Jong UAE-talent Ayuso klopt aanvalslustige Kelderman in Circuito de Getxo Wielrennen
Wielrennen

Jong UAE-talent Ayuso klopt aanvalslustige Kelderman in Circuito de Getxo

Jong UAE-talent Ayuso klopt aanvalslustige Kelderman in Circuito de Getxo

Juan Ayuso heeft de 77e editie van het Circuito de Getxo gewonnen. De jonge Spanjaard van UAE Team Emirates was in een sprintje bergop sneller dan Andrea Piccolo en Wilco Kelderman, die de vlucht in de finale op poten had gezet.

Een vroege vlucht van negen, met daarbij Etienne van Empel, in wat verder een Spaanse armada mocht worden genoemd. Ze kregen vier minuten voorsprong cadeau van het peloton, al was hier op honderd kilometer van het einde nog drie minuten van over. UAE Team Emirates en Movistar controleerden in het pak en hadden de boel ook onder controle.

UAE met ploegentijdrit, Kelderman valt aan

Het was kijken naar het peloton, want de kopgroep had een kleine voorsprong over in de laatste 65 kilometer. Het was het moment dat een kwartet van UAE er vandoor ging. De korte ploegentijdrit werd geneutraliseerd door Movistar, maar daardoor waren de vroege vluchters er wel aan voor de moeite. Meteen reden er drie nieuwe heren weg, te weten Juan Diego Alba (Androni), Jose Maria García (Electro Hiper Europa - Caldas) en Xabier Isasa (Euskaltel).

Toen deze aanval erop zat, was het Wilco Kelderman die in de finale op de pedalen ging staan op de Alto de Vivero. De man van BORA-hansgrohe kreeg op de voorlaatste gecategoriseerde klim van de dag Andrea Piccolo van Androni mee. In het peloton maakte Trek-Segafredo nu tempo, maar dat ging niet echt hard genoeg. Kelderman en Piccolo reden vijftig seconden bij elkaar. Juan Ayuso wachtte niet langer en probeerde in z'n eentje de oversteek te maken.

Sprint van vier op slotklimmetje

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer, met alleen de aankomst nog bergop, hadden Kelderman en Piccolo een voorsprong van tien seconden op Ayuso, die gezelschap had gekregen van Valentin Ferron van TotalEnergies. In de laatste vijf kilometer kwamen de twee achtervolgers erbij en hadden we vier mannen die voor de zege gingen strijden.

Het slotklimmetje naar Memorial Hermanos Otxoa werd een sprint van vier, en dat werd een spannende. Kelderman ging als eerste aan om er een lange en afmattende sprint van te maken. De Nederlander leek lang goed op weg naar een mooie zege, maar Ayuso knalde er in de laatste meters nog overheen, voor Piccolo. Kelderman moest tevreden zijn met plek drie.

Uitslag Circuito de Getxo 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws