Julius van den Berg moet meerdere erkennen in Taminiaux in vijfde etappe Tour de Langkawi Wielrennen
Wielrennen

Julius van den Berg moet meerdere erkennen in Taminiaux in vijfde etappe Tour de Langkawi

Julius van den Berg moet meerdere erkennen in Taminiaux in vijfde etappe Tour de Langkawi

Lionel Taminiaux heeft de vijfde etappe in de Tour de Langkawi gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck was in een sprint van drie de sterkste, voor Julius van den Berg. Carter Bettles werd derde.

De vijfde etappe was 172 kilometer lang en kende één flinke hindernis. De beklimming van de Sumpitan zorgde ervoor dat de aanloop razendsnel ging. Movistar was veel op kop van het peloton te vinden, in dienst van leider Iván Ramiro Sosa. De voet van de klim werd na 55 kilometer koers bereikt zonder vlucht.

Movistar dunde het peloton op de enige col van de dag flink uit, alvorens de mindere goden het mochten uitvechten voor de bergpunten bovenop. Wat nu restte was een afdaling en vervolgens nog een lange, redelijk vlakke weg naar de meet. Tijd genoeg dus voor sprinters zoals Jakub Mareczko (Alpecin) om terug te keren. Dat lukte dan ook.

Sterke groep rijdt weg, Uno-X mist de slag

Na de afdaling ontstond er uit het weer groter wordende peloton dan toch een vlucht. Het was geen misselijke, met onder meer Gianni Moscon (Astana), Lionel Taminiaux (Alpecin), Ryan Gibbons (UAE), Max Kanter (Movistar) en Julius van den Berg (EF) aan boord. De groep van elf fietste twee minuten voorsprong bijeen, met Uno-X Pro Cycling dat het peloton leidde in de achtervolging.

De Noorse formatie kreeg nog een hele kluif aan de kopgroep, want met rappe mannen van Movistar, UAE, Lotto Soudal en Alpecin mee vooraan, moest Uno-X de achtervolging in z'n eentje doen. De laatste veertig kilometer werd om die reden aangevangen met nog steeds een verschil van 1.20 minuten.

In het laatste koersuur kreeg Uno-X uiteindelijk dan toch hulp en wel van de Australische continentale ploeg ARA Pro Racing Sunshine Coast. Ze hielpen met twee mannetjes mee en reduceerden zo het gat naar een dikke halve minuut. Het gaatje dichtrijden was echter een ander paar mouwen. De elf vooraan bleven goed ronddraaien en rookten de mannen op kop van het peloton één voor één op.

Van den Berg op avontuur in de finale

Tijd voor Thomas De Gendt. Lotto Soudal had kennelijk niet alle vertrouwen in man vooraan Sylvain Moniquet en dus probeerde De Gendt de oversteek nog te maken. Dat lukte niet, maar het bracht het peloton wel tot op twintig tellen van de voorsten. Daar was het Moscon die op vier kilometer van de finish als eerste probeerde, en toen hij werd ingerekend, was het Van den Berg die aanging.

Vanuit de kopgroep was het Taminiaux die mee sloop met Van den Berg. Niet ideaal voor de Nederlander, maar de twee reden kop over kop door. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers reden ze de laatste kilometer in, maar tijd om te pokeren was er niet. Van den Berg dwong Taminiaux op de kop, maar zoals verwacht was de Belg rapper in de spurt. In het peloton won Mareczko het sprintje voor de eer.

Uitslag etappe 5 Tour de Langkawi 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws