Jumbo-Visma schoof Kuss en Hessmann met achterliggende gedachte vooruit: 'Het zekere voor het onzekere' Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma schoof Kuss en Hessmann met achterliggende gedachte vooruit: 'Het zekere voor het onzekere'

Jumbo-Visma schoof Kuss en Hessmann met achterliggende gedachte vooruit: 'Het zekere voor het onzekere'

Het was ditmaal niet Primoz Roglic zelf die in de twaalfde etappe van de Giro d'Italia de kleuren van Jumbo-Visma van voren toonde. Twee van zijn ploeggenoten waren namelijk meegeschoven in een omvangrijke kopgroep: Michel Hessmann en Sepp Kuss. Ondanks dat de Nederlandse ploeg hier alleen is voor de eindwinst met Roglic, koerste de twee vooraan actief mee.

Maar achter deze move zat een tactiek die vooraf is bepaald, zo valt te lezen op de ploegsite. 'De achterliggende gedachte was dat we met twee man van voren zouden zitten als er in het peloton iets zou gebeuren', legt Hessmann uit. 'Indien nodig zouden we ons kunnen laten terugzakken tot Primoz. De afdaling van de laatste klim was een verraderlijke, dus we namen op deze manier een beetje het zekere voor het onzekere.'

Maar actie in het peloton bleef uit. Hierdoor kon Hessmann enigszins zijn eigen kans gaan, zo kijkt ploegleider Marc Reef ook terug op de rit: 'We wisten vooraf dat het een dag voor de vluchters zou worden. Sepp en Michel mochten hun eigen kans gaan, maar waren ook vooruitgeschoven pionnen voor het geval er iets met Primoz zou gebeuren. Gelukkig is iedereen veilig aan de meet gekomen.'

Jumbo-Visma leider in ploegenklassement

Hessmann sprintte uiteindelijk naar de negende plaats in de daguitslag. Dat betekende de eerste individuele toptienklassering in een WorldTour-wedstrijd voor de 22-jarige Duitser. 'Het is mijn eerste grote ronde en tot nu toe gaat het allemaal beter dan vooraf gedacht. De afgelopen twaalf dagen zijn mede vanwege de omstandigheden wel erg zwaar geweest. Ik voel me echter goed en herstel iedere dag prima. Op die manier kan ik er ook een beetje van genieten', vertelt Hessmann.

Jumbo-Visma steeg door de inspanningen van Hessmann en Kuss naar de leiding in het ploegenklassement. Die positie hoopt de ploeg te verdedigen in etappe dertien. 'Morgen staat er een zware bergetappe op het programma. Primoz is helemaal in orde. Dat heeft hij ook vandaag weer laten zien door de manier waarop hij in het peloton rondreed. De val van gisteren heeft hem geen problemen bezorgd. Hij is meer dan klaar voor de etappe van morgen', aldus Reef.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws