Interview | Van Avermaet begrijpt frustraties van Van Aert: 'Je bereikt heel veel en krijgt toch kritiek' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Van Avermaet begrijpt frustraties van Van Aert: 'Je bereikt heel veel en krijgt toch kritiek'

Interview | Van Avermaet begrijpt frustraties van Van Aert: 'Je bereikt heel veel en krijgt toch kritiek'

België is een wielergek land en dat zorgt vaak voor prachtige taferelen, maar het heeft ook zo zijn nadelen. De druk van de buitenwereld op de toppers is nergens zo hoog als in België, zo kunnen Wout van Aert en Remco Evenepoel waarschijnlijk beamen. Greg Van Avermaet was enkele jaren gelden dé Belgische topper bij uitstek en weet als geen ander hoeveel druk er nu op Van Aert ligt. Daarom legden wij voor de start van Gent-Wevelgem ons oor te luisteren bij de altijd sympathieke Oost-Vlaming.

Staat Van Aert's zegeteller op de weg eind maart nog op nul, dan roept men dat hij de E3 Saxo Bank Classic moet winnen. Wint Van Aert op vier jaar tijd negen Tourritten, Milaan-San Remo, Strade Bianche, Gent-Wevelgem, Omloop het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic, dan vraagt men zich af wanneer dat eerste kasseimonument eraan komt. De verwachtingen over Van Aert zijn enorm hoog en dat frustreert de Belg af en toe, zo getuigdee zijn 'Ik moet just niks'-schreeuw, afgelopen vrijdag na zijn winst in de E3.

Begrijpt Van Avermaet de frustraties bij Van Aert? De renner van AG2R Citroën Team won heel wat klassiekers - van de Omloop Het Nieuwsblad over de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem tot Parijs-Roubaix - maar greep jaar na jaar naast de overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De vraag naar die overwinning in Vlaanderens Mooiste werd jaar na jaar luider, net zoals nu bij Van Aert het geval is. 'Soms is dat wel frustrerend. Omdat je heel goed presteert en heel veel dingen bereikt en dat je dan toch kritiek krijgt omdat je dan niet wint. Dat is een beetje vreemd', zo geeft Van Avermaet antwoord.

'Ik moet just niks!': een nu al legendarische uitspraak van Van Aert, als antwoord op de uitspraken dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix moét winnen.
'Ik moet just niks!': een nu al legendarische uitspraak van Van Aert, als antwoord op de uitspraken dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix moét winnen.

De status van Van Aert is tegenwoordig zo groot dat enkel een overwinning goed is. Een mooie podiumplaats, zoals recent in Milaan-Sanremo, betekent meteen kritiek. 'Ik heb dat ook in 2019 meegemaakt', zo vertelt Van Avermaet. 'Ik reed overal top tien, maar dan zeiden ze toch dat het heel slecht was. Terwijl ik nu zo'n jaar nog eens zou willen meemaken. Je moet het dus allemaal een beetje in perspectief plaatsen',

Waarna Van Avermaet verdergaat met raad voor de jonge garde. 'Ik zeg dat ook tegen die mannen die zo goed zijn: "Je moet er echt van genieten dat het zo goed gaat." En natuurlijk wil iedereen winnen en zit dat er niet altijd in, maar als je de finale kan kleuren, is dat op zich als renner echt heel mooi. Die overwinningen zijn heel belangrijk, maar het is gewoon leuk om de koers te kunnen maken en daar moet je van genieten.'

Van Avermaet zit door bronchitis niet in gewenste vorm 

Voor Van Avermaet zit de finale kleuren er momenteel niet in. Een bronchitis hield hem uit Milaan-Sanremo en tastte de conditie aan. De Olympische kampioen van 2016 keerde in de E3 Saxo Bank Classic terug in koers, maar haalde de finish niet. 'Ik had iets beter gehoopt natuurlijk. Ik stond wel gezond aan de start, maar had de benen niet. Er zat niets van spanning op de benen. Daarom heb ik ook niet aangedrongen om mezelf te forceren.'

Komt dit nog goed tegen de twee belangrijkste wedstrijden van het klassieke voorjaar, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? 'Laat ons hopen. Elke week zal het iets beter gaan. Ik heb een heel goede voorbereiding gehad dus daarom had ik, voor ik ziek werd, er wel geloof in dat het een mooie periode zou worden. Met die ziekte is het nu afwachten hoe het zal gaan. Ik ga niet doortrekken tot Luik-Bastenaken-Luik, neen. Ik heb dat vroeger wel gedaan. maar toen had ik overschot. Nu heb ik totaal geen overschot. Dus dat is helemaal niet aan de orde', zo sluit Van Avermaet af.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news