Intermarché-Wanty-Gobert: Ploeg krijgt een negen na geweldig jaar, kan Girmay in 2023 bevestigen? Wielrennen
Wielrennen

Intermarché-Wanty-Gobert: Ploeg krijgt een negen na geweldig jaar, kan Girmay in 2023 bevestigen?

Intermarché-Wanty-Gobert: Ploeg krijgt een negen na geweldig jaar, kan Girmay in 2023 bevestigen?

Kerstmis en de jaarwisseling zitten er in rap tempo aan te komen. Dat betekent dat het tijd is om terug te blikken op wat de verschillende WorldTour-ploegen in 2022 zoal gepresteerd hebben. Intermarché-Wanty-Gobert is de volgende ploeg in het rijtje aan wie de eer toekomt om door In de Leiderstrui nader onder de loep genomen te worden.

Eendagswedstrijden 2022: Intermarché-Wanty-Gobert

De tijd dat Intermarché-Wanty-Gobert aanzien werd als het kneusje van de WorldTour, is voorbij. 2022 was op het vlak van eendagswedstrijden een topjaar voor de Belgische formatie. De prestatie die erboven uitsteekt, is de overwinning van Biniam Girmay in Gent-Wevelgem. De Eritreër had twee dagen eerder met een vijfde plaats zijn klasse al laten zien in de E3 Saxo Bank Classic en was initieel niet voorzien voor de klassieker op zondag. Hij stond immers opgesteld voor La Roue Tourangelle. Gelukkig voor hem en Intermarché-Wanty-Gobert startte de renner in Gent-Wevelgem, de rest is geschiedenis... Letterlijk, want Girmay werd de eerste Afrikaanse renner ooit die een voorjaarsklassieker wist te winnen.

Maar niet enkel Giramy maakte het mooie weer voor Intermarché-Wanty-Gobert in het voorjaar. In Parijs-Roubaix zorgden Tom Devriendt en Adrien Petit voor een vierde en zesde plaats, Quinten Hermans deed er met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik nog een podium in een Monument bij. Alexander Kristoff maakte het voorjaar nog wat mooier met de overwinning in de Scheldeprijs na een doldwaze wedstrijd.

Ook het najaar van de ploeg van Hilaire Van der Schueren mocht er best wezen. Overwinningen in de Brussels Cycling Classic (Taco van der Hoorn), het Circuit Franco-Belge (Kristoff), de Gooikse Pijl (Gerben Thijssen) en podiumplaatsen in de BEMER Cyclassics (Kristof, derde) en de GP Quebec (Girmay, derde) lieten zien dat Intermarché-Wanty-Gobert in heel wat koersen meestreed op de voorste gelederen. In de zomer had Louis Meintjes overigens ook nog de Giro dell' Appennino op zijn naam geschreven. Het was voor de Zuid-Afrikaan zijn eerste overwinning in zeven (!) jaar.

Girmay na zijn overwinning in Gent-Wevelgem: het orgelpunt van een geweldig voorjaar voor Intermarché-Wanty-Gobert
Girmay na zijn overwinning in Gent-Wevelgem: het orgelpunt van een geweldig voorjaar voor Intermarché-Wanty-Gobert

Rondes 2022: Intermarché-Wanty-Gobert

Laten we beginnen met de klassementen in de drie grote rondes. In de Giro d'Italia behaalde de Belgische ploeg met Jan Hirt en de oude krijger Domenico Pozzovivo een zesde en achtste plaats in het algemene klassement. Ook in de Tour de France behaalde Intermarché-Wanty-Gobert dankzij een achtste plaats van Meintjes de top tien in het algemeen klassement. In de Vuelta deed de Zuid-Afrikaan eveneens lang mee voor de top tien, maar hij moest in Madrid genoegen nemen met een elfde stek. Met de kwaliteit aan ronderenners in de ploeg aanwezig, zullen ploegleider Aike Visbeek en co tevreden zijn met die resultaten. En terecht!

Ook op het gebied van ritwinsten in grote rondes was het in 2022 meermaals raak voor Intermarché-Wanty-Gobert. Waar Girmay in de openingsrit van de Giro nog de duimen moest leggen voor Mathieu van der Poel, klopte de Eritreër MVDP wel in de tiende etappe na een waanzinnig lange sprint. Het luidde meteen ook het einde in van de Giro van Girmay, want op het podium schoot hij de champagnekurk in zijn eigen oog. Going out with a bang, heet zoiets.

Hirt schreef dan weer de zestiende rit van de Italiaanse grote ronde op zijn naam, naar Aprica. Een paar keer leek hij de controle te verliezen in de regenachtige haarspeldbochten, maar hij bleef wonderwel overeind. Met zijn ritzege en zesde plek in de Giro, gecombineerd met zijn klassementswinst in de Tour of Oman, was dit met afstand het beste seizoen van de Tsjech in zijn carrière tot nu toe. De ploeg ging vervolgens zegeloos door de Tour de France, al was Van der Hoorn in de kasseienrit naar Roubaix wel heel dichtbij winst. Ook Meintjes werd een keer tweede in een etappe, hij deed dat in de door Tom Pidcock gewonnen rit naar Alpe d'Huez.

In de Vuelta wist de Belgische ploeg wel weer een ritzege te behalen. Meintjes won de negende rit naar Les Praeres. Nava vanuit de vroege vlucht en maakte het mooie weer namens zijn ploeg. Slechts drie van de acht gestarte coureurs wisten de Vuelta uit te rijden namens Intermarché-Wanty-Gobert. Sprinter Gerben Thijssen en klimmers Hirt en Pozzovivo moesten al vroeg in de rittenkoers de strijd staken. Ook Rein Taaramäe en Boy van Poppel haalden Madrid niet.

Ook in de kleinere rondes behaalde Intermarché mooie resultaten. Hirt won dus de Ronde van Oman, Hermans werd achtste in de Arctic Race of Norway en derde in de Baloise Belgium Tour, in die laatste koers werd Lorenzo Rota overigens vierde. Een resultaat dat hij herhaalde in de Ronde van Wallonië. De Italiaan won later in het seizoen ook nog de Sazka Tour en werd vijfde in de Tour du Limousin. Zijn landgenoot Pozzovivo pakte ook nog een negende plek in de Ronde van Zwitserland. Al met al een zeer goed seizoen voor Van der Schueren en de zijnen.

Girmay wint in de Giro
Girmay wint in de Giro

Eindcijfer met onderbouwing: 9,0

Noot: dit cijfer is opgemaakt uit de algemene beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een 9,0 voor Intermarché-Wanty-Gobert, een gemiddelde van veertien stemmen. Twee keer werd er zelfs een tien uitgedeeld. De groei van de ploeg in de voorbije jaren is gigantisch, onder leiding van Visbeek is de formatie op zijn minst uitgegroeid tot een solide middenmoter in de WorldTour. Zo schreef een redacteur als onderbouwing: 'Het kon eigenlijk amper beter, met het materiaal dat ze hadden. Echt een bizar goed seizoen, het hele jaar door.'

Transfers 2022/2023: Intermarché-Wanty-Gobert

Intermarché-Wanty-Gobert heeft behoorlijk veel renners toegevoegd aan de lijst voor 2023. Op papier lijkt de sterkte binnenkomer de Nederlander Mike Teunissen te zijn. De man uit Ysselsteyn kan zich als schaduwkopman gaan richten op de voorjaarsklassiekers. Daarnaast is oud-wereldkampioen Rui Costa binnengehaald, hij lijkt zijn hoogtijdagen achter zich te hebben gelaten, maar wie weet kan hij toch nog een stunt uithalen met behulp van Visbeek. Dion Smith, Lilian Calmejane en Niccolò Bonifazio zijn ook als gevestigde namen aangetrokken, naast tijdrijder Rune Herregodts en jonge talenten als Madis Mikhels, Arne Marit, Laurenz Rex en enkele anderen.

Daar staat onder anderen het vertrek van sterkouder Kristoff tegenover. De Noor, die in april de Scheldeprijs op zijn naam schreef, vertrekt naar Uno-X Pro Cycling Team. Daar blijft het niet bij, want ook de klassementsrenner Hirt (Soudal-Quick-Step), klassiekerrenner Tom Devriendt (Q36.5), ervaren rot Andrea Pasqualon (Bahrain-Victorious) en anderen zullen van shirt wisselen. Het is nog onduidelijk of Pozzovivo blijft of niet. Het grootste verlies van de ploeg is echter nog niet eens genoemd: Hermans! De klassiekertopper zal naar Alpecin-Deceuninck trekken.

Ones to watches 2023: Intermarché-Wanty-Gobert

Veel veranderingen dus bij het ensemble van Hilaire Van Der Schueren, maar superster Girmay blijft gewoon binnenboord. De Eritreeër is dan ook de grootste publiekvanger bij de Belgische equipe. Hij is een van de grote sterren van het huidige wielrennen en 2023 wordt het jaar waarin hij die status moet bewijzen. Zowel in de voorjaarsklassiekers als in de grote rondes liggen meerdere kansen voor hem, gezien zijn zeer rappe spurt en zijn capaciteiten heuvelop en over kasseien.

Ook Teunissen is absoluut iemand om in de gaten te houden bij de ploeg. Na jarenlang een rol als superknecht in de sprints en in de klassiekers, kan de Limburger meer voor eigen kans gaan rijden bij zijn nieuwe werkgever. Dit zou hele mooie resultaten kunnen opleveren. Smith, Meintjes en Costa moeten als ervaren mannen met een fraai palmares uiteraard niet uit het oog verloren worden.

Vergeet echter de jonge talenten niet. De jonge Est Mikhels is nog slechts negentien jaar oud, maar geldt als een van de meest talentvolle beloften in het mondiale circuit. Zo werd hij bijvoorbeeld vierde op het WK in Wollongong in die categorie, als eerstejaars. Als stagiair bij Intermarché wist hij enkele weken later zelfs een zesde stek te noteren in Gran Piemonte, tussen allemaal volwaardige WorldTour-professionals. De Est heeft een sterke sprint, vooral na een zware koers. Hij is zeker iemand om in de gaten te houden.

Mikhels (lichtblauw) verliest net de sprint voor plek drie op het WK beloften van Søren Wærenskjold
Mikhels (lichtblauw) verliest net de sprint voor plek drie op het WK beloften van Søren Wærenskjold

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws