Josh Tarling verplettert concurrentie in vreemde tijdrit O Gran Camino, Kelderman dicht bij eerste zege sinds 2015 Wielrennen
Wielrennen

Josh Tarling verplettert concurrentie in vreemde tijdrit O Gran Camino, Kelderman dicht bij eerste zege sinds 2015

Josh Tarling verplettert concurrentie in vreemde tijdrit O Gran Camino, Kelderman dicht bij eerste zege sinds 2015

Josh Tarling heeft de eerste etappe in O Gran Camino op zijn naam gezet. De renner van INEOS Grenadiers was de beste in de openingstijdrit in Galicië. Tarling won met een grote marge op de rest van het startveld in de straten van A Coruna. Wilco Kelderman mocht lang hopen op een overwinning, maar strandde op plek drie. De ontstane verschillen in de tijdrit telden vanwege de onstuimige weersomstandigheden niet mee voor het algemeen klassement, waarin Tarling wel de eerste leider is.

De openingstijdrit van ruim veertien kilometer was meteen een flinke test voor de mannen die het gemunt hebben op de eindzege in Galicië. Onderweg waren de meeste stukken vlak, behoudens het colletje van de Puerto de Control en de finishstraat, die nog smerig omhoog liep.

Prima voer voor de grote kanonnen dus. Nog voor de eerste renners van start gingen, volgde er slecht nieuws: het waaide behoorlijk in noordwest-Spanje. Beelden van de organisatie toonden grijze lucht, flinke wind en omgewaaide hekken. Dit noopte de organisatie er toe een beslissing te nemen in het kader van de veiligheid. De tijdsverschillen van vandaag zouden niet meetellen voor het algemeen klassement. Er restte dus slechts een strijd voor de dagzege, al was dat gezien de beelden uit Spanje ook al een barre strijd.

Wie nemen risico voor de dagzege in A Coruna?

Het was vanaf die beslissing afwachten wie zich zou wagen aan een poging om een toptijd neer te zetten. De eerste die dat wel probeerde, was Joey Rosskopf. De Amerikaan van Q36.5 Pro Cycling klokte af in iets meer dan twintig minuten en zette zo een richttijd neer. Clément Davy en Reuben Thompson, ploeggenoten bij Groupama-FDJ, stonden in het eerste deel van de koers tweede en derde. Door het ontbreken van het tijdritstuur op de fietsen had de rit door A Coruna iets nostalgisch: renners reden gewoon zo hard ze konden op hun racefiets, zonder geholpen te worden door de beste aerodynamische houdingen.

Sommige renners, zoals toptijdrijder Jonathan Castroviejo, namen overduidelijk geen risico's. Johannes Staune-Mittet deed dat wel en kwam zeer dichtbij de tijd van Rosskopf. Ethan Hayter was de eerste die Rosskopf voorbij ging met 19'43''. Wilco Kelderman had zichtbaar plannen en reed een zeer sterke tijdrit. Hij hapte een serieuze brok van de tijd van Hayter af: Kelderman was negentien seconden sneller dan de Brit van INEOS Grenadiers. Terwijl de Amersfoorter nog onderweg was, maakte Cian Uijtdebroeks zijn langverwachte debuut voor Visma | Lease a Bike.

Kelderman was duidelijk voluit gegaan en had een toptijd neergezet. Was dit voor hem een kans om eindelijk een keer een individuele zege te boeken? Michal Kwiatkowski deed zijn best de Nederlander te bedreigen. De Pool van INEOS Grenadiers kwam echter twaalf seconden tekort. De Italiaan Andrea Piccolo ging ook voluit en strandde op zeven seconden. Uijtdebroeks hield zich in en bolde na zijn eerste kilometers in het geelzwart rustig over de finish.

Kelderman geniet in hotseat, maar Bask Azparren verpest feestje Nederlander

Hierna werd het aftellen. Titelverdediger Jonas Vingegaard moest nog starten, net als tijdritkanon Josh Tarling en olympisch kampioen Richard Carapaz. Hoeveel risico namen zij? Carlos Canal van Movistar kwam ondertussen in de buurt, ook hij strandde echter op zeven seconden van Kelderman. De Nederlander genoot zichtbaar in de hotseat en het aantal echte uitdagers nam gestaag af. Europees kampioen Tarling kachelde er lustig op los en leek een bedreiging, maar plots verraste Mikel Azparren met de nieuwe beste tijd: de Bask van Q36.5 was vier seconden sneller dan Kelderman en verpestte zo het feestje van de Nederlander, die hoopte op zijn eerste zege sinds 2015(!)

wilco kelderman

Een verbetering van de tijd van Azparren liet echter niet lang op zich wachten. Josh Tarling klokte 18'22'' en was daarmee heel veel sneller dan de rest van het veld. De 20-jarige Brit nam hiermee een voorschot op de dagzege. Vingegaard was de laatste starter, maar het lag niet voor de hand dat hij alles zou geven voor de dagzege. De Deen focuste zich op overeind blijven en dus was de openingsrit in O Gran Camino definitief een prooi voor Tarling. Darren Rafferty van EF EDuction-EasyPost werd uiteindelijk tweede, Pablo Castrillo van Equipo Kern Pharma derde. Voor Kelderman restte plek zes.

Uitslag etappe 1 O Gran Camino 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws