, maar Kämna en consorten wisten dat ze met 54 seconden en nog 5,5 kilometer in principe voldoende voorsprong moesten hebben om het te halen. Het spel kon daar zodoende gespeeld worden, met ook bij deze even een hollen en stilstaan tot gevolg. Gevaarlijk, want nu het pelotonnetje erachter wat knechten terug had en het tempo daar constant was, liep het verschil verder en verder terug. Het zou toch niet?....

Nee hoor, het tempo lag vooraan hoog genoeg om de finish in Villabassa veilig te halen. Het was Kämna die in de laatste 2,5 kilometer een flinke inspanning deed, maar hij kreeg de anderen niet los. Hij had echter zulke goede benen, dat hij het nog eens kon proberen. Indrukwekkend werk van de Duitser, die Amador zag komen, maar de man van INEOS kwam in de slotkilometer te laat om nog aan te sluiten. Ritwinst voor Kämna, die dit jaar in de Ruta del Sol ook al eens de sterkste was. Het peloton - dat in de slotfase nog flink was aangedikt met eerder gelosten - kwam binnen op een minuutje. Daardoor blijft Bilbao leider.

Uitslag etappe 3 Tour of the Alps 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws