Johannessen vreesde voor einde carrière: 'Ik heb er meermaals over nagedacht om te stoppen' Wielrennen
Wielrennen

Johannessen vreesde voor einde carrière: 'Ik heb er meermaals over nagedacht om te stoppen'

Johannessen vreesde voor einde carrière: 'Ik heb er meermaals over nagedacht om te stoppen'

Tobias Halland Johannessen behoorde in het eerste halfjaar van 2022 tot de revelaties van het seizoen. De Noorse renner van Uno-X Pro Cycling Team vatte zijn seizoen glansrijk aan. Door knieproblemen werkte hij echter sinds augustus geen koers meer af. Het leek er zelfs even op dat de nu 23-jarige klassementsrenner vroegtijdig een einde moest breien aan zijn carrière als profwielrenner.

Van januari tot en met juni verliep het allemaal erg voorspoedig voor het toptalent, getuige onder meer zijn ritzege in de Ster van Bessèges. Zijn zevende plaats in het eindklassement van de Ronde van Catalonië en zijn vierde plaats in de eindrangschikking van de Tour of Norway maakten zijn talent duidelijk kenbaar.

Johannessen moest soms na anderhalve minuut trainen al stoppen

Na een straf Critérium du Dauphiné te hebben gereden en aldaar het jongerenklassement te hebben gewonnen, speelde een euvel waar hij al eerder mee kampte weer op. Als gevolg van knieklachten, die hij zo'n drie jaar geleden voor het eerst kreeg, stond Johannessen sinds 14 augustus niet meer aan de start van een wedstrijd. De pijn bleek erger dan ooit. 'Ineens moest ik weer gaan studeren', stelt de hoofdrolspeler daaromtrent in een interview met de Noorse commerciële oproep TV 2.

'Ik heb meermaals overwogen om mijn carrière te beëindigen', aldus Johannessen, die soms na anderhalve minuut trainen al weer moest stoppen. 'Als ik voor altijd zoveel pijn zou hebben gehad, had ik niet kunnen blijven fietsen.' De negatieve gedachten maakten echter al snel plaats voor vrolijke. Na een aantal medische check-ups bleek er namelijk een oplossing voor het probleem te zijn.

'Binnen drie jaar rijd ik de Tour de France', aldus Johannessen

Johannessen werd met succes geopereerd. Het gehele najaar rust houden en met chirurgische wonden op de bank zitten was de prijs die hij ervoor betaalde. Daar heeft de winnaar van het puntenklassement in de door Remco Evenepoel gewonnen Tour of Norway geen spijt van. Hij kijkt er naar uit om in 2023 weer te koersen en met de grootste coureurs der aarde te wedijveren.

Wel hoopt Johannessen iets meer te gaan winnen dan dat hij voorheen deed. In 2022 reeg hij namelijk vooral ereplaatsen aan elkaar. 'Als wielrenner wil je koersen winnen en dat heb ik nog niet vaak gedaan. Er strijden 170 renners voor de overwinning. De meeste ritten die je rijdt, verlies je dus. Het is buitengewoon moeilijk om te winnen', stelt Johannessen, wiens droom het is om de Tour de France te rijden. 'Dat ga ik binnen drie jaar sowieso doen.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws