Interview | Van Lerberghe cruciaal voor Merlier en Jakobsen: 'Enige verschil is: Tim is mijn beste vriend' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Van Lerberghe cruciaal voor Merlier en Jakobsen: 'Enige verschil is: Tim is mijn beste vriend'

Interview | Van Lerberghe cruciaal voor Merlier en Jakobsen: 'Enige verschil is: Tim is mijn beste vriend'

Soudal-Quick Step is tot dusver een schim van zichzelf in de Vlaamse voorjaarsklassiekers en dat noopte ploegbaas Patrick Lefevere tot ingrijpen. Hij kiest er - bij hoge uitzondering - voor om zowel Fabio Jakobsen als Tim Merlier op te stellen in Gent-Wevelgem. Bert Van Lerberghe is dit seizoen de sprintloods van beide mannen en sprak daarover met In de Leiderstrui.

'Ja, ze willen me er graag bijhebben denk ik', lacht de gebonkte spurtaantrekker als we hem confronteren met zijn programma van dit jaar, waarin hij een cruciale rol speelt voor zowel Jakobsen als Merlier. Zo was hij present bij de ritzege Jakobsen in Tirreno-Adriatico en die van Merlier in UAE, Oman en Nokere Koerse.

'Maar het was ook al een beetje gepland dat ik in het voorjaar alles zou doen', corrigeert hij zichzelf. 'Het zou altijd nog het meeste Tim zijn programma zijn, maar met het wegvallen van Michael Mørkøv moet ik een beetje inspringen bij allebei.’ Mørkøv reed op 19 februari zijn laatste wedstrijd van dit jaar uit.

Van Lerberghe kan het goed vinden met zowel Jakobsen als Merlier

Voor Van Lerberghe maakt het niet veel uit of hij met Jakobsen of Merlier koerst, geeft hij aan. ‘Het zijn dezelfde type sprinters. Het is bij allebei twee leuk, het zijn allebei vrienden van mij. Het enige verschil is: Tim is mijn beste vriend, Fabio is een goede vriend. Ik kan het super goed vinden met alle twee en dat maakt het ook heel leuk om te doen', zegt de welbespraakte Belg.

Merlier en Jakobsen met Evenepoel en Sénéchal in januari, op trainingskamp
Merlier en Jakobsen met Evenepoel en Sénéchal in januari, op trainingskamp

We willen Van Lerberghe niet opzadelen met de vraag wie van de twee naar de Tour de France zou moeten, maar wel met de voorzet of het voor hem na één Giro en één Vuelta niet eens tijd wordt voor La Grande Boucle. ‘Ik zou zeer graag naar de Tour gaan, maar dat is ook niet gemakkelijk bij ons in de ploeg', beseft de spurtloods. 'Ik denk wel dat het mijn laatste kans is om in deze ploeg naar de Tour te gaan, omdat het vanaf volgend jaar denk ik voor Remco Evenepoel zal zijn. Dan zullen er geen sprinters meer meegaan', verwacht de coureur van Soudal Quick-Step.

‘Ik hoop dus dat ik een kans kan krijgen in de Tour, maar het moet zichzelf dit jaar een beetje uitwijzen', aldus Van Lerberghe, die geen robbertje zal uitvechten met bijvoorbeeld Mørkøv voor de positie van lead-out. 'Met Michael is het geen strijd, zo zou ik het niet noemen. Maar zo gaat dat nu eenmaal in een ploeg. Het is niet zo dat we er een spel van maken, maar er kunnen er nu eenmaal maar acht gaan.’

Voor de sterke spurter komt er nu alleszins een belangrijke periode aan, met onder meer Gent-Wevelgem. ‘Die Vlaamse koersen zijn wel de wedstrijden waarin ik mij kan laten zien. Normaal kan ik dat goed, maar er komt ook een beetje geluk bij kijken. Ik zal alleszins in die koersen proberen mee te zijn, om mij op die manier te tonen.' Dat doet hij - we herhalen, bij hoge uitzondering - dus aan de zijde van zowel Jakobsen als Merlier.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws