Jorgenson verklaart hoe hij met zevenmijlslaarzen vooruit gaat: 'Elke euro aan eigen Performance gespendeerd' Wielrennen
Wielrennen

Jorgenson verklaart hoe hij met zevenmijlslaarzen vooruit gaat: 'Elke euro aan eigen Performance gespendeerd'

Jorgenson verklaart hoe hij met zevenmijlslaarzen vooruit gaat: 'Elke euro aan eigen Performance gespendeerd'

Winst in de Ronde van Oman, achtste in Parijs-Nice, vierde in de E3 Saxo Classic, negende in de Ronde van Vlaanderen en tweede in de Ronde van Romandië: Matteo Jorgenson, vermeend Jumbo-Visma-aanwinst, mag trots zijn op zijn eerste maanden van 2023. Op zijn socials blikt hij terug.

'Mensen bleven me vragen hoe ik toch zo'n grote stap heb gezet, dus dat moet ik maar eens uitleggen', steekt de 23-jarige Amerikaan, vorig jaar twintigste in de Tour, van wal. 'Allereerst: dit gaat niet over één nacht ijs, maar ook niet over één jaar. Ik heb jaren geleden al geleerd dat je je lichaam vooruitstuwt als je de juiste dingen blijft doen, in elke training en koers. Hoe goed of slecht je je ook voelt, die constante moet je erin houden.'

'Het belangrijkste wat ik in de afgelopen vier jaar heb gedaan, is heel diep gaan, maar belangrijker nog: daarna ook goed de rust pakken', verklaart de in Walnut Creek geboren coureur van Movistar. 'Elk jaar heb ik die cirkel weer herhaald. In 2021 ging ik ontzettend diep in de lente, waarna ik een verschrikkelijke Giro had. Ik eindigde toen in elke rit bij de laatste renners. In 2022 was de Tour die stimulans, want daar moest ik tot in december van herstellen.'

Toch betaalden die inspanning zich dit voorjaar uit, meldt Jorgenson. 'De Tour gaf me het vertrouwen dat ik het kon, dus ik stelde grote doelen voor mijzelf voor 2023. Dat waren veeleisende ambities, want ik wilde switchen tussen het rondewerk en de klassiekers, om vervolgens weer terug te flippen', doelt hij op rijtje Oman-Openingsweekend-Parijs-Nice-Vlaanderen-Romandië.

Jorgenson verklaart hoe hij met zevenmijlslaarzen vooruit gaat: 'Elke euro aan eigen Performance gespendeerd'

Jorgenson heeft elke euro gespendeerd aan zijn eigen Performance

'Ik kan nu zeggen dat ik elke euro van mijn salaris van dit jaar gespendeerd heb aan mijn eigen Performance', aldus de veelzijdige renner. 'Dan gaat het om solo trainingskampen, tijdritmateriaal, massages en brommertrainingen: het heeft me allemaal beter gemaakt en dan versterkt het zich elkaar ook.'

'Januari heb ik bijna helemaal alleen doorgebracht in een hoogtehotel', somt Jorgenson op. 'Daarbij heb ik tijdritmateriaal gekocht, een voedingsdeskundige ingehuurd en elke gram van mijn eten afgewogen sinds december om altijd op gewicht te zijn voor de aankomende koersen. Al die inspanningen hebben zich uitbetaald', blikt hij tevreden terug.

Jorgenson heeft ook nog een bedankje in petto voor de mensen die hem ondersteund hebben. 'Mijn coach Patxi Villa heeft ervoor gezorgd dat ik een lijn kon volgen tussen de explosiviteit voor sommige wedstrijden en efficiëntie voor een ander soort koersen. Dat was echt ongelofelijk, en hij heeft constant moeten dealen met mijn spraakberichten en data-obsessie', lacht Jorgenson, die ook zijn ploeg Movistar bedankt. 'Elke renner die zijn eigen kansen heeft opgeofferd voor de mijne verdient een bedankje, jullie zijn mijn jongens. Nu is het tijd voor een periode rust, voordat ik het weer allemaal opnieuw ga doen deze zomer', sluit de man die naar de Dauphiné en Tour de France gaat af.

Volgens HLN rijdt Jorgenson volgend jaar bij Jumbo-Visma, nadat hij aanbiedingen van Trek-Segafredo, INEOS Grenadiers, Soudal Quick-Step en UAE-Team Emirates af zou hebben geslagen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws