Interview | Jumbo-Visma met vertrouwen naar Tour na machtige NK-winst: 'Alle renners zijn tiptop in orde' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Jumbo-Visma met vertrouwen naar Tour na machtige NK-winst: 'Alle renners zijn tiptop in orde'

Interview | Jumbo-Visma met vertrouwen naar Tour na machtige NK-winst: 'Alle renners zijn tiptop in orde'

Ze kwamen, ze zagen, ze overwonnen. Het was al geelzwart wat zondag in Zuid-Limburg de dienst uitmaakte op het NK wielrennen, met Dylan van Baarle als uiteindelijk verdiende winnaar. In de Leiderstrui sprak na afloop met Arthur van Dongen, als ploegleider van Jumbo-Visma één van de architecten.

Met diesel Robert Gesink en Ferrari Olav Kooij in de kopgroep nam de ploeg de koers vroeg in handen, om die niet meer af te staan. In de achtergrond werd er met het nodige sloopwerk gekoerst tegen topfavoriet Mathieu van der Poel, die uiteindelijk niet meer kon en wilde antwoorden op de beslissende aanval van Dylan van Baarle op tien kilometer van de finish.

‘Om op deze manier te winnen is perfect, maar dat we kunnen winnen hebben we de laatste jaren natuurlijk al vaker bewezen', concludeerde Van Dongen, die met zijn team dus Van der Poel ontmantelde. ‘De sterkste wint niet altijd de koers, dat hebben we wel gezien. Dat geldt niet alleen voor dit NK, maar heel erg vaak.

'Ik denk dat dat helemaal niets afdoet aan de zege van Dylan, we hebben het verre van gestolen', vervolgt de sportief directeur. 'Als ploeg hebben we de hele dag meegezeten, druk gezet en het gewoon heel goed gedaan. Of Mathieu de sterkste was? Ik denk dat hij één van de sterksten was, dat zonder meer. Maar of hij echt de sterkste was, dat weten we niet.’

Kooij-zet was deels gepland: 'Uit het boekje'

Dé verrassing voor de dag - voor de buitenwacht althans - was de aanwezigheid van medekopman Kooij in de vroege vlucht. De jonge, rappe Nederlander kreeg met Gesink een gangmaker mee, waardoor hij zelf in een zetel zat. 'Robert was superbelangrijk. Hij heeft zoveel druk van voren gezet, waardoor anderen daarachter de bordjes van de anderen konden leegeten', geeft Van Dongen zijn coureur een pluim. 'Olav kon op die manier relatief fris de finale ingaan en de aanvallen van Mathieu neutraliseren, dus dit was uit het boekje.’

Interview | Jumbo-Visma met vertrouwen naar Tour na machtige NK-winst: 'Alle renners zijn tiptop in orde'

‘Het plan was niet meteen om Olav in de vroege kopgroep te laten zitten, maar het was wel het idee om niet te lang te wachten', antwoordt de ploegleider op de vraag of dit óók gepland was. 'Op die manier wilden we het geweld voor zijn, dat was wel één van onze plannen. Olav is in staat om mee te koersen, dat heeft hij dit voorjaar in andere koersen ook al laten zien. Twee man waren echt beschermd en die zaten allebei in de finale, dus dat was wel heel mooi om te zien', klinkt het trots.

Jumbo-Visma gaat richting Tour de France van eigen kracht uit

We merkten op dat het rood-wit-blauwe tricot van winnaar Van Baarle losjes om zijn armen zat: een teken van goed vormpeil en een mogelijk cruciale rol in de bergen van de Tour. ‘Alle renners die bij ons naar de Tour gaan, zijn tiptop in orde', stelt Van Dongen. 'Dat hij scherp staat, is niet van de laatste weken. Hij gaat zeker bergop heel lang meekunnen in dienst van Jonas, maar we hebben vorig jaar met bijvoorbeeld Nathan Van Hooydonck gezien dat hij dat ook heel lang aankan.’

Is dat voor de komende Tour dan ook de sleutel tot succes voor Jumbo-Visma, dat met Van Baarle, Van Hooydonck, Tiesj Benoot en Wout van Aert een ijzersterk middenveld heeft dat op alle terreinen inzetbaar is? ‘UAE heeft ook een heel goed middenveld, maar wij gaan van onze eigen kracht uit en er staat gewoon een heel goede ploeg. Daar is Dylan een belangrijke pion in, daar ben ik zeker van', laat Van Dongen onze slotvraag enigszins in het midden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws