Thijssen sprint naar verrassende zege in Ronde van Polen, Kooij verliest leiding Wielrennen
Wielrennen

Thijssen sprint naar verrassende zege in Ronde van Polen, Kooij verliest leiding

Thijssen sprint naar verrassende zege in Ronde van Polen, Kooij verliest leiding

Gerben Thijssen heeft op verrassende wijze de tweede etappe in de Ronde van Polen gewonnen. In een chaotische slotfase was hij de snelste in een massasprint. Olav Kooij finishte in de rit als vierde, maar verloor wel zijn leiderstrui.

Nadat de eerste etappe van de Ronde van Polen chaotisch eindigde met een valpartij in de laatste kilometer, konden acht renners in de tweede rit niet meer van start gaan. Daarbij zaten twee Nederlanders: Antwan Tolhoek en Sam Oomen. De laatste was de ploeggenoot van Olav Kooij, die deze rit in de leiderstrui mocht aanvangen. Hij kreeg in de rit naar Zomasc een nieuwe kans om te winnen, daar de kans op sprinten voorafgaand aan de rit groot geacht werd.

Dan moest er echter nog wel eerst afgerekend zien te worden met de hectische weersomstandigheden van de tweehonderd kilometer lange etappe. Regen zorgde ervoor dat het een niet al te prettige dag werd voor de renners in het peloton, terwijl er ook nog pogingen gedaan werden om waaiers te trekken. Dit mondde echter op niets uit.

Vier koplopers, De Buyst de sterkste

Vooraan reden vier renners voor het peloton uit, waaronder één Belg. Jasper De Buyst (Lotto Soudal) was in de vroege vlucht de enige renner die namens de WorldTour aanwezig was. Hij kreeg gezelschap van Jonas Abrahamsen (Uno-X), Patryk Stosz en Piotr Brozyna (beiden Poolse nationale selectie). Het viertal greep een voorsprong van zo'n vijf minuten op het peloton.

Het viertal wist het niet tot aan het einde met elkaar uit te zingen. Brozyna en De Buyst ontdeden zich in de finale van hun medevluchters, waarna bleek dat vooral de man van Lotto Soudal nog wat over had. Met een knappe solo-aanval probeerde hij het peloton nog te ontlopen, maar zijn voorsprong bleek helaas voor hem ontoereikend. Met nog anderhalve kilometer te gaan werd hij weer ingerekend.

Thijssen pakt zege na technische finale

Bij het inrekenen van De Buyst was het peloton al in volle sprintvoorbereiding. Daarbij werden gevaarlijke situaties niet geschuwd, mede veroorzaakt door de technische slotronde met daarin veel straatmeubilair. Niet alle renners kwamen heelhuids door de slotfase heen, al bleven grote massale valpartijen gelukkig uit.

In een chaotische sprint probeerde Roger Kluge de sprinters nog te verrassen, maar hij werd tijdens zijn ultieme krachtsinspanning overrompeld door de spurters van dienst. Van hen bleek Thijssen verrassend over de snelste benen te beschikken. Hij hield Pascal Ackermann en Jonathan Milan van zich af in de strijd om de ritzege.

Kooij verliest leiding aan Abrahamsen

Kooij finishte uiteindelijk als vierde in de etappe, maar dat bleek niet voldoende om de leiding in het algemeen klassement van de ronde te behouden. Abrahamsen was succesvol bij het peloton gebleven en had onderweg voldoende bonificiatieseconden verzameld om een extra sprongetje in het klassement te maken. De renner van Uno-X kwam hierdoor twee seconden voor Kooij te staan.

Uitslag etappe 2 Ronde van Polen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws