Interview | Jan Boven denkt dat publieke aandacht voor Van Aert aanwinst Van Empel niet afschrikt Wielrennen
Wielrennen

Interview | Jan Boven denkt dat publieke aandacht voor Van Aert aanwinst Van Empel niet afschrikt

Interview | Jan Boven denkt dat publieke aandacht voor Van Aert aanwinst Van Empel niet afschrikt

'Het zijn niet mijn weken', concludeerde Fem van Empel na afloop van het NK veldrijden zondag. De vrouw uit Den Dungen viel medio december in Val di Sole en geraakte nadien lichtjes op de sukkel met knieproblemen, een verkoudheid en op het NK een zere rug. Bij Jumbo-Visma geniet ploegleider Jan Boven ondanks die problemen van het talent dat Van Empel al heeft laten zien in haar eerste twee weken bij Jumbo-Visma.

'Uiteindelijk kwam ik gewoon een paar procentjes tekort', stelde Van Empel na afloop tegen de aanwezige pers. 'Het NK is misschien wat te vroeg gekomen na wat er met mijn knie gebeurd is in Val di Sole. Gelukkig heb ik nog effe tot het WK, alhoewel die wedstrijd er ook snel aankomt.' Van Empel vertrekt maandag met haar ploeggenotes op welverdiende stage naar Spanje, waar een beetje zon haar hopelijk goed zal doen richting hét doel van de winter.

Begeleider Jan Boven zag net als zijn poulain een loodzwaar NK in de modder langs de Waal. 'Het weer was an sich prima, maar de omstandigheden waren wel echt heel zwaar', vertelde de ex-renner aan In de Leiderstrui in Zaltbommel. Wereldkampioene Marianne Vos - uiteindelijk tiende op bijna zeven minuten - zakte letterlijk en figuurlijk weg. 'Maar goed, dat is cross', bleef Boven er nuchter onder. 'Ik heb dit ook nog niet vaak meegemaakt. We hebben het wel een paar keer in Dendermonde gezien, dus helemaal nieuw is het ook weer niet.'

De sportief directeur kon tijdens de koers nog niet echt genieten van wat hij zag. 'Je bent dan gefocust en aan het werk, maar als je aan het vechten bent voor die overwinning is het wel mooi om te zien. Van nagenieten is echter geen sprake, want we wilden toch wel echt voor die titel gaan. Na Val di Sole loopt het echter nog niet optimaal voor Fem', concludeert Boven, die daarmee doelt op de knie, verkoudheid en pijnlijke rug van zijn pupil.

Fem van Empel won bij haar Jumbo-Visma-debuut in Baal
Fem van Empel won bij haar Jumbo-Visma-debuut in Baal

Ploegleider Boven noemt talent Van Empel 'heel erg bijzonder'

Desondanks is de overstap van Van Empel - wat ze ons zelf in Zonhoven ook al vertelde - perfect gelopen volgens Boven, die opmerkt dat er qua publieke aandacht wel een verschil zit tussen Pauwels Sauzen-Bingoal en Jumbo-Visma. En dan met name in België, als kopman Wout van Aert en zijn entourage van de partij zijn. Het is geregeld zo dat er dan meer mensen om de geelzwarte bus staan dan dat er langs het parcours staan. 'Genoeg indrukken', zo omschreef Van Empel het zelf. Boven kan daar mee instemmen. 'Uiteindelijk gaat het erom hoe je er zelf tegenaan kijkt, maar bij Pauwels Sauzen-Bingoal zat ze natuurlijk ook al bij Eli Iserbyt in de crossploeg. Desondanks is het voor Fem natuurlijk wel bijzonder dat ze nu samen met Wout in de bus zit. In die zin doen wij het meer samen dan bij Pauwels het geval was, denk ik.'

'Uiteindelijk is het supermooi dat Fem voor ons is komen rijden. Het talent dat zij heeft is heel erg bijzonder, maar dat hebben we natuurlijk ook al gezien', vervolgt Boven, die nog niet al te concreet wil ingaan op haar mogelijke kwaliteiten op de weg en op de mountainbike. 'Dat gaan we nog wel zien. Daar heeft ze zich nog nooit écht op gericht, maar als je ziet wat voor power en waardes ze kan leveren hebben we er goede hoop in dat dat goed gaat komen', sluit hij af.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws