Italië boven in de Giro! Jonathan Milan spurt krachtig naar ritzege, Ganna kleurt slot met fraaie demarrage Wielrennen
Wielrennen

Italië boven in de Giro! Jonathan Milan spurt krachtig naar ritzege, Ganna kleurt slot met fraaie demarrage

Italië boven in de Giro! Jonathan Milan spurt krachtig naar ritzege, Ganna kleurt slot met fraaie demarrage

Jonathan Milan heeft de vierde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De renner van Lidl-Trek was de beste na een massasprint, die net als maandag opnieuw spectaculair was. Onderweg gebeurde er weer van alles, moesten verschillende mannen in de achtervolging en moest Biniam Girmay de koers na twee valpartijen verlaten. Tadej Pogacar behoudt zijn roze leiderstrui.

Na de tumultueuze etappe van maandag kregen de coureurs dinsdag een soortgelijke rit voor de kiezen, met opnieuw een listige finale. Starten deden we iets na het middaguur in Acqui Terme, een historisch kuuroord tussen Turijn en Genoa in. De eerste 75 kilometer liepen grotendeels vlak. Hierin kregen we een kopgroep waar aanvankelijk vier renners in plaatsnamen: Stefan De Bod (EF Education-EasyPost), Francisco Munoz (Polti-Kometa), Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty) en niemand minder dan Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). Laatstgenoemde liet zich echter na een halfuur weer afzakken naar het peloton.

Sprinters vechten duelletjes uit, Jakobsen heeft bepaald geen klimbenen

De resterende drie namen fietsten uiteindelijk een voorsprong van maximaal vijf minuten bij elkaar. In het peloton bewaakten de ploegen van Olav Kooij, Jonathan Milan en Tim Merlier de voorsprong nauwlettend. Laatstgenoemde versloeg Girmay bij een tussensprintje en nam zo onderweg afstand van Jonathan Milan in het puntenklassement: Merlier had nu 67 punten, zijn Italiaanse tegenstrever 63. Vlak hierna begon de klim van de Colle del Belogno. Hier pakte Calmejane negen bergpunten, waardoor de Fransman woensdag als nummer twee van het bergklassement de blauwe trui weer aan mag.

Op de Belogno vond Visma | Lease a Bike het tijd om aan de boom te schudden. Dit ging ten koste van Fabio Jakobsen. De snelle man uit Heukelum had het gisteren al lastig en moest drie kilometer voor de top lossen. Ook Merlier en Fernando Gaviria kregen het even lastig, zij konden zonder problemen terugkeren. Jakobsen keerde na een achtervolging van een dik halfuur ook weer terug, met dank aan boezemvriend Julius van den Berg. Calmejane zag zijn missie geslaagd en liet zich inrekenen door het peloton.

Girmay valt tweemaal en moet de strijd staken, chaos bij tussensprint dwingt Martinez en Merlier tot achtervolgen

In de afdaling werden we opgeschrikt door een valpartij. Hier lagen onder anderen Matteo Trentin, Ben O'Connor en Girmay bij. De eerste twee konden zonder al te veel problemen weer verder, Girmay bleef lang staan. De Eritreeër trok een grimas, rekte en strekte wat en stapte weer op. Niet veel later zagen we hem opnieuw onderuit gaan en dit keer bleek het de genadeklap. Girmay moest, onder toeziend oog van ploegleider Aike Visbeek, opgeven.

De Giro raasde ondertussen voort en dat leverde richting de bonificatiesprint een interessante wending op. Cian Uijtdebroeks sleepte hier een seconde tijdswinst binnen en het peloton kwam in een bocht op een lint. Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek trokken door en er ontstond een breuk. Onder anderen Jakobsen en Merlier moesten achtervolgen, terwijl ook de nummer drie uit het klassement, Dani Martinez, in de achtervolgende groep zat. Hierdoor ging het plots hard en was het weer volop koers in de Giro. Op zo'n 35 kilometer van de meet waren zij weer terug in het peloton en kwamen de eerste gelosten dus met de schrik vrij.

Ganna demarreert op Capo Mele, Milan profiteert van chaos in de sprint

Onderwijl at het peloton gestaag brokken van de voorsprong van het overgebleven duo vooraan af. Op vijftien kilometer van de streep was het gat nog maar dertig seconden. In de finale lag nog de Capo Mele op de renners te wachten en dat betekende een groot gevecht voor de beste posities. De brede, drukke kustwegen werden in een rap tempo verorberd en de slotfase naderde snel. Alle sprinters waren aan boord en het was de vraag wie het klimmetje kon overleven. Het peloton reed dicht bijeen en stoof de kronkelige kustwegen netjes door.

We zagen vlak voor de klim zo'n beetje alle sprintersploegen wel een duit in het zakje doen. Met name Lidl-Trek en Visma | Lease a Bike hielden hun treinen op post. De Bod en Munoz voelden bij het oprijden van de klim het melkzuur door de benen gieren en waren opgesoupeerd. Op de Capo Mele probeerde Ganna het nogmaals. Italiaan trok met enorme pedaalslagen door en pakte een gat van een meter of tachtig. Geen goed nieuws voor de sprinters die op dat moment al gesloopte benen hadden.

Ganna kwam met een seconde of zes voorsprong boven en probeerde door te trekken. Lidl-Trek nam de achtervolging vervolgens op zich, maar kwam niet snel dichterbij. De boomlange Italiaan van INEOS kachelde ook in de afdaling zijn fiets helemaal uit elkaar, maar kwam toch rap in het zicht van de meute. Op 700 meter werd Ganna ingerekend. De organisatie bij de meeste sprintersploegen was weg en de spurt was chaotisch. Enkel Lidl-Trek zat nog goed bij elkaar en zij brachten hun sprinter in optima forma vooraan. In de laatste 200 meter kwam Milan in pole position en met machtige slagen wist hij deze positie tot aan de streep te behouden. Kaden Groves werd tweede, Phil Bauhaus derde.

Uitslag etappe 4 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws