Interview | Jumbo-Visma-talent Van Belle tekent tot 2026 (!): ‘Niet lang over na hoeven denken’ Wielrennen
Wielrennen

Interview | Jumbo-Visma-talent Van Belle tekent tot 2026 (!): ‘Niet lang over na hoeven denken’

Interview | Jumbo-Visma-talent Van Belle tekent tot 2026 (!): ‘Niet lang over na hoeven denken’

Na enkele sterke jaren bij het Jumbo-Visma Development Team, is Loe van Belle beloond met een profcontract. De Nederlander tekende tot en met maar liefst 2026 voor de hoofdmacht van de Nederlandse ploeg en zal na 2023 de stap maken van het continentale circuit naar de WorldTour. Een verbintenis waar mening belofte voor zou tekenen. In de Leiderstrui sprak het jonge talent.

‘Ik was in Tsjechië, in mijn hotelkamer voor de Vredeskoers’, vertelt Van Belle over hoe zijn contract tot stand kwam. ‘Ik had al een appje ontvangen van Merijn Zeeman dat hij over de toekomst wilde praten. Het hele jaar ontving ik al positieve signalen van de ploeg, dus hoopte ik dat die bevestigd zouden worden. Al houd je natuurlijk met van alles rekening. Ik kreeg toen een videobelletje met daarin dit voorstel. Bijtekenen tot 2026… Dat doet wel iets met je! Daar heb ik niet heel lang over na moeten denken, maar in dat moment probeer je toch niet teveel emoties te laten zien. Van binnen was ik dolgelukkig natuurlijk.’

Gestaag doorgroeien is het devies: 'Niet alleen als wielrenner, maar ook als mens'

Met dit traject treed Van Belle in de voetsporen van zijn Noorse ploeggenoten Per Strand Hagenes en Johannes Staune-Mittet, die eveneens in 2023 nog bij het development team rijden en in 2024, ‘25 en ‘26 in de WorldTour-formatie uit zullen komen. ‘Het laat enorm veel vertrouwen zien en het bevestigt de filosofie die de ploeg al jaren beoefent: gestaag doorgroeien. Niet alleen als wielrenner, maar ook als mens.’

Als wielrenner heeft Van Belle in zijn kleine twee jaar bij de beloftes die progressie laten zien. Bij wedstrijden met de opleidingsploeg stond hij zijn mannetje in de sprinttrein, knalde hij op verschillende momenten naar de zege in heuvelachtige wedstrijden en kwam hij in de top tien boven in zware bergritten. Zijn veelzijdigheid imponeerde de staf van Jumbo-Visma, die hem geregeld opstelde in verschillende soorten profwedstrijden met de WorldTour-ploeg: de voorjaarskoers Le Samyn, de zware klimkoers Coppi e Bartali en de Ronde van Hongarije heeft hij allemaal al gereden. Afgelopen week reed hij nog de Ronde van Slowakije met de profs, en niet zonder succes.

Van Belle werd in het Oost-Europese land vierde in de proloog en zevende in de eerste massasprint. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol in de ritzeges van Archie Ryan en Koen Bouwman. Hij reed overigens tussen al die verschillende profkoersen in ook nog naar de top tien in het klassement van de Tour de l’Avenir. ‘Ik ben een echte allrounder, maar als ik een specifieke kwaliteit zou moeten noemen, denk ik dat ik vooral een puncher ben’, geeft hij zelf aan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Interview | Jumbo-Visma-talent Van Belle tekent tot 2026 (!): ‘Niet lang over na hoeven denken’

'Luik winnen wil ik gewoon echt een keer gedaan hebben'

Loe van Belle

Op sportief vlak uit die specialiteit zich in een ware liefde voor Luik-Bastenaken-Luik. Over de vraag welke koers hij het liefst zou winnen, hoeft hij geen seconde na te denken: ‘Luik!’ De liefde voor die koers komt bij hem al vanaf jonge leeftijd. ‘De historie van de klimmetjes maakt het erg mooi. Op vakantie heb ik er ook heel vaak rond gereden, het is qua afstand voor mij het dichtstbijzijnde heuvelgebied om te trainen. Ik ga er in het najaar ook wonen. Alles bij elkaar maakt dat ik gelijk die wedstrijd zeg.’

Waar veel jongens de Tour de France, de Giro d’italia, het WK of Parijs-Roubaix noemen, kiest Van Belle dus voor een andere route. ‘Kijk, natuurlijk is het WK wielrennen winnen de ultieme droom. Maar Luik winnen wil ik gewoon echt een keer gedaan hebben. Het verhaaltje zou natuurlijk rond zijn als ik het jaar ervoor in september het WK win, om vervolgens in de regenboogtrui Luik te winnen! Een mens mag dromen, maar het is misschien niet per se heel realistisch.’ Bij de beloften reed hij La Doyenne al eens. Als eerstejaars kwam hij in de groep over de streep die sprintte voor de derde plek. Hij werd eenentwintigste.

Ancien Van Belle moet jonge beloften gaan helpen

Ook als mens heeft hij veel progressie gemaakt in de afgelopen jaren, zo geeft hij aan. ‘En dat is een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding.’ Dit uit zich vooral in de omgang met anderen. ‘We leren hoe je op een zo effectief mogelijke manier feedback kunt geven en hoe je over het algemeen zo goed mogelijk met elkaar om kunt gaan, dat soort dingen. Het leven is meer dan alleen wielrennen en de ploeg neemt dat vrij serieus. Het gaat zelfs zo ver dat mijn ouders soms zeggen dat ik ondertussen heel anders reageer op situaties dan twee jaar terug’, vertelt hij met een subtiele lach.

In het komende jaar zal hij een van de anciens zijn van het Jumbo-Visma development team. Onderdeel van de ontwikkeling van de renners in die ploeg is om in verschillende rollen uit de voeten te kunnen. ‘Er komen veel nieuwe jongens, ik ben ondertussen onderdeel van de oude garde van de formatie. Mijn rol, maar ook die van Johannes en Per, zal dan ook zijn om die jongens wegwijs te maken. Het is niet dat wij automatisch de kopman zijn, maar wij moeten als geroutineerde beloften, een soort oudgedienden in de ploeg, hen helpen hun draai te vinden.’ In 2023 is ‘oudgediende’ Van Belle derdejaars belofte, na vier jaar maken renners verplicht de stap naar de elite of de professionals. De Nederlander maakt die stap dus een jaar eerder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws