INEOS Grenadiers: Kan piepjonge groep vol toptalent vertrek van Carapaz en Van Baarle opvangen? Wielrennen
Wielrennen

INEOS Grenadiers: Kan piepjonge groep vol toptalent vertrek van Carapaz en Van Baarle opvangen?

INEOS Grenadiers: Kan piepjonge groep vol toptalent vertrek van Carapaz en Van Baarle opvangen?

Kerstmis en de jaarwisseling zitten er in rap tempo aan te komen. Dat betekent dat het tijd is om terug te blikken op wat de verschillende WorldTour-ploegen in 2022 zoal gepresteerd hebben. INEOS Grenadiers is de volgende ploeg in het rijtje aan wie de eer toekomt om door In de Leiderstrui nader onder de loep genomen te worden.

Eendagswedstrijden 2022: INEOS Grenadiers

Van zondag 10 april tot en met zondag 17 april kende INEOS Grenadiers een heuse glorieweek. Zowel in de Amstel Gold Race (Michal Kwiatkowski), de Brabantse Pijl (Magnus Sheffield) als Parijs-Roubaix (Dylan van Baarle) was het raak. Ook in andere voorjaarsklassiekers presteerde de Britse formatie verre van ondermaats. Zo werd Van Baarle tweede in de Ronde van Vlaanderen en finishte Tom Pidcock als derde in Dwars door Vlaanderen.

Het waren verschillende renners die in de klassiekers met de besten vooraan meededen, getuige de vijfde en vierde plaats van Daniel Felipe Martínez in respectievelijk de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In de Italiaanse voorjaarsklassiekers ging het de ploeg ietsjes minder goed af. Maar echt slecht was het op geen enkel moment. Zo fietste Jhonatan Narváez naar een nette zesde plaats in de Strade Bianche en wist de latere Vuelta-revelatie Carlos Rodríguez naar een vijfde plaats in de door Jan Polanc gewonnen Trofeo Laigueglia te koersen.

In de najaarsklassiekers was het wederom niet onaardig wat de door een chemiegigant gesponsorde formatie liet zien. Pavel Sivakov werd tweede in San Sebastian, Martínez won de Coppa Sabatini en Rodríguez werd vijfde in de Ronde van Lombardije. Op zich allemaal geen slechte resultaten. Echter dient in ogenschouw genomen te worden dat INEOS Grenadiers de ploeg is met het meeste budget. Goede resultaten zijn in die zin dus niet geheel onlogisch. Tegenargument voor die aanname: INEOS koerste in het voorjaar voor het eerst met een piepjonge generatie renners, met naast Pidcock en Sheffield ook Ben Turner als eye-catcher.

Dylan van Baarle en zijn duur verdiende kassei in Roubaix.
Dylan van Baarle en zijn duur verdiende kassei in Roubaix.

Rondes 2022: INEOS Grenadiers

Na een uitstekend voorjaar waren de verwachtingen voor de grote rondes hooggespannen bij INEOS. Richard Carapaz was - na de enorme crash van Egan Bernal in januari - plots dé man en de Ecuadoraan maakte van zijn hart geen moordkuil. Hij ging voor eindwinst in de Giro én in de Vuelta. Het lukte beide keren niet voor Carapaz, hoewel we ook weer niet kunnen spreken van een totale mislukking. In de Giro reed hij lang in het roze, totdat Jai Hindley hem op de voorlaatste dag in een man-tegen-man versloeg. In de Vuelta zat een klassement er al snel niet in, maar volgden in helft twee van de ronde wel drie ritzeges en de bergtrui.

Eigenlijk geldt deze tendens over de hele breedte van INEOS in 2022. Onder de streep werd er in iedere grote ronde geleverd, maar de verwachtingen op voorhand waren zo hoog. Zo reed INEOS in de Tour de France lang met vier man in de top tien, maar werd de prestatie van de ploeg door de buitenwacht wel afgedaan als 'anoniem'. Geraint Thomas eindigde als derde op het eindpodium, achter de ongenaakbare Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Adam Yates zakte door ziekte naar plek negen en Tom Pidcock werd zestiende. De Brit zorgde wel voor daverend dagsucces door de etappe naar de Alpe d'Huez te winnen.

In de Vuelta was het dus Carapaz die de kastanjes uit het vuur haalde. De grote rondes waren in dat opzicht zeker geen ramp voor INEOS. Datzelfde geldt voor de rittenkoersen van een week, want ook daarin werd prima gepresteerd. Eddie Dunbar won de Coppi e Bartali, Daniel Felipe Martínez de Ronde van het Baskenland, Thomas de Ronde van Zwitserland, Ethan Hayter de Ronde van Polen, Pavel Sivakov de Ronde van Burgos en Adam Yates de Ronde van Duitsland. Samen met een handenvol dagsuccessen (van onder meer ook Filippo Ganna, Magnus Sheffield en Ben Tulett) kunnen we onmogelijk stellen dat 2022 niet goed was.

Pidcock won overtuigend op Alpe d'Huez.
Pidcock won overtuigend op Alpe d'Huez.

Eindcijfer met onderbouwing: 7,2

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een 7,2 voor INEOS, het gemiddelde van in totaal twaalf stemmen. Had een ploeg als Groupama-FDJ, AG2R of Astana een dergelijk palmares overlegd, dan was er waarschijnlijk een 8,5 of een 9,0 uitgerold, maar veel redacteuren waren toch kritisch. Er zit zoveel talent in de ploeg en zoveel geld in de kas, dat INEOS de lat voor zichzelf heel hoog heeft gelegd, wil het ooit een 9,0 halen.

Transfers 2022/2023: INEOS Grenadiers

INEOS Grenadiers is steevast de ploeg die in de winter grote namen binnen haalt, om de ploeg zo nóg een beetje sterker te maken. In de winter van 2022 bleef dat eigenlijk een beetje uit. Met Leo Hayter, Josh Tarling en Michael Leonard werden er vooral weer grote talenten voor de toekomst vastgelegd. Connor Swift kwam over van Arkéa-Samsic als grote motor. Thymen Arensman lijkt op papier de belangrijkste versterking. De Nederlander kwam over van Team DSM en bewees met top tien en ritwinst in de Vuelta a España dat zijn potentie in de rittenkoersen nu toch écht tot wasdom komt.

Tegenover de komst van vijf renners staat ook het vertrek van vijf. Richie Porte stopt, maar hij lijkt niet het grootste verlies. Met Carapaz, Van Baarle en Yates doet INEOS een flink jasje uit. Met Carapaz en Van Baarle was de Britse ploeg sowieso graag verder gegaan en ook Yates presteerde in zijn twee jaar bij INEOS meer dan prima. Andrey Amador gaat als vaste adjudant van Carapaz mee naar EF Education-EasyPost, terwijl Van Baarle (Jumbo-Visma) en Yates (UAE Team Emirates) de concurrenten versterken.

Ones to watches 2023: INEOS Grenadiers

Een flinke make-over voor INEOS, dat jonger dan ooit lijkt te zijn voor 2023. Er zit een bak talent in de selectie waar je bang van wordt, maar zijn ze allemaal al klaar om die potentie ook te staven met keiharde resultaten? Arensman lijkt zeker een renner die in een andere omgeving nog grote stappen kan maken. Met het vertrek van Carapaz, Porte en Yates is de kans ook aanwezig dat hij meteen een beschermde rol kan verdienen in een grote ronde. De groep klassementsrenners bij INEOS is met Bernal, Thomas, Martínez, Tao Geoghegan Hart, Carlos Rodríguez en eventueel nog Sivakov niet per se groter geworden.

Het is dan ook uitkijken naar de sterren van morgen, van wie sommigen al bij de sterren van vandaag horen. Pidcock zal zich de komende jaren meer en meer gaan toeleggen op het rondewerk en lijkt in de zomer de Tour de France als doel te hebben. Verwacht van hem niet meteen een podiumplaats, maar met een goede voorbereiding kan hij misschien wel de verrassing worden achter kopman Bernal. Dat geldt eigenlijk ook voor Tulett, die in de schaduw van bijvoorbeeld Thomas misschien wel kan uitpakken in de Giro? Zijn programma is nog niet bekend. En wat doet Rodríguez na een geweldig 2022? De Spanjaard lijkt alles in huis te hebben om te scoren in de rittenkoersen, zowel voor dagsucces als in de eindklassementen.

In het voorjaar ligt er een grote erfenis van Van Baarle. Michal Kwiatkowski won in 2022 nog de Amstel Gold Race, maar blijft hij de man voor de grote vissen? Ook hier lijkt Pidcock een meer zekere optie, geflankeerd door powerhouse Sheffield. Tel daar een meer vrije Ganna bij op en je hebt een gevaarlijke voorjaarsploeg. Oh ja, en let in 2023 nog maar een beetje meer op Ethan Hayter en Luke Plapp. Zij zijn als tijdrijders, punchers, klimmers en sprinters de alleskunners in deze selectie. Sta niet raar te kijken als ze in 2023 flink uitpakken...

Wat kan Pidcock met ambities in de klassiekers en de Tour?
Wat kan Pidcock met ambities in de klassiekers en de Tour?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws