Girmay droomt van Tourstart in 2023: 'Starten in de Tour is het mooiste wat er is' Wielrennen
Wielrennen

Girmay droomt van Tourstart in 2023: 'Starten in de Tour is het mooiste wat er is'

Girmay droomt van Tourstart in 2023: 'Starten in de Tour is het mooiste wat er is'

In 2021 zette hij voorzichtig zijn eerste stappen, maar Biniam Girmay kende in 2022 zijn echte doorbraak. De Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert reed een reeks aan ereplaatsen bij elkaar, maar kende in Gent-Wevelgem en de Giro d'Italia zijn grootste successen. Girmay blikt terug op zijn succesvolle seizoen, en speculeert over zijn programma voor 2023.

Girmay reed de Giro in 2022, maar zou het liefst de Tour de France willen rijden. Dat hangt echter af van het parcours. 'Als er meer kansen in de Tour de France liggen, zal ik daar rijden. Als er meer kansen in de Giro liggen, zal ik daar starten. Ik wil gewoon winnen, zo veel mogelijk en zo snel mogelijk. Om in de Tour van start te gaan is het mooiste wat er is, maar het plan hangt af van hoeveel ritten bij mijn kansen passen in de Ronde van Frankrijk', aldus Girmay in een interview met The Cycling Dane.

Het winnen van een rit in de Ronde van Italië maakte Girmay een nationale held in Eritrea. 'Het was speciaal. Voor Eritreeërs was het eigenlijk genoeg om deel te nemen aan grote rondes, dan ben je al een grote. Om te winnen, dat is een ander niveau. Dat is niet alleen groot voor Eritrea, maar voor heel Afrika. We hebben lang gewacht op een ritoverwinning in een grote ronde. Voor de Eritrese mensen is het extra bijzonder, om Mathieu van der Poel zo te verslaan.' In de tiende etappe versloeg Girmay Van der Poel in een tergend lange sprint van een uitgedunde groep.

'Het ene uur was ik blij, het andere was ik droevig'

Het triomfmoment van Girmay sloeg vrijwel direct om in een absoluut dieptepunt: door een ongeluk met de kurk van de champagnefles bij de podiumceremonie moest de Eritreeër de Giro verlaten met een oogblessure. 'Toen ik jong was wist ik al dat ik in grote rondes wilde rijden. Om te winnen is dan ook heel speciaal. Maar het ene uur was ik heel blij, het andere was ik enorm droevig. Ik wil het eigenlijk niet meer herinneren', is Girmay kortaf.

Naast de Giro-etappe was Girmay een paar weken eerder de sterkste in Gent-Wevelgem door onder andere Christophe Laporte te verslaan. 'Ik wist van tevoren dat het een zware koers was, maar niet zo zwaar. Het is een grote klassieker, met name in België. Pas drie dagen van tevoren beslisten we dat ik daar van start zou gaan, eerst was mijn plan anders. Om bij mijn debuut te winnen, was ongelofelijk. Het is een zware koers, lang en met kasseien. Ik fietste tussen de sterkste coureurs ter wereld. Het was een enorme stap. Ik zal het nooit meer vergeten.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news